Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Право на образование - мисия възможна в кв. "Факултета"

Столичното 75 ОУ “Тодор Каблешков” тази година е сред иновативните училища

Началото на новата учебна година е във фокуса на вниманието в предаването “Радиоприемница” тази седмица. Повече от 12 хил. деца ще прекрачат за първи път училищния праг тази година. От началото на тази учебна година Министерство на образованието инициира по-активна работа за привличане и включване на децата в образователната система.

Столичното 75-о училище “Тодор Каблешков” в кв. “Факултета" тази година е сред иновативните училища. Негов зам.-директор е Галина Тимова, а Йорданка Манова е дългогодишен начален учител, родена и израснала в кв. “Факултета”.

"Когато приемеш децата с голяма любов и разбиране - така се привличат в училището малките деца в кв. “Факултета”", обяснява Йорданка Манова. “Всяко дете е обгрижвано. По всякакъв начин се опитваме да ги отпуснем да споделят какъв е техният проблем. Повечето от децата идват без тетрадка и химикал. Ние им купуваме тетрадки и химикалки. Занимаваме се с тях", допълва Манова.
За да разберат децата и проблемите, които имат, много често преподавателите общуват с родителите им, на които също помагат, с каквото могат. Зам.-директорът Галина Тимова и Йорданка Манова - дългогодишен начален учител

“Имаме подадено заявление за още една предучилищна група в училището да разкрием, което е добър сигнал за промените, които се случват в квартала”, обяснява зам.-директорът Галина Тимова. Нашите деца са билингви. Вкъщи и с другите деца общуват на майчиния си език и когато дойдат в училище, имат нужда от адаптационен период, обяснява Тимова.

Около 1000 ученици са записани до момента в училището, което предлага безплатен обяд и закуска за децата. Освен това учениците могат да участват в различни извънкласни занимания, свързани с рисуване, танци и др., все неща, които карат всяко дете да се чувства значимо. 

От тази година училището вече е иновативно. Иновативният план е за следващите четири години. Училището вече разполага с дигитални дневници и работи с облачни технологии.

“Установихме един дефицит - приобщаването на родителите в работата на училището. За да градим училищна общност ни трябват партньори. Без родителите постиженията в клас са труднодостижими”, казва Тимова.

Родителите на много от децата са в чужбина, но техните баби и дядовци не са толкова възрастни, а са свободни и също могат да помагат като доброволци или като участват в различни мероприятия с децата. “Абсолютно всички родители са мотивирани децата им да завършат, защото те самите виждат, че няма работа в Бюрото по труда”, обяснява Манова, като допълва, че в квартала вече е престижно да празнуват абитуриентски бал.

Според началния учител, в клас децата се научават не само на училищните предмети, но получават и допълнително възпитание.
За да върнат в клас учениците, които са спрели да го посещават, учителите са направили над 700 обхода, т.е. посещават адресите на тези деца. Това е нещо, което правят основно учители, въпреки че с тях би следвало да има социални работници, както и полицаи. 

Всяко дете, което не е на училище, има някакъв семеен проблем, казва Тимова. Успехът е не когато просто върнеш едно дете в училище, а когато то започне трайно да посещава учебните часове, допълва зам.-директорката. 

Училището работи с медиатори - футболистите Илия Илиев и Ангел Сираков, които са ценни с това, че познават много добре общността и комуникират чудесно с децата. Борбата за връщането на децата в класните стаи си заслужава и учителите имат много добри примери, които показват, че усилията им си заслужават.
“Всяко едно дете има право да расте образовано, обичано и утре да се чувства пълноценен гражданин", казва Тимова.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В деня на София откриха археологическа експозиция „Антична Сердика“

Музеят на София продължава серията от събития по повод деня на София - 17 септември. От 13.00 ч. бе официалното откриване на археологическа експозиция „Антична Сердика“, разположена в Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“. За най-малките са организирани серия от детски ателиета, които включват изработка на римска мозайка, декорация на..

обновено на 18.09.19 в 18:15

"Сподели, за да разкажа" за насилието, което белязва

През последните години насилието в семейна среда отбелязва ръст. Това провокира група артисти, които решават да поставят темата за домашното насилие на театрална сцена и да предизвикат публиката да говори открито за проблема. “Сподели, за да разкажа“ е документален театър, създаден по историите на три жени, преживели насилие. Те са реални прототипи,..

публикувано на 18.09.19 в 12:24

Велико Търново ни кани на 4-дневен Фестивал на занаятите в края на седмицата

От 20 до 23 септември във Велико Търново за девети път ще се проведе традиционната Нощ на Самоводската чаршия и Фестивал на занаятите , които ще предложат на жителите и гостите на старата столица много емоции и богата арт програма. Събитието е вдъхновено от Европейската инициатива “Нощ на музеите”, а началото му е поставено през 2011 г...

публикувано на 18.09.19 в 10:53

Отбелязват 130 години от рождението на проф. Иван Лазаров с изложба

В Софийската градска художествена галерия тази вечер от 18.00 ч. ще бъде открита изложбата “И в кротък унес чака тя”, посветена на 130-годишнината от рождението на проф. Иван Лазаров , който е роден на 2 октомври 1889 г. (18 септември по стар стил) в гр. Карлово и е ученик на Жеко Спиридонов. Кураторът на изложбата Любен Домозетски обясни, че..

публикувано на 18.09.19 в 09:27

Накъде в София

МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ София избира своята песен на деветото издание на Фестивала за поп и рок музика – „София 2019” в зала 1 на НДК на 18 септември от 19.00 ч. На събитието ще присъстват обичани български изпълнители. Селекционната комисия, съставена от утвърдени автори на музика, текст и аранжимент, както и представители на радиостанции ще изберат..

публикувано на 18.09.19 в 08:44

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Между 25 и 30% от учениците, които тази година постъпват в първи клас, са с майчин език, който е различен от българския, пише от първа страница СЕГА . За първи път се е увеличил и броят на учащите от семейства с по-ниско образование. Тези тревожни данни цитира просветният министър Красимир Вълчев в началото на новата учебна 2019/20 г., която той откри..

публикувано на 18.09.19 в 08:23

Столичната община ще помогне на пострадалите от пожара в Бухово

С безвъзмездна парична помощ в размер на 40 хил.лв. от бюджета на Столичната община ще бъдат подпомогнати пострадалите от пожара в град Бухово, район „Кремиковци“. Това решиха с единодушие столичните общински съветници на последното си заседание за този мандат. Припомняме, че на 4 септември при пожар в жилищна сграда, над 40 домакинства останаха без..

публикувано на 17.09.19 в 17:46