Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

В карнавалния спектакъл „Един безумен ден“ се пее и говори за любов и срещу властта

Най-гледаната постановка през този сезон е посетена от 12 000 зрители, пред Народния театър се играе на 5 и 6 юли

Снимка: nationaltheatre.bg
Радиоприемница“и днес е приета в Народния театър „Иван Вазов“. А поводът да гостуваме тук е предстоящото трето издание на „Театър пред театъра“ (от 2 до 11 юли).

И това, което съобщихме в понеделник, ще стане: следобед, в 17:30 ще изгреят първите 60 от 250 звезди пред театъра. И първите са на участниците в спектаклите от програмата.

Сред тези звезди на площада ще бъдат и нашите домакини, част от екипа на постановката „Един безумен ден“ (Сватбата на Фигаро) от Пиер дьо Бомарше, насрочена за 5 и 6 юли от 21:30 ч.

Освен с постановчикът Михаил Петров, говорим и с актьорите Гергана Змийчарова, Джулия Бочева, Параскева Джукелова.

Всъщност това е един театрален карнавал – определя Михаил Петров.
Режисьорът е бил Фигаро в предишната постановка на пиесата Михаил Петров показва на Параскева Джукелова къде за звездите на актьорите в „Един безумен ден“ Снимка: Луиза Лазаровапреди години. И подчертава, че „Един безумен ден“ е най-гледаното представление на този театрален сезон в България (12 000 зрители за 5 месеца).
След три месеца репетиции актьорите пеят брилянтно, танцуват прекрасно. Спектакълът е колосално различен от предишната постановка. Онзи беше камерен, въпреки че и тогава сме го играли на всякакви сцени в цяла България, включително и на Античния в Пловдив пред 3000 зрители.

Вярвам, че дългият репетиционен период помогна екипът да стане едно цяло, да започне да работи в един стил. Тези три месеца в пеене и танци бяха приятни и полезни– споделя Параскева Джукелова. По думите ѝ всеки от героите търси любов, а покрай това се казват и много истини, валидни и за днешния ден. Но държа да отбележа – в спектакъла красиви хора в красиви костюми се движат и говорят красиво. Папа Франциск неслучайно казва, че артистът е апостол на красотата, който помага на хората да живеят по-щастливо. Ние в този спектакъл се чувстваме точно такива апостоли…

Обикновено ме вземат за тежко драматични роли (Жана ДАрк, Жулиета), тук Михаил Петров ме въвлича в комедийна… Удоволствието е непрекъснато, аплаузите съпътстват действието – отбелязва Гергана Змийчарова. И допълва – Стиковането е особено важно при груповото пеене. Благодарение на предварителната работа нямаше голям предпремиерен стрес, а бяхме нетърпеливи за срещата с публиката. С танците беше по-трудно синхронизирането.

Джулия Бочева има музикалната закваска, но признава, че първата ѝ главна роля (Сюзан) на голямата театрална сцена е сериозно предизвикателство.
„Радиоприемница“ беше сред приятели от Народния театър Снимка Луиза ЛазароваСцената е респектираща, отговорността е голяма – и за себе си, и за колегите партньори, и за самия театър. Представлението е комедийно, кара ни да се смеем, но има и дълбоки послания.

Има още два дебюта на сцената на Народния - на Димитър Живков (Фигаро) и на Стелиан Радев (Граф Алмавива).

Пиесата е и за любов, и за революция. Великата френска революция избухва 4 години след премиерата ѝ. Заради текста срещу властта Бомарше го вкарват в затвора, но след това го пускат след манифестации на парижани…

В постановката на Народния театър костюмите (дело на Елена Иванова) са великолепни, музиката се свири на живо. Спектакълът е зрелищен и звучи много съвременно, въпреки че фабулата ни пренася през ХVІІ век.
Игран е вече и на театрални сцени в други градове на страната.
Не пропускайте „Един безумен ден“ и по време на „Театър пред театъра“ и чуйте разговора на Катя Василева с Михаил Петров, Гергана Змийчарова, Джулия Бочева и Параскева Джукелова.