Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Геновева Петрова: Машинното гласуване се оказа предизвикателство

Снимка: БГНЕС

Над 34 процента от българите, гласували на евроизборите на 26 май, са се възползвали от правото на преференция, Увеличението спрямо евроизборите през 2014 година е 8.4%, което прави тенденцията устойчива. Институтът за развитие на публичната среда и социологическата агенция "Алфа Рисърч" представиха анализ на преференциите, машинното гласуване и информираността на избирателите за евровота

Най-често възможността за преференциално гласуване е използвана от избирателите на ВМРО-БНД, "Демократична България" и коалиция "Възход". Най- рядко преференциолно са гласували избирателите на ДПС, "Българско национално обединение" и ПП ДОСТ. Най-много преференции са използвани във Враца и Монтана по 40%, следвани от 23 ИР - София с 37 на сто. Най-малък е делът на гражданите, използвали преференция, в избирателните райони Кърджали, Търговище, Разград- между 10 .1 и 12.8%. 

На тези избори гласоподавателите са се възползвали от машинно гласуване в 3000 секции, предварително определени от ЦИК и разположени на територията на всички области в страната. В тях от общо над 617 хиляди гласували, малко над 158 хиляди са дали своя вот с машина.

Геновева Петрова от "Алфа рисърч" обобщи пред Радио София, че машинното гласуване се е оказало предизвикателство, което поставя въпроси пред информационната кампания, както и от административна гледна точка - при обработването на резултатите.

Повече за прилагането на избирателни права - в интервюто на Добринка Добрева с Геновева Петрова - управител на агенцията "Алфа рисърч".

ВИЖТЕ ОЩЕ

Дневникът на една софиянка: История за една прасе-касичка

След като цяла седмица в Радиоприемницата говорихме за зависимостите и се убедихме всички дружно колко сме зависими от всичко, реших днес да ви споделя, драги мои, една история за касичка прасе. Понеже ще трябва по трудния начин да се научим как да губим неща. Та, започвам. Касичката прасе се казваше Спестомира и била най-спестовна и..

публикувано на 18.10.19 в 19:17

Вижте Витошки забележителности като водач на електрически велосипед

И през този уикенд ни очаква топло и слънчево време. Затова да прекарате уикенда на открито е не само препоръчително, а дори задължително. А сигурно вече знаете, че до най-близката възможност да се потопите сред природата - планината Витоша, може да направите и с електрически велосипед. От средата на юли е достъпна услугата за наем на такова..

публикувано на 18.10.19 в 18:46

Страшно ли е да изгубим младостта

Загубата на младостта е едно от сериозните социални страдания на личността. Дали, обаче, това страдание може да прерасне в зависимост? Въпросът опира до това колко е силен един човек, когато се вглежда в отиващата си младост, каза пред Радио София Лана Петкова , клиничен социоаналитик в Катдера "Социология и науки за човека" към Пловдивския..

публикувано на 18.10.19 в 15:31
Физическата активност, както и добрата почивка, са много важни фактори за добър имунитет

Д-р Снежина Михайлова: Имунната система помни и стреса, и радостта

Имунитетът е удивителната сила на организма ни да се освобождава от последствията на неблагоприятните фактори, които са причина за всевъзможни заболявания. Той ни защитава не само от бактериите и вирусите, но от измененията на клетъчно ниво, водещи до преждевременно остаряване и ракови заболявания. Лекарите различават два вида имунитет...

публикувано на 18.10.19 в 14:12

Никола Симеонов: Добрата храна е добре приготвената храна

Добрата храна е добре приготвената храна. Напоследък в България е популярно да се приготвят неща, които да звучат и да изглеждат интересно, но вкусът им не е нищо особено. За мен е важно продуктите да бъдат подбрани добре и да бъдат сготвени както трябва, казва Никола Симеонов - майстор - готвач, работил в ресторанта на известния шеф - готвач Гордън..

публикувано на 18.10.19 в 13:53
Мария Стефанова и Стефан Спасов

Мария Стефанова репетира „Облог“ в Народния театър „Иван Вазов“

В Народния театър „Иван Вазов“ започнаха репетициите на „Облог“  - най-новата пиесата на носителя на “Пулицър” за драматургия Дейвид Линдзи-Абер. Премиерата е насрочена за 9 и 10 декември на сцена „Апостол Карамитев“. Освен Мария Стефанова (награда Аскеер 2018 за водеща женска роля в „Три високи жени“), другата главна женска роля в спектакъла е..

публикувано на 18.10.19 в 11:59

800 фиданки очакват доброволци за залесяване на Витоша

Тази година беше маркирана от някои от най-жестоките и мащабни горски пожари през последните десетилетия. Щетите в Сибир и Амазония бяха определени като световна еко катастрофа, чиито последствия тепърва ще се усещат. Човешката дейност и обезлесяването за земеделски цели обаче са най-пагубният удар за "белите дробове" на планетата. Наскоро учени от..

публикувано на 18.10.19 в 11:51