Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се отразява Брекзит на британците, които живеят в други страни от ЕС

Как се отразява Брекзит на британците, които живеят в други страни от ЕС? Днес ще ви срещнем с Джонатан Тейлър, който е избрал да се установи в България и да практикува професията на учител.

Когато попитах Джонатан - учител по английски език в Севлиево, дали харесва България, той отговори категорично: „Аз я обичам”. Британецът живее в севлиевското село Крушево от 2011 година и споделя, че страната ни го е привлякла с красотата и спокойствието си. В последно време обаче той се чувства несигурен в годините на Брекзит.

Повечето имигранти от Великобритания, които са избрали да живеят в България или някоя друга европейска страна, вече от години живеят в стрес. Повечето от нас не одобряват Брекзит, не смятаме, че е в полза на демокрацията. Аз лично току що получих картата си за постоянно жителство в България, което означава, че мога да остана тук завинаги. Искам наистина да благодаря на вашата страна, че ме прие. Изключително потискащо е да не знаеш какво те очаква утре, дали ще трябва да напуснеш страната.

Джонатан вече е сигурен, че може да остане в България, но не всички британци в Европа се чувстват по този начин.

Аз и половинката ми работим в шотландски университет, който е финансиран от ЕС. Без тази подкрепа, няма да има студенти, следователно аз ще загубя работата си. Имам позната във Франция, които в момента се сблъскват със сериозни проблеми. Тя основа бизнес и беше щастлива, но френското правителство й отказа постоянно жителство. Тя може да бъде изгонена от страната. За мен Брекзит е желан от малцинство хора. Te гласуваха “за“, защото донякъде бяха подведени и не разбираха в същността на този процес.

И въпреки негативните емоции, Джонатан иска да живее пълноценно и да се радва на живота. За това му помагат книгите, които пише.

Пиша песни и книги, които са вдъхновени от България. Мога да се похваля, че завърших новата си книга, която е посветена на Бузлуджа. Тя е мултижанрова комбинация от няколко разказа. Може би ще ви изненадам, ако ви кажа, че историите напомнят на сюжета от Game of Thrones. Книгата ми достигна до най-големия издател в Ню Йорк, но за съжаление беше отказана. Затова сега нямам търпение да намеря нов издател, който с отворени обятия ще приеме идеята ми.

Британецът споделя, че музиката е една от най-големите му страсти. В момента той се е посветил на бандата си “The dead puppies of Chernobyl”, за която търси нови звезди, с които да сподели сцената.

Въпреки страховитото си име, бандата е посветена на опазването на околната среда. Аз лично съм веган, бих искал да съхраня природата и собственото си здраве. Разбира се, не налагам тези свои виждания. Сега обявих конкурс, чрез който търся нови членове на бандата си, които да са вегетарианци и отчасти да споделят вижданията ми. Участието в музикална група е като да си женен за 5 човека едновременно. Надявам се, че можем да създадем един наистина различен и интересен продукт. Единственото условие е да искат да направят света по-добро място.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Слънчево с вероятност за превалявания

Атмосферното налягане ще се повиши и ще остане по-високо от средното за април.  Днес времето ще е предимно слънчево. В следобедните часове главно в планинските райони ще се развива купеста облачност, като на отделни места ще превали и прегърми. Вятърът ще е слаб, ориентиран от север. Максималните температури ще бъдат около 16° и 21°, за района..

публикувано на 26.04.24 в 07:15

"Форум", 25.04.24: Парламентът отстрани председателя Росен Желязков

На днешния 25 април 2024 година гости в предаването "Форум" бяха Емил Соколов и Стоян Панчев. Те се спряха на следните теми: Политическите акценти от деня Ден преди да спре да заседава редовно: парламентът отстрани председателя Росен Желязков ПП-ДБ-СС пак поискаха Благовест Георгиев да се оттегли от Столичния общински съвет Повече..

публикувано на 25.04.24 в 18:12

Популяризиране на социалните услуги сред църковната общност

Стартира проект за популяризиране на социалните услуги сред църковната общност озаглавен "Социална свързаност и подкрепа". Началото беше дадено с двудневен семинар на 25 и 26 април 2024 г., като събитието се провежда в село Горна Малина и град Елин Пелин. Домакини на семинара ще са Центровете за социална рехабилитация и интеграция "Свети Йоан..

публикувано на 25.04.24 в 17:34

Информационни сесии в областите Монтана и Русе в полза на сезонните работници

Европейският орган по труда ( ЕОТ) организира Информационни сесии в България с насоченост към български сезонни работници в селското стопанство във Франция. В тях на 24 и 25 април 2024 г. ще вземат участие експерти от администрацията на Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ), както и местните комисии за борба с трафика на..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

Третото издание на Международния фестивал "Артис" се открива на 30 април

На 30 април ще се открие Третото издание на Международния фестивал за класическа музика и изкуства "Артис".  В предаването "Радиокафе" с акцент по темата  е разговорът с Ваня Пешева – създател на фестивала, и младата участничка Йоана Милкова . "Преди няколко години стартирах тази идея за фестивал с единствената цел да предоставя възможност..

публикувано на 25.04.24 в 16:15

Какъв ще бъде туристическият сезон тази година

С майските празници се поставя и началото на морския туризъм. Оказва се, че почивката тази година ще ни струва около 10-15% повече. Много от българите ще предпочетат отново да пътуват за празниците, като една от обичайните дестинации е не само Гърция, но и нашето Черноморие. Подробности разказа Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на..

публикувано на 25.04.24 в 15:57
Хари Тончев и Даниеле Феббо

Двама от "Хари Тончев трио" свирят на живо по специфичния си начин

Българският джаз китарист Хари Тончев от 2 седмици е в България и се готви за сценична изява с формацията си, в която участват и контрабасистът Даниеле Феббо и барабанистът Борислав Петров. Китаристът е роден в Пловдив, но от 2019 г. живее в предградията на Чикаго и се изявява в различни американски щати. Пред БНР-Радио София той посочи,..

публикувано на 25.04.24 в 15:40