Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Накъде в София

ПРАЗНИК

От 10.30 часа в градинката "Майчин дом" (на бул. "Христо Ботев") за 10-а поредна година район "Сердика" на Столичната община организира празничен концерт "Децата на район "Сердика", посветен на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. 

В концерта ще участват ученици, танцови състави и групи от общинските детски градини и училища, както и гост-артисти.

Концертът е част от Календара на културните събития на Столичната община и се провежда под патронажа на инж. Тодор Кръстев – кмет на район "Сердика".

ЛИТЕРАТУРА

От 11 ч. (в Американския център на Библиотеката) е финалът на четвъртата успешна кампания „На училище в Столичната библиотека“. В нея се включиха училища от всички райони на град София и над 1 000 деца от 30 столични училища.

Кампанията се провежда в подкрепа на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността. Тя включваше срещи със съвременни български автор,  участие в инициативите на Литературния клуб на Столичната библиотека и клуб „Летящо прасе (или четящ тийнейджър)”, провеждане на уроци по литература сред редките и ценни колекции на библиотеката, „Уроци за София”, запознаване с процеса по дигитализиране на библиотечни документи, изложби, ателиета и артпрояви, уроци по родолюбие, посещения на библиобуса и участие в инициативата „Библиотекар за един ден”.

Георги КонстантиновОт 18 ч. в Мраморното фоайе на Столичната библиотека ще бъде представена новата книга „Поезията като свидетел“ на Георги Константинов представя

Проф. Йордан Калайков ще представи новия сборник с есета и стихове на големия български поет и писател, в която авторът проследява будители от времето на Паисий до днес. Тя съдържа емоционалните размисли на автора за съдбата на древните български книги, сътворявани през Златния век върху страници от овча или телешка кожа. Проследява драматичната съдба на книгите ни през най-мрачните векове, както и възкръсването на книжовното ни дело през Възраждането. Откъси от книгата ще чете самият автор, а бардът Евгени Бенов ще изпълни песни по негови стихове.

ПЕРО

Съюзът на българските журналисти (СБЖ) организира тържествени събития, посветени на 175-годишнината от създаването на българската журналистика и 125 години организирано журналистическо движение в България.

  В 10 часа ще има шествие, което тръгва от централата на СБЖ, а в 11 часа -  празнична церемония в Аулата на СУ "Климент Охридски".
В 18 часа ще започне концерт в Първо студио на БНР.

Събитията са под патронажа на президента Румен Радев.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Свежи цветя, положени на лобното място на Ани и Явор, които бяха пометени от лека кола на София през май 2023 г.

Година след смъртта на Ани и Явор: Нов протест на булевард "Сливница"

Жители на столицата излизат на протест на булевард Сливница. С него ще отбележат една година от смъртта на младата двойка Ани и Явор, които бяха блъснати и убити на място от 18-годишен шофьор. Протестът ще се проведе в сряда от 18:30 часа на мястото, където младежите изгубиха живота си – кръстовището между бул. "Сливница" и ул. "Русе"...

публикувано на 07.05.24 в 11:21

По-скъпи билети за влаковете от днес

От днес влизат в сила нови цени на билетите на БДЖ. Поскъпването е средно с 20%. Като причина от Националния железопътен превозвач посочват  инфлацията и повишените разходи. Без промяна ще останат цените на железопътните карти за децата и възрастните хора, които са на символична стойност от 1 лев. Безплатно ще продължат да се возят..

публикувано на 07.05.24 в 10:02

Светли вторник и надежда за просветление, почитат се апостолите и Богородица

Днес е и Светли вторник - вторият ден от Светлата седмица, наричана така, тъй като Възкресението на Исус Христос донася просветление за всички и надежди за вечен живот. По време на Светлата седмица се прославят Светите апостоли и Света Богородица , която почитаме днес. Светлата седмица завърша с Томина неделя, когато се почита Свети..

публикувано на 07.05.24 в 08:16

Румен Радев: В момент на кризи, войни и несигурност не можем да неглижираме армията

Пред Паметника на Незнайния воин в София се състоя тържественият водосвет на бойните знамена и знамената-светини по случай Деня на храбростта и празник на Българската армия. Водосвет на бойните знамена пред Паметника на Незнайния воин за Деня на храбростта В ритуала участва и президентът Румен Радев, който коментира пред журналисти..

публикувано на 06.05.24 в 18:45

Водосвет на бойните знамена в Деня на храбростта

С водосвет на бойните знамена на Българската армия и знамената светини в София започнаха честванията по случай Гергьовден - Деня на храбростта. Президентът Румен Радев, служебният премиер Димитър Главчев, министърът на отбраната Атанас Запрянов, зам.-председателят на парламента Росица Кирова, депутати, дипломати и военни се включиха в..

публикувано на 06.05.24 в 14:33
Димитър Главчев

Димитър Главчев: Сигналът за частната детска болница ще бъде изпратен утре до ДАНС и прокуратурата

Сигналът по случая с частната детска болница "Мама и аз" ще бъде изпратен до ДАНС и прокуратурата утре – в първия работен ден след празниците, обяви служебният премиер Димитър Главчев. Той заяви, че в момента, когато неговото правителство е взело решението за разрешаване на изграждане на лечебното заведение, всичко е било законно...

публикувано на 06.05.24 в 13:48

Тържествена смяна на почетния караул пред президентството

В 12 часа пред президентството ще се състои тържествена смяна на почетния гвардейски караул. На ритуала ще присъстват и ученически гвардейски отряди. След това младежите от отрядите ще бъдат посрещнати от държавния глава Румен Радев. В Гербовата зала ще бъдат връчени клетвените обещания от капитаните на отрядите, както и плакети от директори..

публикувано на 06.05.24 в 10:04