Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В студиото на Радио София

Дончо Папазов и дъщеря му Яна говорят дни преди форум за бащинството

В първата семейна конференция “Бащите говорят!” за поканени още Тервел Пулев, Таньо Шишков, семействата Магдалена Малеева и Любомир Ноков, Стефан Командарев и Надя Кожухарова…

Снимка: Лили Големинова
Кога и защо “татко” става най-важната дума в живота на един мъж? За да отговорят на този въпрос, в първата по рода си конференция, посветена на бащинството, ще вземат участие известни личности (и бащи), сред които Дончо Папазов, Тервел Пулев, Таньо Шишков, майката Искра Ангелова, както и семействата Магдалена Малеева и Любомир Ноков, Стефан Командарев и Надя Кожухарова…

Участниците в първата семейна конференция “Бащите говорят!”, посветена на бащинството, ще споделят с публиката своите лични истории за това да бъдеш баща и родител – щастливи, трогателни, но винаги безкрайно вдъхновяващи. Ще разказват, дискутират и споделят, за да разкрият заедно със своята публика какво означава думата “бащинство” в истинския живот, изпълнен с несигурност и предизвикателства.

Специалното събитие, организирано от фондация “Асоциация Анимус”, като част от националната кампания  „Да бъдеш баща”, ще се проведе на 20 април в Сити Марк Арт Център с участието на някои от най-интересните и забележителни мъже и жени в България. Водещи на събитието ще бъдат Мария Чомарова, психоаналитик и директор на “Асоциация Анимус” и Димитър Стоянович, журналист, сценарист и автор на документални и игрални филми.

В Радиокафе днес гости в студиото бяха мореплавателят, океанолог и журналист Дончо Папазов, заедно с дъщеря си Яна, качила се също на яхтата (ненавършила 6 г.), с която семейството обиколи света преди години.

След плаването ми беше омръзнало да ме канят и да разказвам какво е било в океана, но сега за пръв път с татко ще участваме в семейна конференция – отбеляза Яна, – пък и сега вече много хора пътуват и имат свои преживявания…

Дончо Папазов си спомни как навремето са пътували и прекосявали граници с малка Яна, как са преодолявали трудности и морски бури по време на плаването. Как са оприличавали вълните на царици и принцеси, за да не се страхува малкото момиче.

Винаги сме били близки с татко – признава още Яна. – И сякаш ставаме още по-близки. Той много красиво минава през възрастта, става все по-добър и по-готин…

Дончо е покорил Еверест във ветроходството – обиколил е сам света по вода. Наскоро беше преиздадена и книгата за това пътешествие („Невъзможният път“) . Отслабнал е 36 кг. И слава Богу, че не е бил с дете тогава, през тези тежки 164 дни…
И днес не се отказва от плаването, въпреки че тази година навърши 80 години…

Яна признава, че не е станала авантюристка като родителите си, но продължава да обича морето.

Имам си начини да си доставям адреналина, от който имам нужда.

Яхтата „Тивия“ потъва край Созопол, добри яхтаджии от Варна я извадили, ремонтирали и днес е на пристанището на морската ни столица.

Красива е, готова е за нови плавания - усмихва се Яна.

Чуйте разговора на Лили Големинова и Константин Лавсов с гостите - Дончо Папазов и дъщеря му Яна.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нова възможност за децата в нужда

Фондация "Програма Генерация" помага на деца без родители чрез менторска програма и набиране на средства за по-добър старт в самостоятелния им живот. Мисията е те да бъдат предпазени от декласиране и да получат подкрепа в професионалния им път, за да станат пълноценни хора за себе си и останалите в общността. Усилията на фондацията са..

публикувано на 19.04.24 в 17:48
Иво Желев

Иво Желев: Не знаем достатъчно за украинските бежанци, за да им помогнем за интеграцията

Над 180 хил. украински бежанци са получили временна закрила в България след избухването на войната през 2022 г. В момента на територията на страната пребивават 72 хил. души . Тези факти говорят, че България е по-скоро транзитна дестинация за украинците. Това отбеляза пред БНР-Радио София Иво Желев  - експерт-анализатор, след..

публикувано на 19.04.24 в 17:11
Светът е настръхнал от възникналия конфликт между Израел и Иран

Седмицата в САЩ: Израел, Иран, Украйна, Тръмп

Израелско нападение в Иран Тази сутрин израелската армия е нанесла удар в Иран в отговор на баража от ракети и дронове срещу Израел миналия уикенд. Не се знае все още какви са щетите, но намерението е било да се изпрати послание, че Израел има възможността да нанася удари в Иран. Погледите са насочени към реакциите. Съединените..

публикувано на 19.04.24 в 15:57
Хърватският премиер Андрей Пленкович

Година и 3 месеца след влизане в еврозоната, в Хърватия цените са удвоени

Оправдаха се опасенията за масово поскъпване след приемане на еврото за валута в Хърватия , съобщи пред БНР-Радио София оттам журналистката Диана Гласнова , главен редактор на сп. "Родна реч". Поскъпването беше обусловено от превръщането на предишната национална в евро, както и от закръгляването нагоре от страна на търговците. Освен..

публикувано на 19.04.24 в 15:24
Гергана Димитрова  и Даниел Ненчев -

"За фотографията" на Сюзън Зонтаг - писана преди съвремието ни, важна и до днес

За фотографията и визуалната култура, разказва книгата на Сюзън Зонтаг "За фотографията". Тя беше представена в предаването "Радиокафе"   от издателя Гергана Димитрова. Преводът е на Христина Кочемидова и Юлиан Антонов. Има ли нужда от фотография в епохата в, която всеки уж е фотограф? "Нашата визуална култура се е оформяла..

публикувано на 19.04.24 в 15:16

"Веднъж прекосиш ли океана" с премиера за България

"Веднъж прекосиш ли океана" е театрален вербатим моноспектакъл на Мартина Новакова с премиера за България. Това е полет от София до Ню Йорк, на който шестима души пътуват в едно тяло. Какво е да емигрираш? Как пресъздаваме културата си в чужда страна? Какъв образ бихме искали да има България в чужбина? Каква е ролята на изкуството във всичко..

публикувано на 19.04.24 в 14:34
Част от творбите на Теодор Лулчев

Дизайнът и естетиката преди AI

Не е далеч епохата преди изкуствения интелект (Before AI), но тя е много обширна, многообразна и трудна за пресъздаване. Затова е особено предизвикателството, с което под това заглавие се е заел да привлече и фокусира вниманието ни дизайнерът Теодор Лулчев . Експозицията му може да се види в концептуално пространство „Дом“ до 30 април ...

публикувано на 19.04.24 в 14:20