Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Кохлеарната имплантация - шанс за пълноценен живот на децата с проблеми със слуха

Снимка: fonio.bg
Около 400 хиляди души  у нас имат проблеми със слуха. На всеки 1000 новородени са засегнати от едно до три деца. По повод 20-годишнината от първата кохлеарна имплантация, извършена в България, специалистите изтъкнаха значението на ранната диагностика и лечение, за да може да се развият говорните способности на децата със слухови проблеми. При интервенцията се инплантира електронно устройство, което им помага да чуват и да живеят пълноценно. Родителите обаче се обръщат късно към специалист и това повлиява развитието на децата, алармират специалистите.

Значението на профилактичните прегледи открои доц. д-р Соня Върбанова от УНГ клиниката в болница "Царина Йоанна-ИСУЛ" - първата клиника, в която е извършена кохлеарна имплантация в България:

"Проблемът е, че в момента нашата здравна система е в колапс - липсват старите поликлиники, профилактичните прегледи, които правихме като ушни специалисти в цялата страна, в различните възрастови групи: в детска възраст, в училищна възраст. Тогава своевременно се дефинираха не само проблемите с чуването. Сега, в XXI век, информираността на родителите е много голяма, но всъщност е тяхна отговорността при някакъв проблем да се обърнат към специалист".

По отношение на слуховите проблеми, доц. Върбанова каза, че голям процент от тях са вродени, като етиологията е разнообразна. Много от слуховите увреждания настъпват по време на развитието на организма или при генетични непълни увреждания, които се развиват през годините. Част от родителите обаче, не желаят да дефинират проблема:

"Истината е, че колкото по-рано се дефинира този проблем, толкова възможностите за повлияване, дори и медикаментозно, са по-големи".

Снимка: ВМАНай-добрата възраст за имплантация при децата е около 1 годинка, посочи пред Радио София проф. д-р Венцислав Цветков, началник на УНГ клиниката на ВМА - другият център в София, в който се извършват кохлеарни имплантации. Операциите се извършват в клиниката от 15 години:

"Това е центърът, в който са имплантирани най-малките деца, под една годинка. Имплатираме и пациенти над 18 години, най-възрастният ни пациент е на 68-70 години. Здравната каса го позволява. Вече сме оперирали над 200 пациенти. Основното показание е тежко чуване или пълна глухота - било след раждане или в не детската възраст. И това е единственият начин - имплантацията, за да бъде преодолян един такъв много сериозен проблем".

До момента в клиниката няма случай на пациент със сериозни усложнения. Престоят е около 2-3 дни, интервенцията се понася много добре от пациентите, посочи специалистът.

"Болка на практика почти никаква няма. В началото има белег над ухото, след това той става невидим изобщо. Иначе казано: това е утвърдена операция, която се понася леко от пациентите".


Операцията се поема от НЗОК, посочи проф. Цветков. Не са малко обаче и проблемите - специалистът отбеляза, че финансирането по клиничната пътека не е достатъчно за дейностите, свързани с нея, заради което дори големите болници нямат интерес да правят операцията. Той даде за пример подобен род операции в Австрия, оценени на над 12 хиляди евро.

Още за това какво представлява имплантацията - чуйте в звуковите файлове!


ВИЖТЕ ОЩЕ

Виртуален учител засилва ролята на човешкия фактор

Khan Academy e голям образователен сайт, който предлага безплатно съдържание и инструментите, необходими за оценка на усвояването на материала. Сайтът не е само за ученици, но той дава сигурност както за тях, така и за възрастни хора. Идеята е обобщена в мотото: "Свят, в който всеки може да научи всичко, навсякъде и по всяко време". Повече за..

публикувано на 22.10.19 в 15:35
Мирян Костадинов

Мирян Костадинов: Публиката търси жива, неподправена музика

Страхотна усмивка и безграничен талант - по този начин можем да опишем Мирян Костадинов , който се превръща в любим гост на Радио София. Младият мъж е от китния град Севлиево и е познат на феновете като вокалистът, китаристът, композиторът и текстописецът зад група MIRY. Музикалната група поставя своите основи в София през 2016 година, с допълнението на..

публикувано на 22.10.19 в 14:02

Кино "Влайкова" съхранява и до днес просветителския дух

Кино "Влайкова" е най-старото филмотечно кино в София. Намира се в центъра, на улица "Иван Асен втори", където още от началото на миналия век районът е бил известен като средище на културата и дори са го наричали Малкия Париж. Наоколо живеели известни тогава професори, музиканти, артисти. Днес сградата се стопанисва от читалище "Антон Страшимиров"...

публикувано на 22.10.19 в 13:13

Певицата Мариана Павлова: Гласът с годините зрее и става по-хубав

Мариана Павлова е дамата с най-нисък глас на планетата. През годините тя е участвала в много музикални формации, сред които квартет "Славей”, работила е и с Надка Караджова, трио “Родопея” и много други. Певицата ще участва и в юбилейния концерт 25 години “Драгостин фолк национал”. Това ще стане на днес в Националното музикално училище “Любомир Пипков”..

публикувано на 22.10.19 в 12:45

Чии генетични наследници са съвременните българи

Преди няколко години български и италиански учени се заеха да установят какво се крие в гените на съвременните българи и стигнаха до изненадващи резултати, спрямо изучаваното дълги години от учебниците по история у нас. В тях пишеше, че траките, заедно с прабългарите и славяните са един от трите главни етноса, които при смесването си образуват..

публикувано на 22.10.19 в 10:45

20 български ученици с шанс за стипендия за обучение в САЩ

Една прекрасна възможност за ученици IX и X клас предоставя програма YES (Kennedy-Lugar Youth Exchange and Study), финансирана от Американското посолство в България.  20 български гимназисти ще имат възможност да получат стипендия и да прекарат учебната 2020/2021 година в САЩ.  По време на престоя си учениците ще посещават американско училище, ще..

публикувано на 22.10.19 в 10:35

Нов веломаршрут радва байкърите в Трън

Трънското туристическо дружество откри нов веломаршрут в общината. Маршрутът преминава през село Ерул - едно от най-високо разположените села в Западна България (1200 м.н.в.), от което се откриват невероятни панорамни гледки към няколко планини в България и Сърбия.  Освен това маршрутът е избран така, че да минава в близост до много забележителности,..

публикувано на 22.10.19 в 10:25