Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

От 1 декември:

Следим за качеството на въздуха онлайн

След 1 декември ще се информираме за качеството на въздуха в София онлайн. Днес в кв. "Хиподрума" беше монтирана първата сензорна станция от общо 22, които ще бъдат разположени в почти всички столични райони. 

Сензорите са електрохимични и измерват концентрацията на озон, въглероден диоксид, серен диоксид, азотни оксиди във въздуха, както и финни прахови частици. 

Първата сензора станция е в близост до измервателната станция на Изпълнителната агенция "Околна среда". Целта е данните от двете станции да могат да бъдат сравнявани.
 
Столичани в реално време ще могат да се информират за качеството на въздуха в града, посочи кметът Йорданка Фандъкова.

Станцията е изцяло българска разработка, обясни Венелин Гърбов - мениджър "Развитие продукти" във фирмата изпълнител. Всички компоненти в нея, обаче, са от водещи световни компании.

Сензорните станции не са новост. От години те се използват в Съеднинените щати и Европа, каза още Венелин Гърбов.

Всички сензорни станции ще бъдат монтирани до края на лятото. Партньорският проект, в който София участва, е финансиран с евросредства и е на стойност над 1 милион и 400 хил. евро. От тях Столичната община получава около 500 000 евро.

Стана ясно и че със 17 % са намалели дните с превишения на финни прахови частици през 2018 г. спрямо 2017 г. Това съобщи Теодора Полимерова - директор Дирекция "Климат, енергия и въздух" в Столичната община. Вече има приета програма с над 100 мерки, които са насочени към основните източници на замърсяване на въздуха, каза още Полимерова.

Още по темата - чуйте в звуковите файлове. 

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Мира Радева представя Едит Пиаф, без да пренебрегва и мъжете ѝ

Мира Радева влиза в ново амплоа - звезда в авторски спектакъл с френска музика. И съм ентусиазирана, и притеснена, и уморена от репетиции – казва през Радио София известната социоложка. Самата тя иска да разсее онзи прекалено силен образ – на социолог и преподавател , защото отдавна е увлечена от изкуството. И ето - Нов Театър НДК предоставя..

публикувано на 19.07.19 в 19:31

Дневникът на една софиянка: Защо не е ваша работа да питате една жена дали ще има деца?

Малко преди да отлетя за поредното моминско парти, исках да засегна тази толкова щекотлива тема и не заради малоумни копи-райтърски решения на благородно настроени мъже, които смятат че с лафчета на гимназиално ниво биха накарали човек сериозно да се замисли върху семейното си положение и роля. Но няма какво да го премълчаваме този въпрос, повечето..

публикувано на 19.07.19 в 18:19

Граовската трапеза е не само красива, но към традицията прибавя нещо ново

Продължават нашите граовски разкази, този път с и за граовската трапеза. И по-конкретно - брезнишката. Все пак всички тези наши срещи са благодарение на второто издание на Църногорския събор над село Гигинци, в поляните на Гигинския манастир - място, където и преди десетки години е имало народни веселия. После, казват, се появил празникът в Пирот и..

публикувано на 19.07.19 в 18:02

България и Индонезия в "Синтез"

Има ли обща основа между съвременното изкуство на България и Индонезия – две държави, които, макар и разположени на различни континенти, носят наследството на изключително разнообразни култури и традиции?  Отговорът на този въпрос можем да открием в изложбата „Синтез“, организирана съвместно от Националната галерия Квадрат 500 и Посолството на..

публикувано на 19.07.19 в 16:44

С пет медала се завърна българският отбор от Международната олимпиада по физика

С пет медала се завърна българският ученически отбор от 50-то издание на Международната олимпиада по физика, която се проведе в Израел. И петимата участници в отборa завоюваха отличия в състезание между ученици от 80 държави.  Учениците са подбрани след множество участия в национални олимпиади и състезания и след активна работа, под ръководството..

публикувано на 19.07.19 в 16:08

Монета на цар Иван Асен II е сред находките от този сезон на Перперикон

Монета на цар Иван Асен II е сред откритите находки от настоящия археологически сезон на Перперикон. Освен, че е изключително рядка, монетата е доказателство за първото българско монетосечене. Това отбеляза ръководителят на разкопките проф. Николай Овчаров . Той представи някои от другите намерени артефакти през тази година, сред които са бронзови..

публикувано на 19.07.19 в 15:53
За сградите на училищата грижата е на общината, но има проблеми при паметници на културата с много собственици

Близо 200 паметници на културата в столичния район „Възраждане“ трябва да станат безопасни и да запазят духа и красотата си

Столичният район „Възраждане“ се слави с красиви сгради, но много от тях са стари, на възраст, надхвърляща дори 100 години. 197 от зданията са паметниците на културата и районната община полага усилия да убеди техните собственици да ги поддържа в добро състояние. Преди два дни при строеж на ул. „Софроний Врачански“ бе срутена съседна..

публикувано на 19.07.19 в 15:39