Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Етнологът Иглика Мишкова:

На Великден младите семейства оказват почит към кумовете си

Снимка: Луиза Лазарова
В средата на Страстната седмица в „Радиоприемница“ темата ни беше свързана с празниците, вярата, християнските и общочовешките ценности и тяхното място в живота ни.

Наш гост беше гл. асистент Иглика Мишкова, етнолог и уредник на Националния етнографски музей към БАН, откъдето се излъчваше и предаването ни. Там всяка година се организират великденски работилници за деца, а наученото те могат да приложат после у дома.

Иглика Мишкова разказа, че макар днес Великден да се свързва повече с пищните трапези, някога за нашите баби и дядовци най-важен е бил дългият период на пост, времето, в което те да смирят своите души, за да се подготвят за празника.

Обредните хлябове също са били различни от така познатите ни козунаци. На самия празник едно от най-важните правила е повелявало младите семейства, встъпили в брак през предходната година, да гостуват на своите кумове, да им отнесат яйца и специален обреден хляб, а след това да посетят родителите на булката и на младоженеца.

В православното християнство, разказа Иглика Мишкова, това е най-важният празник и един от основните моменти през годината, когато младите оказват своята почит към родителите, семействата, които са ги отгледали и към кумовете.

Иглика Мишкова разказа и за специалните яйца, декорирани с геометрични елементи, които са се правели в Долна Баня. Под писаното яйце се поставя основа с помощта на восъчна свещ. Така яйцата, наречени „подкитеничета“, изобразяващи мъжка и женска фигура, са се носели на кумовете като дар.

В работилницата на Националния етнографски музей към БАН пък ни показаха как изписват яйца, които са кухи. Течността се изкарва чрез една или две дупчици, а след това яйцето се изписва по-оригинален начин и може да бъде съхранено за много дълго време.

Васил Балтаджиев от Националния етнографски музей към БАН разказа, че яйцата се рисуват с дървената писалка. Тя се пълни с пчелен восък, нагрява се, рисуват се орнаменти, яйцето се боядисва и се почиства от восъка. И макар да звучи трудоемко, дори и децата се справят с тази техника.

Освен тази техника, по време на великденските работилници, които се правят повече от 15 години, всеки желаещ може да приложи своята фантазия, творчество и умения.

Илияна Страхилова, която също е част от организацията на ателиетата в Националния етнографски музей към БАН, разказ, че работилниците, като всяко практическо начинание, са интересни за децата и вниманието им е ангажирано, защото на практика прилагат технологиите, които научават.

Още за традициите на Великден, за обредните хлябове и за различните техники на боядисване на яйца – чуйте в звуковия файл.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Майя Викторова

Информация за превенция и за пациенти предлага новият сайт диабет.бг

За едно от социално значимите заболявания – диабета, сме говорили нееднократно в Часът на здравето .  Статистиката и изводите на специалистите сочат, че в световен мащаб 1 от 11 възрастни  страда от диабет, а на всеки 6 секунди един човек губи живота си вследствие на заболяването. В България диабетиците са около половин милион души. Ако не се..

обновено на 25.05.19 в 15:35

Провери времето и тръгвай с "Торбалан" към планината

В „Турагент“ ви срещнахме с Боян Пресолски, който е основател и управител на Сдружение "Българска Организация на Хижите с Обсервация". Каузата на организацията е да оборудва хижи и заслони в България с интернет, онлaйн метеорологични станции и уеб камери, като целта е да могат туристите да се информират предварително за метеорологичната..

публикувано на 25.05.19 в 12:30

13-годишният Ангел превърна хобито си в добротворчество

Детското сърце е най-чисто и необременено от предразсъдъци. Затова помощта, която идва от деца, е най-завладяваща и въздействаща.  Героят ни днес е 13-годишният Ангел. Страстен геймър. Ангел превръща хобито си в благородна кауза - помага на болни деца. Една история, на която той попадна случайно, променя изцяло неговия погледа към игрите..., но и..

публикувано на 25.05.19 в 10:30

Българи празнуват сред рози дамасцена на Лондонския Голдън Скуеър

В навечерието на 24 май българи и англичани отпразнуваха заедно Деня на българската писменост и култура. Голдън Скуеър - малък площад в сърцето на Лондон, се превърна в сцена, на която се изявиха български таланти от различни жанрове. Класическа, съвременна музика, електронна арфа, гайда, фолклорни танцови изпълнения зарадваха посетителите. Специално..

обновено на 24.05.19 в 16:34

Ставри Фотев показва връзката си с природата и духовното в изложбата "По пътя"

"По пътя" - така е озаглавена самостоятелната изложба с акварел и живопис на Ставри Фотев , подредена в столичното арт пространство The Art Foundation. Художникът е завършил Ландшафтна архитектура и се занимава и с парково изкуство и архитектура. Има множество участия в изложби, негови творби са в частни колекции в България, Германия, Русия, Холандия,..

обновено на 24.05.19 в 16:02

Президентът Румен Радев: Кирилицата свързва милиони хора от различни държави

В Деня на славянската писменост и култура бяха организирани празнични шествия в редица градове на страната. В София шествието тръгна от площад „Независимост” пред Президентството и приключи пред Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", където се състоя церемония с произнасяне на речи от официалните лица и поднасяне на венци пред..

публикувано на 24.05.19 в 15:30

Библиотекарят е жрец, има мисия като на първопросветителите - да станем по-духовни

Столичната библиотека отбелязва Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май,с празнична програма. До 15:00 ч. днес столичани могат да разгледат две документални изложби: „България в Европа, Европа в България“ - със стари пощенски картички и албуми от цяла Европа от колекциите на проф. Михаил Неделчев, и..

публикувано на 24.05.19 в 14:20