Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В "Майчин дом": Безкръвен тест за жълтеница вече и при недоносени деца

"Майчин дом"
Снимка: Лилия Герчева

Най-ново поколение апаратура за безкръвни тестове за жълтеница получи Неонатологичното отделение на Университетската АГ болница "Майчин дом". Апаратът позволява безболезнено изследване чрез допир до кожата на новородените, без да се взима кръвна проба. Дарението е направено от Електроенергийния системен оператор.

Апаратът позволява измерване на натрупването на билирубин в кожата  - багрило, което причинява жълтеница. Изследването става за секунди и може да се прави по всяко време на денонощието, като спестява травмата за новородените, обясни проф. д-р Боряна Слънчева, началник на Клиниката по неонатология в "Майчин дом" и национален консултант по неонатология:

Приложение на кожния билирубинометърТози кожен билирубинометър е практически вторият, който имаме в болницата. Предимството на този кожен билирубинометър е, че може да изследваме билирубин и при недоносени деца. Предишните не бяха толкова чувствителни и се ограничаваха само при доносени. Което спестява, освен чисто травматично болката при децата, и тревогата при майката. Можем да правим изследването по всяко време на денонощието, можем да го правим и при деца, които вече сме изписали, и понякога личните лекари ги изпращат отново, ако им се сторят по-жълти.

Т. нар. физиологична жълтеница трябва да започне на втория или третия ден от раждането. Появата й по-рано или натрупването на билирубин в по-високи нива може да крие опасност, посочи проф. Слънчева: 

Говорим за физиологична жълтеница, когато започва около втория ден и постепенно намалява своя интензитет към 7-ия до 10-ия ден. Ако започва по-рано, винаги е патологична. Ние пак бихме могли да използваме тази неинвазивна форма, но в повечето случаи се налага някакъв тип лечение. Поначало жълтеницата при новородените няма нищо общо със жълтеницата при възрастните хора. Причината е съвсем друга, свързана е с незрялост на някои органи, специално черния дроб, по-бързия разпад на еритроцитите на новороденото дете.

В момента специалистите от Клиниката по неонатология на Майчин дом се грижат за 107 бебета, включително и от други болници в страната, заради ремонтни дейности в Детската болница. В Интензивното отделение са настанени 49 новородени, 10 от тях са на апаратно дишане.

Проф. Боряна СлънчеваОще за неонатологичната грижа, за причините за преждевременното раждане, грижата за недоносените деца и проблемите на родителите им - ще чуете в интервю с проф. Боряна Слъчнева в предаването "Часът на здравето", което се излъчва в неделя след 9:00 ч.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В "Красно село" организират обществена дискусия за повече детски площадки в района

В район "Красно село" организират обществено обсъждане на тема: Реновиране, облагородяване и изграждане на площадки за игра в околоблоковите пространства на територията на района. Всеки, който иска да сподели какви са нуждите от площадки за игра, може да се присъедини на 01.08 от 18:00 ч, в голямата зала на НЧ "Христо Смирненски - 1945". Ще бъдат..

публикувано на 29.07.24 в 12:31

Кварталите в район "Подуяне" с все по-малко места за паркиране

Столичните квартали "Сухата река", Левски и "Хаджи Димитър" през последните години са сред предпочитаните за покупка на жилище. Те са част от район "Подуяне" и до скоро привличаха столичани предимно с възможността за безпроблемно паркиране.  Днес обаче наемателите и собственици на жилища в района са толкова много, че се налага паркиране по тротоарите и..

публикувано на 29.07.24 в 10:39

Днес президентът връчва на ИТН третия проучвателен мандат за формиране на правителство

Изчерпват се шансовете за съставяне на правителство в 50-тото Народно събрание. Парламентарната група на "Има такъв народ" получава последната възможност да формира кабинет.   Днес президентът Румен Радев връчва на формацията третия проучвателен мандат. След като получи папката, партията на Слави Трифонов трябва да посочи кандидат за премиер,..

публикувано на 29.07.24 в 09:01

Понеделник започва със слънце, вечерта - дъжд

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над Северна България ще започне да се развива купеста, към вечерта над Централна Северна и Североизточна и купесто-дъждовна облачност и на отделни места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици, съобщиха от НИМХ. Има условия и за градушки. Явленията в североизточните райони ще продължат и през нощта срещу вторник..

публикувано на 29.07.24 в 07:35

Джазът и Банско – неразделни и през 2024

Джазът отново се настанява в Банско и ще остане там от 3 до 11 август. Още в 11 часа джазът на младостта очаква своята публика на сцената в парка на Банско. Следват различни джаз преживявания у така – до след полунощ. „ Традиция и развитие – това е нашият слоган  – каза пред Радио София Илиана Иванова, председател на УС на асоциацията „Фестивалите в..

публикувано на 28.07.24 в 18:08
Пирдоп

Промишлен район с дадености за туризъм

Днес гостуваме на община Пирдоп и пръв гост и наш домакин е кметът Ангел Геров : "Наследник сме на първото обществено училище, към края на Възраждането е построено първото училище, по-късно е построено и класно училище. Градът се е разраствал и оттук започва нашата история - построява се ново, голямо училище. Първият камък е положен в 1932. По план..

публикувано на 28.07.24 в 11:01

Историята оживява - Учителят Петър Дънов, части 1, 2 и 3

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 27.07.24 в 16:00