Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

На 12, 13 и 14 юли при Гигинския манастир

Църногорският събор „В сърцето на Граово“ представя култури, традиции, словесен фолклор, занаяти и таланти

Снимка: facebook.com/Graovo.bg

Второто издание на Църногорския събор „В сърцето на Граово“ ще се проведе в края на тази седмица – от 12 до 14 юли при манастира „Свети  Безсребреници Козма и Дамян" над брезнишкото село Гигинци .

Събитието представя културата, талантите, музиката, традициите, обичаи, словесен фолклор, облекла и носии, занаятите и духа на Граовска област.
Съборът включва и изложение на традиционния български поминък на Граовския край, животновъдството, представен в съвремието ни.

Комбинацията между всички тези характерни за региона компоненти ще потопят посетителите в красотата и богатството на фолклора, вярата, обичайте и занаятите на “Граово“. Събитието е с целодневна програма и много атракции за малки и големи.

Програмата през следващите 3 дни включва:
Църковна програма
Изложение на породи животни
Къмпинг зона
Фермерска зона с манастирски производители
Възстановка на старо българско село.
КОРЕШ демонстрации по автентични български бойни
изкуства.
Целодневна концертна програма на самодейни и професионални състави
Обедни и вечерни фолклорни концерти

Именити  фолклорни изпълнители и  любителски състави от района и страната ще  имат своите изяви на сцената на събора без това да е конкурс. Идеята е  съборът да възроди духа на народното веселие, родовите срещи,  празниците по селата,  както са се случвали в миналото.

Като гост изпълнители ще се включат ансамбъл „Родопа“ и ансамбъл „Тракия“, Иван Дяков, Румяна Попова, Берковската духова музика, оркестър „Средец“.

Наред с музикалната програма ще има голям фермерски базар,  където  свои продукти ще предложат и манастири от страната и чужбина. Щандове  ще имат майстори на художествени занаяти.  Животновъди ще участват в  изложение на местни породи животни.

На откритата сцена  „Гласовете на Граово” ще участват обичаните граовски певци  Сорина Богомилова, Валерия Момчилова, Боряна Василева, Димитър Лукарски, Ана-Мария, Лиляна Галевска, София  Илиева, Антонио Симеонов, Ева и Ива Валентинови, Георги Гьолски.

Като съпътстващи събития гостите на събора могат да посетят Алеята на манастирските производители и да си купят ръчно произведени продукти на фермерския пазар. Да разгледат Алеята на занаятите и да видят възстановка на българско село, хайдушки кът, изложение на български носии от различните етнографски области, майстор на грънчарско колело, Бусенска керамика.

Ще дойдат повече от 1000 изпълнители от 7 области – Перник, Благоевград, Кюстендил, София, Плевен, Смолян и Монтана, от 16 общини: Перник, Брезник, Радомир, Земен, Ковачевци, Кюстендил, Кнежа, София, Пловдив, Дупница, Сапарева баня, Невестино, Столична, Берковица, Самоков, Благоевград. Представители на народни читалища, музикални училища, клубове - общо 49 формации, дуети, квартети, разказвачи и много  индивидуални изпълнители.

Най-малките участници в програмата се очаква да бъдат участниците от НЧ “Пробуда-1935 г“ от кв. Бела вода-Перник, бебе-самодейка само на 8 месеца, което заедно със своята майка участва в ревюто на 100 г. носии. Най-възрастната е  Василка Якимова на 93 години - разказвачка от при НЧ "Спасовица - 2008" - с. Николичевци, община Кюстендил.

Входът за събитието е свободен.

Към Инициативния комитет с председател областния управител на Перник Ирена Соколова се присъединяват и Сдружението на работодателите, КРИБ-Перник, кметовете на общините в област Перник, общественици, подкрепата е оказана от Министерство на земеделието, храните и горите, Обединени български животновъди и Българската православна църква.

Първият събор през миналата година е бил посетен от 35 000 души, разказа пред Радио София областният управител на Перник Ирена Соколова.

Патрон на събитието тази година е министърът на земеделието Десислава Танева.
Важна част от програмата е научният форум на тема Храната на бъдещето.
Ще говорим не само за био земеделие, но и за духовната храна, за думите и новините като храна, дори за това, как търговските вериги магазини дават път на биологичните производства.
Началото е в петък вечерта. От 17 ч. на 12 юли в двора на манастира ще готви най-известният монах от Атон – отец Епифаний, който има и издадени книги с рецепти, но и с притчи.
Заповядайте!