Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Накъде в София

УРОК

В Национално училище за изящни изкуства "Илия Петров" ще се проведе урок по интелектуална собственост с певеца Любо Киров в рамките на образoвателния проект "В час по интелектуална собственост". В същността си часът по интелектуална собственост ще е комбинация от забавно информационно видео и образователна дискусия с любими артисти.

КОНЦЕРТ

В зала 1 на НДК, от 20.00 ч. ще започне концерт на струнния квартет "Бонд", част от турнето на групата по случай 20-годишнината им на сцена.

Вторият концерт на квартета е в Пловдив на 27 март 2019 г. Групата ще представи спектакъл, подготвен специално за годишнината им, в който е събрано всичко най-добро от творчеството им до сега. Струнният квартет "Бонд" е създаден през 2000 г. Имат издадени 56 платинени и 15 златни диска в целия свят.

ЦИРК

В зала "Арена Армеец" в София ще бъде представен премиерният спектакъл "OFU - приземяването" на "Болшой московский цирк". Сюжетът разказва за извънземно, случайно попаднало на планетата Земя. Представени са неочаквани обрати, опасни приключения, каскади с коне и кучета, "агенти в черно" и едно изгубено извънземно.  Декорите на спектакъла включват освен гигантска летяща чиния, но и огромен лунапарк, строителен кран, хиподрум, декоративен съветски цирк, Третяковска галерия и лаборатория за изследване на извънземни. На сцената ще излязат повече от 100 души - акробати, еквилибристи, фокусници, клоуни и дресьори на животни.

КНИГИ

В Литературен клуб „Перото“ ще се проведе Седмица на испанската и българската литература с участието на български и испански автори. Организатор е Институт Сервантес, в сътрудничество с посолството на Испания, Националния център за книгата към Национален дворец на културата, катедра "Испанистика и португалистика" на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

ТЕАТЪР

В театър “София” от 19.00 ч. започва спектакълът “Франкенщайн” на Ник Диър. Участват Дария Симеонова, Калин Врачански, Мартин Гяуров, Мартин Димитров, Михаил Милчев, Неда Спасова, Николай Димитров, Петя Силянова, Пламен Манасиев, Росен Белов, Симона Халачева, Юлиян Рачков.
Този “Франкенщайн” не е онзи “Франкенщайн”, който помним и знаем, но не познаваме. Този “Франкенщайн” е модерна философска приказка, постмодерна притча, съвременен жив мит, сътворяващ и разказващ сам себе си чрез хиперреализма на собствените си, уникални образи и конструкции, превръщащи се в модерни архетипи.

В младежки театър “Николай Бинев” от 19.00 ч. започва постановката “Лунните деца” на Майкъл Уелър. Режисьор е Мартин Киселов, а участват актьорите Николай Владимиров, Александър Хаджиангелов, Юлиян Петров, Ахмед Юмер, Веселина Конакчийска, Ния Кръстева, Рая Пеева, Стефан Мавродиев, Вихър Стойчев, Георги Гоцин.
„Лунните деца“ разказва историята на Майк, Куути, Норман, Дик, Боб, Кати, Рут и Шели - група вдъхновени, освободени, смели, но и объркани студенти, които живеят заедно в един апартамент през 60-те години на миналия век. Те се борят със страховете си за света, в който живеят, несигурни в бъдещето си - какъв живот ги очаква след края на следването им? Какъв е смисълът? Накъде отиваме? На всички тези въпроси те търсят отговорите, докато се учат как да общуват помежду си и със света - свят на война, протести, любов и приятелство.

В театър “Сфумато” от 19.00 ч. започва пиесата “Мъртвешки танц”. Постановката е на Маргарита Младенова. Тя е адаптирала пиесата на на Стридберг “Танцът на смъртните”. Участват актьорите Светлана Янчева, Владимир Пенев и Цветан Алексиев.
Любовта е свлечена в Омразата. Омразата като страст, форма на живот, унищожителна стихия. Смъртта не идва, защото отдавна е дошла, отдавна е тук. Смърт приживе. Жива смърт. Танцува с нас. Сякаш всичко живо - всичка живо - всичка живо (Чехов) е изтребено и на Земята са останали последните трима: Едгар, Алис и Курт. Болни от същата чума, която карантинен пост не може да спре. Болни от омраза.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За над 10 000 деца от София няма места в детските градини и ясли

За над 10 000 деца от София към днешна дата няма места в детските градини и ясли.  Близо 24 000 са децата, които кандидатстват за място, като на първото класиране днес са допуснати малко над 11 000.  Публикуват първото класиране за детските градини и яслите в София за следващата учебна година Над 3 000 са незаетите места, за които..

публикувано на 10.05.24 в 12:17

Задържаха кандидат-депутат в София, отказал проба за наркотици

В София 48-годишен кандидат-депутат е отведен от полицията, след като е отказал да спре на полицейски сигнал. Инцидентът е станал късно снощи в столицата. Мъжът е отказал и проба за наркотични вещества, както и е обяснил, че има имунитет като кандидат-депутат. От МВР уточняват, че мъжът не е известен на полицията. Случаят е..

публикувано на 10.05.24 в 11:23

Транспортната комисия в СОС заседава заради движението по бул. "Витоша" и "Патриарха"

Комисията по транспорт към Столична община ще заседава днес от 10:00 ч. заради реорганизацията на движението в центъра на София. Комисията е оглавявана от Иван Таков от БСП и се събира специално да разгледа новите правила по булевардите "Витоша", "Патриарх Евтимий" и "Фритьоф Нансен", където бяха изградени велоалеи, а местата за паркиране..

публикувано на 10.05.24 в 08:14

Започва предизборната кампания за вота 2 в 1

Официално в полунощ започна предизборната кампания за насрочените на 9 юни избори за народни представители в следващия парламент, и за български евродепутати. Тя ще продължи до полунощ на 7 юни. Кампанията стартира 30 дни преди изборният ден, и се води на български език. Гражданите, партиите, коалициите, инициативните комитети,..

публикувано на 10.05.24 в 07:56

Столичният инспекторат извърши над 770 проверки за замърсяване

От началото на април на територията на Столичната община екипите на Столичния инспекторат са извършили 742 проверки на строителни обекти и още 30 на други потенциални замърсители на околната среда. Контролът е свързан със замърсяване на общински терени от строителни дейности и други работни процеси, от които следва замърсяване. Най-често..

публикувано на 09.05.24 в 18:03

Около 200 души се включиха в шествието на т. нар. Безсмъртен полк в София

Около 200 души се включиха у нас в шествието на т. нар. Безсмъртен полк, което се провежда всяка година на 9 май по инициатива на Русия. Въпреки забраната от Столичната община те проведоха шествието.  Президентът Румен Радев поздрави лично участниците в инициативата.  "Историята не трябва да се забравя. Тука сме хора, които повечето от тях..

публикувано на 09.05.24 в 14:55

Район "Възраждане" празнува с куклен театър, кино под небето и концерт

Столичният район "Възраждане" ще отбележи своя празник на 11 май (събота) от 11:00 часа. В поканата на кмета Станислав Илиев се казва, че предстои официален концерт и специална програма, подготвена от талантливите деца на района и гост-изпълнители. Спектакълът ще включва музика, танци и изненади. Мястото на празничната програма..

публикувано на 09.05.24 в 14:35