Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Село Добърско - безкрайни пейзажи, чист въздух и тишина

Невероятни гледки и безкрайни пейзажи, чист въздух, тишина и спокойствие, но и много култура. Всичко това ще намерите на 120 км от София, само на 16 км от Разлог и на 20 от Банско, в китното село Добърско.

От него се открива гледка към трите планини - Рила, Пирин и Родопите, както и към живописната долина на река Места. Според местна легенда първите заселници в селото са били ослепените Самуилови войници. След битката в Беласица през 1014 г. те остават там, заради лечебната сила на водата, извираща в двора на средновековната църква "Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат".

Добърската църква, чиито патрони са светците Теодор Тирон и Теодор Стратилат, е и най-значимата културно-историческа забележителност в района. Тя е от 1614 година. Всичко това привлича туристи от различни краища на света. А историята на уникалната добърска църква разказва за всички туристи бай Георги. От години той се грижи за храма и развежда туристите наоколо. 

Храмът "Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат" в Добърско е обявен за национален паметник на културата и е един от 100-те туристически обекта. Близо до него се намира и другата богато изографисаната църква - "Сретение Господне", която е от 1860 г. На изхода на село Добърско, в посока национален парк „Рила”, е изграден посетителски център, който предлага разнообразни услуги. Там може да се запознаете и с възможностите за нощуване, които предлагат къщите за гости в селото. А гостоприемството на местните хора е пословично.

В зависимост от предпочитанията, се предлагат разходки до Рила и Пирин с планински водач, както и обиколка на района с велосипед. Няма как да не срещнете и леля Мария. Доскоро тя е била част от прочутите "Добърски баби", а сега се занимава с производството на мед. 

Всичко това е част от колорита на Добърско. Останалата част ще усетите на място.

ВИЖТЕ ОЩЕ
На Манаслу, 26 септември 2019 г.

Изкачвайки Манаслу (8163 м), Владимир Павлов харесал и други хималайски върхове

В следващите минути ще ви заведем до покрива на света, до една от най-младите планински вериги, а именно Хималаите . С непреодолима притагелна сила те привличат алпинисти и авантюристи вече близо 140 години. Смята се, че началото на планинарството там е поставено 80-те години на по-миналия век от британеца Уилиям Греъм. Само 3 десетилетия по-късно..

публикувано на 21.10.19 в 18:45

За „Вкусът на приключенията“ сладкодумно от Иван Раденков

На 26 октомври (събота) ще бъде премиерата на детската книга за лакомници „Вкусът на приключенията“ от Иван Раденков . След успеха на „Котаракът Франт и загадъчният остров“, българският писател се завръща с ново вкусно заглавие. В книгата той разказва 10 истории, които не само ще разсмеят малките читатели, но ще разбудят и апетита им. “Аз съм..

публикувано на 21.10.19 в 16:34

Готвачите съветват за здравето: чиста храна, умерени количества, информираност и спорт

Международния ден на готвача отбелязаха деца на всякакви възрасти тази сутрин в Музейко . Малчуганите чуха за ползите от здравословното хранене, научиха и защо зеленчуците са ни приятели. Заедно с известни български шеф готвачи, децата приготвиха здравословни талиатели, а също и сладолед. Добрата разнообразна храна в умерени количества и..

публикувано на 21.10.19 в 16:26

Доброволецът не се задоволява само с една кауза или инициатива

Седмицата, която започва, в „Радиоприемница“ решихме да посветим на будителството в съвременните измерения, на хората, които правят добро, които вдъхновяват с личен пример, не спират да мечтаят и да се борят да реализират идеите си, вярват, че позитивната нагласа променя мисленето и се отразява върху човешки съдби. Съвременните будители могат..

публикувано на 21.10.19 в 15:12

Домашен любимец и бебе - защо не?

Какво трябва да знаем, когато очакваме бебе вкъщи и имаме домашен любимец? В тази ситуация се оказват много бъдещи родители, които не искат да се разделят с кучето или котката, или пък с друг вид животно, станали вече част от семейството, но се притесняват от алергии, чревни паразити или болести. Най-честите домашни любимци са кучета и котки...

публикувано на 21.10.19 в 15:10

Футболният отбор на БНР се завърна в медиен турнир

От тази есен футболният отбор на Българско национално радио отново започва своето активно представяне. След една тренировка и обновен състав, тимът се включи изключително силно в традиционния медиен турнир за 2019-а. Водени от капитана Петроний Евтов, футболистите от БНР постигнаха една победа, едно равенство и една загуба. По този начин за първи..

публикувано на 21.10.19 в 14:30

За седми път София е домакин на Международния фестивал за дигитални изкуства Da Fest

Седмото издание на международния фестивал за дигитални изкуства Da Fest ще се проведе от 22 до 26 октомври в София. Програмата включва изложби, аудио-визуални, театрални, VR пърформанси, видео арт прожекции, лекции и презентации, творчески работилници, концерти, които представят разнообразните изследвания и художествени практики в полето на дигиталните..

публикувано на 21.10.19 в 14:02