Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От днес

Може да наемате електрически велосипед за 15-20 лв. за 3 часа при разходка на Витоша

| обновено на 18.07.19 в 17:02
Кметът на София Йорданка Фандъкова присъства на стартирането на втория сезон на услугата за наемане на електрически велосипеди от паркинга пред „Национален исторически музей” (НИМ) до местностите Тихия кът и Златните мостове в природен парк „Витоша”.
Снимка: БГНЕС

И това лято жителите и гостите на столицата ще могат да наемат електрически велосипеди за разходка до местностите Тихия кът и „Златните мостове“ на Витоша.

Велосипедите могат да се наемат от паркинга пред Националния исторически музей, а услугата е създадена по програма „Зелена София“ на Столичната община.

Тази година ще заработи и втора станция за електрически велосипеди под наем - тя ще е в „Дианабад“, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

„Продължаваме проекта с разширение, миналата година бяха пуснати десет електрически велосипеда. Тази година още пет нови електрически велосипеда са пуснати“, добави тя.

Пилотният проект стартира точно преди една година по инициатива на „Зелена София” - Столична община, и мрежата за устойчиво развитие Клийнтех България, с подкрепата на EIT Climate-KIC - най-голямото публично-частно партньорство в ЕС, подпомагащо развитието на зелени иновации, като включва и широк кръг от партньори.

Стартиращата компания ElJoy Bikes беше избрана за победител в конкурса за стартиращи компании от цяла Европа „Sofia Urban Challenge”, които разработват технологии спомагащи политиките за по-чист въздух в градовете. Състезанието беше част от програмата на първата международна конференция за обмяна на опит и добри практики в справянето със замърсяването на въздуха в градска среда - „SOFAIR”, организирана от „Зелена София” през октомври 2017 г.

През тази година ElJoy Bikes си сътрудничи с Е-Mountain Bike, за да предоставят възможност за взимане под наем на ново поколение планински електрически велосипеди. Те ще се предлагат на адрес ул. „Никола Габровски“ № 1, както и пред НИМ. 

Желаещите да използват велосипедите могат да направят резервация на тел: 0885151928 или да посетят уеб страницата www.rentebike.bg.

През миналата година интересът беше огромен. Сега сред 20-те велосипеда има и по-нови модели, обясни пред Радио София сътрудникът в звеното „Зелена София“ към Асоциацията за развитие на София Петко Анчев.

Работното време е понеделник - петък: 10.00 - 19.00 часа 

и събота - неделя: 9.00 - 19.00 часа. 

Цената за отдаване под наем за 3 часа ще бъде 15 лв. през работните дни и 20 лв. през уикенда. 

Планирано е услугата да бъде достъпна до края на октомври или до задържането на подходящи метеорологични условия. 

Чуйте повече по темата в репортажа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лицата на фантастиката

Интересни факти за научната фантастика и фантазията разказа Жоро Пенчев. Той е редактор на едно от най-големите онлайн списания за фантастика у нас. Къде се намираме днес между фантастиката и фантазията? "Фантастиката има доста лица и ние я намираме навсякъде в света, в живота, в комуникацията помежду си. Тя има едно доста важно призвание -..

публикувано на 29.03.24 в 13:19

Изкуственият интелект и влиянието му върху живота на човека

Новите технологии и изкуственият интелект промениха света драстично през последните години. Хуманоидните роботи все повече се запътват към домовете на обикновените граждани в Китай, пише в своя статия Никола Папукчиев от HiComm. Пред Радио София той сподели как изкуственият интелект ще повлияе на живота ни от тук нататък. „Преди..

публикувано на 29.03.24 в 12:16

Джип избухна в пламъци в центъра на София

Инцидент в центъра на София – джип избухна в пламъци в района на площад "Руски паметник". Пожарът е възникнал тази сутрин, съобщиха очевидци на стихията, които качиха клип от пожара в социалните мрежи. Към момента няма данни за пострадали.  Очаквайте подробности!

публикувано на 29.03.24 в 10:08

Около 1000 деца годишно остават извън детските градини в столичния район "Триадица"

„Триадица“ е един от столичните районите с най-много чакащи за детските градини. Около 1000 деца годишно не успяват да се класират в детско заведение. Анализ, направен от районната администрация на „Триадица“ показва, че в рамките на следващите 3-4 години най-вероятно проблемът ще се прехвърли и в училищното образование. Тогава няма да достигат и..

публикувано на 29.03.24 в 09:53

Последен ден на хартиените рецепти за антибиотици

Днес е последният ден, в който лекари и зъболекари могат да изписват антибиотик на хартиена рецепта. Ще могат и през почивните дни, но за пациенти, които са потърсили спешна и неотложна медицинска помощ, а от понеделник антибиотиците ще се изписват само по електронен път. От 1 април медицинските специалисти няма да имат право да предписват..

публикувано на 29.03.24 в 08:23

Работната седмица завършва със слънце и температура в София около 21°

Днес ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт, съобщиха от НИМХ. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°; минималните ще са предимно между 4° и 9°, малко по високи в Северозападна България, в София – около 5°. Над планините ще бъде предимно..

публикувано на 29.03.24 в 07:35

Важна ли е грамотността при зрелостниците

На 27 март 2024 година стартира новаторска кампания за грамотност в помощ на дипломиращите се дванадесетокластници под надслов "Животът няма "аУтокорект". Платформата "Как се пише?" стартира новаторска кампания за грамотност в помощ на дипломиращите се дванадсетотокласници. Под надслов "Животът няма "аУтокорект" на 27 март, 50 дни преди..

публикувано на 28.03.24 в 17:44