Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

В конкурса за пл.„Св.Неделя“ останаха половината кандидати

Архитектите са от Италия, Франция, Русия и България

Снимка: Архив
От 14-те кандидати, включили се в конкурса за нов облик на пл.„Св.Неделя“, до втора фаза са допуснати 7 архитектурни екипа. Повечето от тях са международни, като участниците са от  Италия, Франция и Русия. Именно през този втори  етап от конкурса ще се осъществи същинското състезание между участниците, каза гл.арх.на Столичната община Здравко Здравков.

Основните критерии, по които са отсяти участниците, са опитът и работата им в зони, които са наситени с археология и културно-историческо наследство.

Арх.Здравко Зравков подчерта, че надпреварата цели не само да се избере най-добрата идея за облика на това знаково за София място, но и да се навлезе във всеки един детайл от проектите , за да се гарантира качественото изпълнение.

Започва да тече 10-дневен срок за възражения. Ако такива не постъпят, от началото на август започва същинското състезание. До края на ноември ще бъдат представени и премирани 7-те проекта.

Първите 5 в класирането ще вземат от 70 до 30 хиляди лева.

С обновяването на пл.„Св.Неделя“, пространството пешеходно ще се свърже с бул. „Витоша“, зоната около площад „Независимост“ и бъдещата връзка по улица „Съборна“.

Допуснатите кандидати:
• Консорциум: OW/MA/CL (УУ/МА/КЛ) с членове на консорциума: One Works, Maofficina, Сracknell
• Студио Паола Вигано
• "Конкурент-90" ЕООД
• Студио Вилмот
• Студио Фуксас
• Обединение AI Architects LLD, CLAB Architettura, Юрий Шередега, Дина Дридзе, Евгений Ширинян
• Обединение "ДжиТиЕрЕф & Студио Морфе“ с участници в обединението: Студио „Морфе“ и „Джовани Тортели Роберто Фрасони Аркитети“.

Чуйте още по темата.