Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 12, 13 и 14 юли при Гигинския манастир

Църногорският събор „В сърцето на Граово“ представя култури, традиции, словесен фолклор, занаяти и таланти

Снимка: facebook.com/Graovo.bg

Второто издание на Църногорския събор „В сърцето на Граово“ ще се проведе в края на тази седмица – от 12 до 14 юли при манастира „Свети  Безсребреници Козма и Дамян" над брезнишкото село Гигинци .

Събитието представя културата, талантите, музиката, традициите, обичаи, словесен фолклор, облекла и носии, занаятите и духа на Граовска област.
Съборът включва и изложение на традиционния български поминък на Граовския край, животновъдството, представен в съвремието ни.

Комбинацията между всички тези характерни за региона компоненти ще потопят посетителите в красотата и богатството на фолклора, вярата, обичайте и занаятите на “Граово“. Събитието е с целодневна програма и много атракции за малки и големи.

Програмата през следващите 3 дни включва:
Църковна програма
Изложение на породи животни
Къмпинг зона
Фермерска зона с манастирски производители
Възстановка на старо българско село.
КОРЕШ демонстрации по автентични български бойни
изкуства.
Целодневна концертна програма на самодейни и професионални състави
Обедни и вечерни фолклорни концерти

Именити  фолклорни изпълнители и  любителски състави от района и страната ще  имат своите изяви на сцената на събора без това да е конкурс. Идеята е  съборът да възроди духа на народното веселие, родовите срещи,  празниците по селата,  както са се случвали в миналото.

Като гост изпълнители ще се включат ансамбъл „Родопа“ и ансамбъл „Тракия“, Иван Дяков, Румяна Попова, Берковската духова музика, оркестър „Средец“.

Наред с музикалната програма ще има голям фермерски базар,  където  свои продукти ще предложат и манастири от страната и чужбина. Щандове  ще имат майстори на художествени занаяти.  Животновъди ще участват в  изложение на местни породи животни.

На откритата сцена  „Гласовете на Граово” ще участват обичаните граовски певци  Сорина Богомилова, Валерия Момчилова, Боряна Василева, Димитър Лукарски, Ана-Мария, Лиляна Галевска, София  Илиева, Антонио Симеонов, Ева и Ива Валентинови, Георги Гьолски.

Като съпътстващи събития гостите на събора могат да посетят Алеята на манастирските производители и да си купят ръчно произведени продукти на фермерския пазар. Да разгледат Алеята на занаятите и да видят възстановка на българско село, хайдушки кът, изложение на български носии от различните етнографски области, майстор на грънчарско колело, Бусенска керамика.

Ще дойдат повече от 1000 изпълнители от 7 области – Перник, Благоевград, Кюстендил, София, Плевен, Смолян и Монтана, от 16 общини: Перник, Брезник, Радомир, Земен, Ковачевци, Кюстендил, Кнежа, София, Пловдив, Дупница, Сапарева баня, Невестино, Столична, Берковица, Самоков, Благоевград. Представители на народни читалища, музикални училища, клубове - общо 49 формации, дуети, квартети, разказвачи и много  индивидуални изпълнители.

Най-малките участници в програмата се очаква да бъдат участниците от НЧ “Пробуда-1935 г“ от кв. Бела вода-Перник, бебе-самодейка само на 8 месеца, което заедно със своята майка участва в ревюто на 100 г. носии. Най-възрастната е  Василка Якимова на 93 години - разказвачка от при НЧ "Спасовица - 2008" - с. Николичевци, община Кюстендил.

Входът за събитието е свободен.

Към Инициативния комитет с председател областния управител на Перник Ирена Соколова се присъединяват и Сдружението на работодателите, КРИБ-Перник, кметовете на общините в област Перник, общественици, подкрепата е оказана от Министерство на земеделието, храните и горите, Обединени български животновъди и Българската православна църква.

Първият събор през миналата година е бил посетен от 35 000 души, разказа пред Радио София областният управител на Перник Ирена Соколова.

Патрон на събитието тази година е министърът на земеделието Десислава Танева.
Важна част от програмата е научният форум на тема Храната на бъдещето.
Ще говорим не само за био земеделие, но и за духовната храна, за думите и новините като храна, дори за това, как търговските вериги магазини дават път на биологичните производства.
Началото е в петък вечерта. От 17 ч. на 12 юли в двора на манастира ще готви най-известният монах от Атон – отец Епифаний, който има и издадени книги с рецепти, но и с притчи.
Заповядайте!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Коклюшът е опасен за живота само при новородените

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична обстановка - такава, каквато помним преди години. Нека не забравяме, че паниката никога не е била добър съветник. Повече разум и осъзнатост в това, как да предпазим себе си и другите,..

публикувано на 26.04.24 в 17:25
Божидар Лалов (вляво) и Ивайло Симеонов

Коментарите на Божидар Лалов и Ивайло Симеонов

БНР-Радио София продължава "да отглежда" своите коментатори Божидар Лалов и Ивайло Симеонов вече и като тийнейджъри. В края и на този месец те изреждат какво ги е впечатлило. Божидар Лалов малко съжалява за провалената ротация в правителството. Смята, че предсрочните парламентарни избори са ненужни, защото трудно е да се надяваме на много по-различен..

публикувано на 26.04.24 в 16:52

Юрий Вълковски: Читалищата в малките и в големите населени места имат различни функции

Юрий Вълковски е директор на фондация „Народни читалища“, която е създадена през октомври 2023 г. Целта е подкрепа за възраждането на българските читалища. Пред Радио София той заяви, че днес знаем много малко за читалищата у нас. „Читалищата в София са едно, читалищата в малките села са друго, читалищата в средни като големина градове, са..

публикувано на 26.04.24 в 16:19
Може да се събуди активността на тийнейджърите за промяна на средата

Tърсят се млади разбивачи на градски митове, на които им пука къде живеят

Над 15-годишните младежи не са включени достатъчно активно в живота на града , в това да взаимодействат с институциите , за да могат да го променят към по-добро. Независимо от множеството доброволчески акции и по-скоро инцидентни инициативи на общините за тяхното включване в местното самоуправление , това все още не се случва достатъчно..

публикувано на 26.04.24 в 15:58

Седмицата в САЩ: Протести в университети, делото срещу Тръмп, ще забранят ли ТикТок

Про-палестинските протести в университети бяха водеща тема в Съединените щати тази седмица, предаде от Вашингтон Младен Петков. Протести имаше в учебни заведения в градове като Бостън, Ню Йорк, Остин (щата Тексас), Лос Анджелис, столицата Вашингтон. На места полицията арестува демонстранти. Стигна се и до отмяна на церемонии по завършване...

публикувано на 26.04.24 в 15:15

Еврозоната – поредната тема, която разделя експертите и обществото

Преди няколко дни в изданието "Политико" описват целта на България да влезе в еврозоната през 2025 г. като малко вероятна. Според техния анализ целевата дата няма да бъде постигната - заради политическата бъркотия, упоритата инфлация и неубедителната обществена подкрепа, пишат от изданието. Темата за еврото е поредната, която разделя..

публикувано на 26.04.24 в 14:55

Доброто заразява - Time heroes връчи годишните си награди за доброволчество

За седма година Time heroes връчи годишните си награди за доброволчество. От общо 181 номинации, журито отличи 15 геройски истории. „Мотивацията ни да го правим е да разказваме истории за доброто, т.е. за човешка солидарност, човечност, подадена ръка, по различен начин да се вдъхновят хората“, каза пред Радио София Наталия Иванова от Time..

публикувано на 26.04.24 в 14:35