Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Проф. Красимир Антонов: Гладуването е най-големият бич за омазнения черен дроб

Проф. д-р Красимир Антонов
Снимка: superdoc.bg
Тази седмица в "Радиоприемница" се фокусираме върху кампаниите за здраве, а днешната ни тема беше посветена на „лабораторията на нашия организъм“, както често е наричан черният дроб.

Според статистика на агенция „Блу Пойнт“ се оказва, че много хора не знаят къде се намира този орган и не правят профилактични изследвания. 

Защо пропускаме или не стигаме до тази профилактика? 

Обърнахме се проф. д-р Красимир Антонов, специалист „Вътрешни болести” и „Гастроентерология” в УМБАЛ “Св. Иван Рилски“.

Основните проблеми, които имаме при чернодробните заболявания, са вирусните хепатити и напоследък омазняването на черния дроб, посочи той.

Проф. Красимир Антонов поясни, че в различните части на света честотата на тези инфекции е различна, но в България вирусните хепатити са често срещани и инфектираните не са никак малко, а най-голям проблем са хепатит B C и D. И допълни, че трябва да се знае, че тези инфекции са коварни и налагат нашето внимание.

Те са проблемни, защото водят до увреждане на черния дроб, което може да завърши с чернодробна цироза, а не малко са и случаите на рак на черния дроб.

Това, което ежедневната работа ми показва, е че много малка част от нашите съграждани знаят за тези инфекции и, за съжаление, немалка част от колегите също нямат реална информация за тези заболявания.

Защо обаче се случва така, че признаците се подминават дори и от специалисти?

Част от нашите пациенти имат инфекция със съответните вируси и нормални чернодробни показатели. И на който и да е колега, който не е специалист в съответната област, не е гастроентеролог, това нищо не му говори и той казва на пациента – спокойно, това не е никакъв проблем, козметичен дефект. И когато минат 20-30 години, идва при нас с цироза или рак на черния дроб.

Оказва се, че знаците за проблем се появяват чак, когато човек е много болен.

Хора, които поради една или друга причина често се срещат с лекари, налагат им се операции, кръвопреливания, както и хора, които използват венозни наркотици, трябва да проверяват за тези инфекции.

Проф. Антонов обясни, че в България от 92-3 г. се прави задължителна ваксинация срещу хепатит В, благодарение на което честотата на острия хепатит В при подрастващите рязко е намаляла.

След 25-годишна възраст, обаче, се наблюдава пик на инфекцията с хепатит В и повишаване на случаи с хепатит С, което говори, че с ваксинацията при новородените не всички проблеми се решават, защото с годините имунитетът спада и човек може да бъде инфектиран въпреки ваксинацията.

Много е важно хора, които са с рискови професии и са изложени на възможности за нараняване, да се наблюдават и ако се наложи, да се реваксинират.

За тези, които се страхуват от хепатит С, проф. Андонов посочи, че познаването на тази инфекция, както и последствията от нея, е единствената превенция.

Проф. Антонов разказа, че според различни данни 80% от американците имат омазнен черен дроб и около 20% са с увреден черен дроб вследствие на това омазняване и посочи, че няма основание в България статистиката да е различна. Причината е начинът на живот и липсата на движение, консумацията на висококалорийни храни и напитки. Всичко това, обясни проф. Антонов, води до омазняването на черния дроб и предполага развитието на по-сериозно увреждане.

Той посъветва хората да се стараят да не напълняват, а ако се е стигнало до напълняване, да се прибегне до диета. Трябва, обаче, да се обърнем към специалист, защото подходът трябва да е индивидуален, а гладуването е най-големият бич за омазнения черен дроб. Гладът, подчерта д-р Антонов, води до тежки увреждания на черния дроб и по никакъв начин диетата не трябва да е под формата на гладуване.

С какво не трябва да претоварваме черния дроб, до какво води употребата на някои „бабини илачи“, за които смятаме, че са много полезни и каква е профилактиката за този толкова важен орган – чуйте от разговора на Добринка Добрева с проф. Красимир Антонов.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Българи празнуват сред рози дамасцена на Лондонския Голдън Скуеър

В навечерието на 24 май българи и англичани отпразнуваха заедно Деня на българската писменост и култура. Голдън Скуеър - малък площад в сърцето на Лондон, се превърна в сцена, на която се изявиха български таланти от различни жанрове. Класическа, съвременна музика, електронна арфа, гайда, фолклорни танцови изпълнения зарадваха посетителите. Специално..

обновено на 24.05.19 в 16:34

Ставри Фотев показва връзката си с природата и духовното в изложбата "По пътя"

"По пътя" - така е озаглавена самостоятелната изложба с акварел и живопис на Ставри Фотев , подредена в столичното арт пространство The Art Foundation. Художникът е завършил Ландшафтна архитектура и се занимава и с парково изкуство и архитектура. Има множество участия в изложби, негови творби са в частни колекции в България, Германия, Русия, Холандия,..

обновено на 24.05.19 в 16:02

Президентът Румен Радев: Кирилицата свързва милиони хора от различни държави

В Деня на славянската писменост и култура бяха организирани празнични шествия в редица градове на страната. В София шествието тръгна от площад „Независимост” пред Президентството и приключи пред Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", където се състоя церемония с произнасяне на речи от официалните лица и поднасяне на венци пред..

публикувано на 24.05.19 в 15:30

Библиотекарят е жрец, има мисия като на първопросветителите - да станем по-духовни

Столичната библиотека отбелязва Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май,с празнична програма. До 15:00 ч. днес столичани могат да разгледат две документални изложби: „България в Европа, Европа в България“ - със стари пощенски картички и албуми от цяла Европа от колекциите на проф. Михаил Неделчев, и..

публикувано на 24.05.19 в 14:20

Дневникът на една софиянка: Каква абитуриентка щях да бъда днес?

Ех, дойде това време на весело - истеричаво изброяване на цифри: 1, 2, 3, 4, … и така до 12. Понеже при мен се навъртяха бая годинки, откакто завърших средното си образование, се опитах да си припомня разни моменти от този етап от живота ми. Всъщност като атмосфера нещата изобщо не са се променили. Полицаите час по час излизат в..

публикувано на 24.05.19 в 12:50

Образователна платформа насърчава детското четене с онлайн игра

Образователната онлайн платформата "Книговище", насочена към насърчаване на детското четене, организира двадесет и четири часово състезание по четене с разбиране . В сайта, който от днес тръгва към всички български училища, регистрация вече имат близо 2000 деца, които попълват въпросници по прочетени от тях книги. От тях са избрани 24..

публикувано на 24.05.19 в 12:45

Кои са любимите български книги на столичани

На днешния светъл празник, когато честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, репортерът на Радио София Луиза Лазарова се разходи из софийските улици и попита столичани за техните любими произведения от български автори. Какви са техните отговори и кои стихотворения и песни помнят наизуст - чуйте в звуковия файл...

публикувано на 24.05.19 в 11:54