Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Накъде в София

ПРАЗНИК

От 10.30 часа в градинката "Майчин дом" (на бул. "Христо Ботев") за 10-а поредна година район "Сердика" на Столичната община организира празничен концерт "Децата на район "Сердика", посветен на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. 

В концерта ще участват ученици, танцови състави и групи от общинските детски градини и училища, както и гост-артисти.

Концертът е част от Календара на културните събития на Столичната община и се провежда под патронажа на инж. Тодор Кръстев – кмет на район "Сердика".

ЛИТЕРАТУРА

От 11 ч. (в Американския център на Библиотеката) е финалът на четвъртата успешна кампания „На училище в Столичната библиотека“. В нея се включиха училища от всички райони на град София и над 1 000 деца от 30 столични училища.

Кампанията се провежда в подкрепа на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността. Тя включваше срещи със съвременни български автор,  участие в инициативите на Литературния клуб на Столичната библиотека и клуб „Летящо прасе (или четящ тийнейджър)”, провеждане на уроци по литература сред редките и ценни колекции на библиотеката, „Уроци за София”, запознаване с процеса по дигитализиране на библиотечни документи, изложби, ателиета и артпрояви, уроци по родолюбие, посещения на библиобуса и участие в инициативата „Библиотекар за един ден”.

Георги КонстантиновОт 18 ч. в Мраморното фоайе на Столичната библиотека ще бъде представена новата книга „Поезията като свидетел“ на Георги Константинов представя

Проф. Йордан Калайков ще представи новия сборник с есета и стихове на големия български поет и писател, в която авторът проследява будители от времето на Паисий до днес. Тя съдържа емоционалните размисли на автора за съдбата на древните български книги, сътворявани през Златния век върху страници от овча или телешка кожа. Проследява драматичната съдба на книгите ни през най-мрачните векове, както и възкръсването на книжовното ни дело през Възраждането. Откъси от книгата ще чете самият автор, а бардът Евгени Бенов ще изпълни песни по негови стихове.

ПЕРО

Съюзът на българските журналисти (СБЖ) организира тържествени събития, посветени на 175-годишнината от създаването на българската журналистика и 125 години организирано журналистическо движение в България.

  В 10 часа ще има шествие, което тръгва от централата на СБЖ, а в 11 часа -  празнична церемония в Аулата на СУ "Климент Охридски".
В 18 часа ще започне концерт в Първо студио на БНР.

Събитията са под патронажа на президента Румен Радев.