Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

С фолклорен фестивал, храмов празник и кино продължава лятото в Своге

Снимка: svoge.bg

С кино под звездите, фолклорни събори, храмови празници и честване на 100-годишнината от рождението на свогенския поет Александър Вутимски продължава лятната културна програма на Община Своге. Повече за нея разказа зам.-кметът Нина Копринджийска.

След успешния етно събор "По стъпките на Вазов" и съпроводилия го велопоход до село Лесковдол, предстоят още две прояви, свързани с българския дух и традициите.

На 17 август, за седма година Народното читалище "Пробуда" в село с. Миланово организира фолклорния събор "Хоро се вие, песен се пее". Мястото е площадът на с. Миланово. Съборът ще има и конкурсна част. Жури от специалисти във фолклора ще оценяват изпълненията на участниците, като основните критерии са стил и характер на изпълнението, артистичност, емоционалност и цялостна визия.

Два дни по-рано, на 15 август, е храмовият празник на Искрецкия манастир "Успение Богородично", който всяка година събира много поклонници. Искрецкият манастир е основан през XIII в., разрушен от турците 100 години по-късно. Църквата му е обновена през XVII век, а в началото на XIX в. - действа отново като манастир. Понастоящем Искрецкият манастир е недействащ, но е запазена църквата "Успение Богородично" от 1602 г. Какви други летни забавления е подготвила Община Своге, разказва Нина Копринджийска. 

Тя покани всички и на „Кино под звездите в Своге“, на 9 август от 21.00 на Градския площад. Ще бъде прожектирана комедията "Летовници" на режисьора Ивайло Пенчев.
Чуйте повече в звуковия файл.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.
ВИЖТЕ ОЩЕ
На Манаслу, 26 септември 2019 г.

Изкачвайки Манаслу (8163 м), Владимир Павлов харесал и други хималайски върхове

В следващите минути ще ви заведем до покрива на света, до една от най-младите планински вериги, а именно Хималаите . С непреодолима притагелна сила те привличат алпинисти и авантюристи вече близо 140 години. Смята се, че началото на планинарството там е поставено 80-те години на по-миналия век от британеца Уилиям Греъм. Само 3 десетилетия по-късно..

публикувано на 21.10.19 в 18:45

За „Вкусът на приключенията“ сладкодумно от Иван Раденков

На 26 октомври (събота) ще бъде премиерата на детската книга за лакомници „Вкусът на приключенията“ от Иван Раденков . След успеха на „Котаракът Франт и загадъчният остров“, българският писател се завръща с ново вкусно заглавие. В книгата той разказва 10 истории, които не само ще разсмеят малките читатели, но ще разбудят и апетита им. “Аз съм..

публикувано на 21.10.19 в 16:34

Готвачите съветват за здравето: чиста храна, умерени количества, информираност и спорт

Международния ден на готвача отбелязаха деца на всякакви възрасти тази сутрин в Музейко . Малчуганите чуха за ползите от здравословното хранене, научиха и защо зеленчуците са ни приятели. Заедно с известни български шеф готвачи, децата приготвиха здравословни талиатели, а също и сладолед. Добрата разнообразна храна в умерени количества и..

публикувано на 21.10.19 в 16:26

Доброволецът не се задоволява само с една кауза или инициатива

Седмицата, която започва, в „Радиоприемница“ решихме да посветим на будителството в съвременните измерения, на хората, които правят добро, които вдъхновяват с личен пример, не спират да мечтаят и да се борят да реализират идеите си, вярват, че позитивната нагласа променя мисленето и се отразява върху човешки съдби. Съвременните будители могат..

публикувано на 21.10.19 в 15:12

Домашен любимец и бебе - защо не?

Какво трябва да знаем, когато очакваме бебе вкъщи и имаме домашен любимец? В тази ситуация се оказват много бъдещи родители, които не искат да се разделят с кучето или котката, или пък с друг вид животно, станали вече част от семейството, но се притесняват от алергии, чревни паразити или болести. Най-честите домашни любимци са кучета и котки...

публикувано на 21.10.19 в 15:10

Футболният отбор на БНР се завърна в медиен турнир

От тази есен футболният отбор на Българско национално радио отново започва своето активно представяне. След една тренировка и обновен състав, тимът се включи изключително силно в традиционния медиен турнир за 2019-а. Водени от капитана Петроний Евтов, футболистите от БНР постигнаха една победа, едно равенство и една загуба. По този начин за първи..

публикувано на 21.10.19 в 14:30

За седми път София е домакин на Международния фестивал за дигитални изкуства Da Fest

Седмото издание на международния фестивал за дигитални изкуства Da Fest ще се проведе от 22 до 26 октомври в София. Програмата включва изложби, аудио-визуални, театрални, VR пърформанси, видео арт прожекции, лекции и презентации, творчески работилници, концерти, които представят разнообразните изследвания и художествени практики в полето на дигиталните..

публикувано на 21.10.19 в 14:02