Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Етнологът Иглика Мишкова:

На Великден младите семейства оказват почит към кумовете си

Снимка: Луиза Лазарова
В средата на Страстната седмица в „Радиоприемница“ темата ни беше свързана с празниците, вярата, християнските и общочовешките ценности и тяхното място в живота ни.

Наш гост беше гл. асистент Иглика Мишкова, етнолог и уредник на Националния етнографски музей към БАН, откъдето се излъчваше и предаването ни. Там всяка година се организират великденски работилници за деца, а наученото те могат да приложат после у дома.

Иглика Мишкова разказа, че макар днес Великден да се свързва повече с пищните трапези, някога за нашите баби и дядовци най-важен е бил дългият период на пост, времето, в което те да смирят своите души, за да се подготвят за празника.

Обредните хлябове също са били различни от така познатите ни козунаци. На самия празник едно от най-важните правила е повелявало младите семейства, встъпили в брак през предходната година, да гостуват на своите кумове, да им отнесат яйца и специален обреден хляб, а след това да посетят родителите на булката и на младоженеца.

В православното християнство, разказа Иглика Мишкова, това е най-важният празник и един от основните моменти през годината, когато младите оказват своята почит към родителите, семействата, които са ги отгледали и към кумовете.

Иглика Мишкова разказа и за специалните яйца, декорирани с геометрични елементи, които са се правели в Долна Баня. Под писаното яйце се поставя основа с помощта на восъчна свещ. Така яйцата, наречени „подкитеничета“, изобразяващи мъжка и женска фигура, са се носели на кумовете като дар.

В работилницата на Националния етнографски музей към БАН пък ни показаха как изписват яйца, които са кухи. Течността се изкарва чрез една или две дупчици, а след това яйцето се изписва по-оригинален начин и може да бъде съхранено за много дълго време.

Васил Балтаджиев от Националния етнографски музей към БАН разказа, че яйцата се рисуват с дървената писалка. Тя се пълни с пчелен восък, нагрява се, рисуват се орнаменти, яйцето се боядисва и се почиства от восъка. И макар да звучи трудоемко, дори и децата се справят с тази техника.

Освен тази техника, по време на великденските работилници, които се правят повече от 15 години, всеки желаещ може да приложи своята фантазия, творчество и умения.

Илияна Страхилова, която също е част от организацията на ателиетата в Националния етнографски музей към БАН, разказ, че работилниците, като всяко практическо начинание, са интересни за децата и вниманието им е ангажирано, защото на практика прилагат технологиите, които научават.

Още за традициите на Великден, за обредните хлябове и за различните техники на боядисване на яйца – чуйте в звуковия файл.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хала от Ирак: В България усетих, че съм свободна

Хала от Ирак е на 35 години. В България е от 6 години, заедно със семейството си. Тя се чувства интегрирана, дори участва в различни проекти на неправителствени организации. Преди време организацията "Meeting Points" създадоха стенопис на сградата на 5-то ОУ в София, на което са изрисувани традиционни символи на бежанци в страната. Хала..

публикувано на 21.11.19 в 12:30

Немският коледен базар в София стопля душата в студените дни

Коледният дух завладява столицата този петък, 22 ноември. За девети пореден път ще можем да се насладим на традиционния немски коледен базар в Градската градина, в близост до Народния театър. Питателни ястия, неустоими напитки, ръчно-изработени сувенири и забавна музикална програма са само част от радостите, които можем да очакваме тази година...

обновено на 21.11.19 в 11:12

Накъде в София

ФОРУМ Първото издание на Relogia е озаглавено Човешкото измерение . Събитието e първото по рода си в България и представя последните иновации, oбединяващи науката, изкуството и технологиите в образованието, изследванията и културата в контекста на световните STE(A)M тенденции. Форумът се провежда под почетното председателство на..

публикувано на 21.11.19 в 10:42

СУ издаде сборника „Дневникът на Етерия - поклонение до Светите земи“

В Софийския университет “Климент Охридски” се провеждат Климентовите дни, които съпровождат празника на висшето училище на 25 ноември. Част от празничния календар e „Дневникът на Етерия - поклонение до Светите земи“ - сборник, който е резултат от съвместната работа на преподаватели от Богословския факултет, преводачи и коректори.  Сборникът е съставен..

публикувано на 21.11.19 в 10:07
д-р Бойко Пенков

Нова белодробна трансплантация е възможна при донорска ситуация

В случай на донорска ситуация, може да бъде извършена трансплантация на бял дроб в България. Това заяви пред Радио София зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков , който се включи в Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията „Да! За живот!“. Д-р Пенков получи донорска карта от доброволците на Българския червен..

публикувано на 20.11.19 в 17:16

Имат ли решение проблемите в район "Красна поляна"

Столичният район "Красна поляна" е със сравнително добро разположение спрямо центъра, но в много отношения изостава от съседните административни райони. Това разминаване забелязва и районният кмет Иван Чакъров (Местна коалиция ГЕРБ /СДС).  На втория тур на местните избори той спечели надпреварата с независимия Георги Миланов и застана начело..

публикувано на 20.11.19 в 16:44

Бизнес по време на майчинство? Мисия възможна

Може ли една жена да създаде собствен бизнес по време на майчинство? Ще започнем малко по-нетрадиционно, директно с отговора на въпроса, и той е - "Да, може!" Главен герой в тази история е Емилия Братфорд-Георгиева - майка на пълен работен ден, дори когато работи по бизнес проекта си. Когато научава, че е бременна с второто си дете –..

публикувано на 20.11.19 в 15:38