Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Програмата „Забавно лято, грижовна есен" е за деца, възрастни и предприемачи

Снимка: bcause.bg
За пета поредна година в пет български региона, 12 общини, 25 градове и села ще се проведе поредното издание на програмата „Забавно лято, грижовна есен". Програмата за социална отговорност има за цел да подпомага местните общности в тютюнопроизводителните региони - Благоевград, Кърджали, Силистра и Хасково. Тази година програмата разширява обхвата си с още две населени места - Браничево и Ясенково в област Шумен.

Традиционно програмата се реализира в три части: безплатна лятна образователно-приключенска академия за деца, безплатни специализирани медицински прегледи за възрастни хора и "Академия местни предприемачи", която включва обучения по предприемачество и финансова подкрепа за хора с бизнес идеи от тези райони. През 2018 г. за пръв път беше проведена и „Академия за учители" и инициативата ще бъде продължена.

Чрез заниманията си в детската академия със съдействието на Народно читалище „Бъдеще сега" участниците ще разкриват своите силни и слаби страни, ще развиват талантите си и емоционалната си интелигентност, обясни пред Радио София Людмила Атанасова – директор на програми за неправителствени организации на фондация BCause.
Темата тази година ще бъде „Малки изследователи“.
Съвместно с Фондация „Направи добро – Александровска" ще бъдат проведени безплатни здравни прегледи на възрастното население. Обикновено се преглеждат по 1500-1600 души.

Компонентът за предприемачите с идеи е с конкурсен характер. Тримата най-добре представили се кандидати ще получат финансови награди.

С партньорите от „Аз чета" ще бъдат организирани 5 срещи на деца с писатели, преводачи или илюстратори на книги.

Социално отговорната програма започва през 2015 г. и обхваща територии с производство на тютюн. С течение на времето към нея се присъединяват все повече селища, има интерес и от други общини.

Чуйте целия разговор Гергана Пейкова с Людмила Атанасова.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Агенция излезе с конкретни мерки за пътна безопасност

Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" разпрати на всички министерства, агенции и общини препоръка за внедряване на системи за управление на безопасността при движение по пътищата, с конкретни елементи, които да залегнат в тях. Постоянен мониторинг на нарушенията на шофьорите, управляващи служебни автомобили, и повишаване на..

публикувано на 19.07.19 в 11:07

Планинските спортове продължават и през лятото - доказва го Adventure Fest Borovets

Планинските спортове продължават и през лятото. Това ще се опитат да докажат организаторите на Adventure Fest Borovets този уикенд - 20 и 21 юли. Подготовката на феста върви много усилено. Очаква ни един много вълнуващ уикенд и също така времето се очертава да бъде хубаво, така че ни предстоят два чудесни дни в планината, обяснява мениджърът на..

публикувано на 19.07.19 в 10:43

Източниците на енергия в „Изотопия“

Радиоизотопите, казват умните хора, са елементи с извънредно много енергия в ядрата си. Затова и спонтанно се разпадат. Обратно на научните закони, радиоизотопите на „Изотопия“ спонтанно се събраха, за да ви облъчат с енергия. Да ви отведат на места, които ще ви изумят. Да очертаят територия за свободните и най-вече будни особняци, които имат какво..

публикувано на 18.07.19 в 17:47
ulpia_serdika

Научете повече за София с вечерни градски разходки

За почитателите на градските разходки, след края на работния ден, вечерният исторически маршрут продължава и през летните месеци. Всяка седмица на страницата им във Фейсбук авторът на образователните обиколки на София - Здравко Петров , обявява датите, на които може да се включите в групата на любознателните софиянци. Този път ще може да научим..

публикувано на 18.07.19 в 17:37
Кметът на София Йорданка Фандъкова присъства на стартирането на втория сезон на услугата за наемане на електрически велосипеди от паркинга пред „Национален исторически музей” (НИМ) до местностите Тихия кът и Златните мостове в природен парк „Витоша”.

Може да наемате електрически велосипед за 15-20 лв. за 3 часа при разходка на Витоша

И това лято жителите и гостите на столицата ще могат да наемат електрически велосипеди за разходка до местностите Тихия кът и „Златните мостове“ на Витоша. Велосипедите могат да се наемат от паркинга пред Националния исторически музей, а услугата е създадена по програма „Зелена София“ на Столичната община. Тази година ще заработи и..

обновено на 18.07.19 в 17:02

"Календарт" - пътеводител на културните събития в София

Книжно издание (“Календарт”) с културните събития на Столичната община се разпространява на ключови места в града през това лято.  Всички включени мероприятия са със свободен достъп. През тази година събитията са най-многобройни, откакто се организира специална лятна програма. Фестивали, концерти, пиеси и публични четения са само част от включените..

публикувано на 18.07.19 в 16:59

Всеки е призван да засее духа на Левски в българските сърца

България отбелязва 182 години от рождението на Васил Левски. Център на тържествата е родният град на Апостола на свободата - Карлово. Там вече бяха посрещнати участниците в похода "По стъпките на Апостола". В Борисовата градина в София, пред бюст-паметника на Васил Левски, тържествени слова произнесоха вицепрезидентът на страната Илияна Йотова,..

публикувано на 18.07.19 в 16:56