Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Още проверки срещу двойния стандарт в храните ще се правят в 6 европейски страни

Да купя или да не купя?
Снимка: БГНЕС
Ново проучване ще доказва съществува ли двоен стандарт при хранителните стоки и спиртните напитки в 6 държави членки на ЕС, включително и в България.

С проверки през 2017 и 2018 г. Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) вече установи, че у нас има такъв, но сега взимането на пробите ще се извърши по единна методология, изготвена от Генералната дирекция „Съвместен изследователски център“ на Европейската комисия.

От 1 януари 2020 г. ще влезе в сила Европейска директива за състава на хранителните стоки в страните членки и всяка от тях трябва да я транспонира към националното си законодателство. Едва след това ще могат да бъдат налагани санкции към производителите и предлагащите ги хранителни вериги.

Анализът на проверките на БАБХ през последните 2 години показва, че по отношение на безопасността на храните и етикетирането им, не са установени нарушения. Но взетите проби от стоките показва и друго – че продукти от един и същи бранд са били с различен състав и цена, каза Любомир Кулински, директор на Дирекция „ Безопасност на храните“ в Агенцията. Фрапиращ е бил случаят с адаптирано мляко за малки деца, където калцият, калият и фосфорът са били с два пъти по-малко съдържание от същия продукт в Европа.

Снимка: Златина ЙовковаВъпреки установените нарушения, до санкции не се стига, тъй като тогава липсва единна нормативна рамка, която да определя двойния стандарт на хранителните стоки като нелоялна търговска  практика.

През 2019 г. такова законодателството също няма, но с промяна в Директивата за нелоялните практики и приемането на Директивата за състава на хранителните стоки, се правят стъпки към елиминирането на проблема, допълни председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов.

От юни, КЗП, съвместно с БАБХ, Министерството на икономиката, потребителски организации и научни институти, започват да взимат проби от седем продуктови групи стоки - спиртни напитки (които не са изследвани при предишните проверки на БАБХ), макаронени изделия, млечни продукти, сладкиши, зехтин, подправки и консерви, в които се включва бебешко пюре с броколи. Пробите ще бъдат взети от две от търговските вериги, които имат покритие на територията на Португалия (Лисабон), Испания (Барселона), Германия (Мюнхен), Гърция (Солун), Унгария (Будапеща) и  България (София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе). Тестовете ще бъдат извършени в акредитирани лаборатории в България по методологията на Генералната дирекция „Съвместен изследователски център“ на ЕК. най-вероятно през есента ще бъдат оповестени и резултатите от това проучване. 

Чуйте още по темата.

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Твоята храна" или как да спрем разхищението

В Европа годишно се изхвърлят около 100 милиона тона храна и 53% от тях се падат на домакинствата. В същото време милиони хора по света гладуват или не си дояждат, а ресурсите на планетата се задъхват за производството на храни, които след това се пропиляват. За да бъде променена тази статистика, проект „Твоята храна“ организира конкурс за идеи,..

публикувано на 22.08.19 в 10:01

Самоков празнува

На 21 август всяка година Българската православна църква прославя българския светец Симеон Самоковски. Денят се отбелязва вече традиционно и като празник на град Самоков. Кулминацията на празника на Община Самоков започва днес от 19.30 часа на площада на града с празнична програма. Преди да бъдат намерени мощите на покровителя на Самоков Св. Симеон..

публикувано на 21.08.19 в 17:42

Неочакваните ситуации за потребителите по време на ваканция

Комисията за защита на потребителите разпространи поредица от статии със съвети как да постъпваме при различни ситуации, които могат да възникнат по време на ваканцията ни - „Най-важното за потребителите през лятото”. За какво да внимаваме при покупка на стоки, в ресторант или хотел, ако резервацията ни е дублирана, ако чадърът и шезлонгът на плажа се..

публикувано на 21.08.19 в 17:39

Димитър Шопов: 3D Dogs в момента е в яслена възраст

Димитър Шопов е от младото поколение пловдивски художници. Завършва магистратура, специалност „Сценография“ в Националната художествена академия. Работи в столичните театри „Театър София“ и „Сфумато“ като сценограф. Носител е на наградата за млади артисти БАЗА за 2016 година. Сега творецът се представя с интересния филм 3D Dogs в актуалния..

публикувано на 21.08.19 в 17:23

Плетените шарени чорапи - съкровищница на българските традиции и обичаи

Събираме топлина и вдъхновение от един от традиционните български занаяти - плетенето на шарени чорапи - своеобразна приказка от багри и форми, за която разказва Росица Бакалова . Повече от 20 години тя не е просто майстор на художествено плетиво, а един от изкусните плетачи на автентични български чорапи с народни елементи. С много фантазия и усет..

публикувано на 21.08.19 в 17:17

Историята на група "Остава" в "Аз Остава"

Краят на август винаги сякаш е бил наситен за група "Остава". В традиция се превърна техният концерт в Борисовата градина, а тази година има и още един, много интересен акцент - книга за групата. Затова и поканихме Георги Георгиев , китариста на "Остава" и един от двамата, останали от самото създаване на групата (в Габрово, където Георги е студент,..

публикувано на 21.08.19 в 12:14

Мануела Попова: Ние сме различни, но искаме еднакво уважение и еднакви права

Мануела Попова е създател на Фейсбук страницата „Не се обиждай, но …“, която за по-малко от седмица събра над 12 хил. последователи. Мануела е родена с множество заболявания. Може и да не ѝ личи, но е инвалид. Като малка в училище получава различни коментари от деца и преподаватели. Още от тогава иска да създаде общност като тази. "Не се обиждай,..

публикувано на 21.08.19 в 12:11