Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Проф. Красимир Антонов: Гладуването е най-големият бич за омазнения черен дроб

Проф. д-р Красимир Антонов
Снимка: superdoc.bg
Тази седмица в "Радиоприемница" се фокусираме върху кампаниите за здраве, а днешната ни тема беше посветена на „лабораторията на нашия организъм“, както често е наричан черният дроб.

Според статистика на агенция „Блу Пойнт“ се оказва, че много хора не знаят къде се намира този орган и не правят профилактични изследвания. 

Защо пропускаме или не стигаме до тази профилактика? 

Обърнахме се проф. д-р Красимир Антонов, специалист „Вътрешни болести” и „Гастроентерология” в УМБАЛ “Св. Иван Рилски“.

Основните проблеми, които имаме при чернодробните заболявания, са вирусните хепатити и напоследък омазняването на черния дроб, посочи той.

Проф. Красимир Антонов поясни, че в различните части на света честотата на тези инфекции е различна, но в България вирусните хепатити са често срещани и инфектираните не са никак малко, а най-голям проблем са хепатит B C и D. И допълни, че трябва да се знае, че тези инфекции са коварни и налагат нашето внимание.

Те са проблемни, защото водят до увреждане на черния дроб, което може да завърши с чернодробна цироза, а не малко са и случаите на рак на черния дроб.

Това, което ежедневната работа ми показва, е че много малка част от нашите съграждани знаят за тези инфекции и, за съжаление, немалка част от колегите също нямат реална информация за тези заболявания.

Защо обаче се случва така, че признаците се подминават дори и от специалисти?

Част от нашите пациенти имат инфекция със съответните вируси и нормални чернодробни показатели. И на който и да е колега, който не е специалист в съответната област, не е гастроентеролог, това нищо не му говори и той казва на пациента – спокойно, това не е никакъв проблем, козметичен дефект. И когато минат 20-30 години, идва при нас с цироза или рак на черния дроб.

Оказва се, че знаците за проблем се появяват чак, когато човек е много болен.

Хора, които поради една или друга причина често се срещат с лекари, налагат им се операции, кръвопреливания, както и хора, които използват венозни наркотици, трябва да проверяват за тези инфекции.

Проф. Антонов обясни, че в България от 92-3 г. се прави задължителна ваксинация срещу хепатит В, благодарение на което честотата на острия хепатит В при подрастващите рязко е намаляла.

След 25-годишна възраст, обаче, се наблюдава пик на инфекцията с хепатит В и повишаване на случаи с хепатит С, което говори, че с ваксинацията при новородените не всички проблеми се решават, защото с годините имунитетът спада и човек може да бъде инфектиран въпреки ваксинацията.

Много е важно хора, които са с рискови професии и са изложени на възможности за нараняване, да се наблюдават и ако се наложи, да се реваксинират.

За тези, които се страхуват от хепатит С, проф. Андонов посочи, че познаването на тази инфекция, както и последствията от нея, е единствената превенция.

Проф. Антонов разказа, че според различни данни 80% от американците имат омазнен черен дроб и около 20% са с увреден черен дроб вследствие на това омазняване и посочи, че няма основание в България статистиката да е различна. Причината е начинът на живот и липсата на движение, консумацията на висококалорийни храни и напитки. Всичко това, обясни проф. Антонов, води до омазняването на черния дроб и предполага развитието на по-сериозно увреждане.

Той посъветва хората да се стараят да не напълняват, а ако се е стигнало до напълняване, да се прибегне до диета. Трябва, обаче, да се обърнем към специалист, защото подходът трябва да е индивидуален, а гладуването е най-големият бич за омазнения черен дроб. Гладът, подчерта д-р Антонов, води до тежки увреждания на черния дроб и по никакъв начин диетата не трябва да е под формата на гладуване.

С какво не трябва да претоварваме черния дроб, до какво води употребата на някои „бабини илачи“, за които смятаме, че са много полезни и каква е профилактиката за този толкова важен орган – чуйте от разговора на Добринка Добрева с проф. Красимир Антонов.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Мира Радева представя Едит Пиаф, без да пренебрегва и мъжете ѝ

Мира Радева влиза в ново амплоа - звезда в авторски спектакъл с френска музика. И съм ентусиазирана, и притеснена, и уморена от репетиции – казва през Радио София известната социоложка. Самата тя иска да разсее онзи прекалено силен образ – на социолог и преподавател , защото отдавна е увлечена от изкуството. И ето - Нов Театър НДК предоставя..

публикувано на 19.07.19 в 19:31

Дневникът на една софиянка: Защо не е ваша работа да питате една жена дали ще има деца?

Малко преди да отлетя за поредното моминско парти, исках да засегна тази толкова щекотлива тема и не заради малоумни копи-райтърски решения на благородно настроени мъже, които смятат че с лафчета на гимназиално ниво биха накарали човек сериозно да се замисли върху семейното си положение и роля. Но няма какво да го премълчаваме този въпрос, повечето..

публикувано на 19.07.19 в 18:19

Граовската трапеза е не само красива, но към традицията прибавя нещо ново

Продължават нашите граовски разкази, този път с и за граовската трапеза. И по-конкретно - брезнишката. Все пак всички тези наши срещи са благодарение на второто издание на Църногорския събор над село Гигинци, в поляните на Гигинския манастир - място, където и преди десетки години е имало народни веселия. После, казват, се появил празникът в Пирот и..

публикувано на 19.07.19 в 18:02

България и Индонезия в "Синтез"

Има ли обща основа между съвременното изкуство на България и Индонезия – две държави, които, макар и разположени на различни континенти, носят наследството на изключително разнообразни култури и традиции?  Отговорът на този въпрос можем да открием в изложбата „Синтез“, организирана съвместно от Националната галерия Квадрат 500 и Посолството на..

публикувано на 19.07.19 в 16:44

С пет медала се завърна българският отбор от Международната олимпиада по физика

С пет медала се завърна българският ученически отбор от 50-то издание на Международната олимпиада по физика, която се проведе в Израел. И петимата участници в отборa завоюваха отличия в състезание между ученици от 80 държави.  Учениците са подбрани след множество участия в национални олимпиади и състезания и след активна работа, под ръководството..

публикувано на 19.07.19 в 16:08

Монета на цар Иван Асен II е сред находките от този сезон на Перперикон

Монета на цар Иван Асен II е сред откритите находки от настоящия археологически сезон на Перперикон. Освен, че е изключително рядка, монетата е доказателство за първото българско монетосечене. Това отбеляза ръководителят на разкопките проф. Николай Овчаров . Той представи някои от другите намерени артефакти през тази година, сред които са бронзови..

публикувано на 19.07.19 в 15:53
За сградите на училищата грижата е на общината, но има проблеми при паметници на културата с много собственици

Близо 200 паметници на културата в столичния район „Възраждане“ трябва да станат безопасни и да запазят духа и красотата си

Столичният район „Възраждане“ се слави с красиви сгради, но много от тях са стари, на възраст, надхвърляща дори 100 години. 197 от зданията са паметниците на културата и районната община полага усилия да убеди техните собственици да ги поддържа в добро състояние. Преди два дни при строеж на ул. „Софроний Врачански“ бе срутена съседна..

публикувано на 19.07.19 в 15:39