Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Какво да очакваме през новия сезон в Народен театър "Иван Вазов"

Снимка: Божидар Марков
Режисьорите Диана Добрева, Иван Пантелеев и Мариус Куркински ще работят през новия сезон в Народния театър „Иван Вазов“. Той започва официално от днес, 13 септември, с представлението „Хъшове“ на Александър Морфов от 19.00 часа на голямата сцена.

Театърът посреща зрителите с нов двуезичен сайт, спектакли със субтитри на английски език от 1-ви октомври и туристически разходки от 1 ноември, които ще показват театъра отвътре.

Първата трупа започва репетициите на новия спектакъл на режисьора и драматург на Народния театър Юрий Дачев - „Приятна жена в лоша компания". Представлението, чиято премиера ще бъде на 7 ноември на Камерна сцена, е с участието на Емануела Шкодрева, Павел Иванов, Кръстьо Лафазанов и Васил Драганов.

Първата премиера за сезона ще бъде на 27 ноември с пиесата “Каквото, такова” на Недялко Йорданов. 
На 29 септември и 2 октомври на е премиерата на „Хубава риба“ от Марк Рейланс и Луис Дженкинс. Режисьор е Ивайло Христов. 
Между 5 и 10 декември на сцена „Апостол Карамитев“ предстои премиерата на „Облог“.

Новата 2020 година ще започне с януарската премиера на моноспектакъла на Валери Йорданов „Плач на ангел” от Стефан Цанев на сцена „Апостол Карамитев“. Режисьор е Мартин Киселов.През февруари 2020 г. ще се завърне и режисьорът Иван Пантелеев. Отново през февруари, но на камерна сцена, предстои премиерата на „Вуйчо Ваньо“ от Антон П. Чехов на режисьора Николай Ламбрев-Михайловски.

„Месец по-късно се очаква премиерата на спектакъл, режисиран от Мариус Куркински. По-нататък най-вероятно той ще постави „Маскарад“ от Михаил Лермонтов и така ще осъществи една от големите си професионални мечти“, съобщи Мариус Донкин.

Догодина ще бъде поставена и пиесата на драматурга на Народния театър Мирела Иванова - „Линията на живота“ с режисьор Катя Петрова.

Следващият сезон ще мине и под знака на 170-годишнината от рождението на патрона на представителния ни театър Иван Вазов, а през 2021 г. се навършват и 100-години от смъртта му. По този повод на сцената на Народния театър ще можем да гледаме драматизация на малко познатия роман на Патриарха на българската литература „Нова земя“.
Още за акцентите в програмата от новия сезон на първата ни трупа, чуйте в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

В София има вече 200 "умни светофари"

В София има над 370 светофарни уредби, като почти 200 от тях вече се водят "умни светофари". За съжаление тяхното управление може да бъде компрометирано, тъй като подобно на много светофари в цял свят, и столичните вероятно използват радио сигнали и пароли, които са зададени по подразбиране от производителите на системите и не са сменени в последствие от..

публикувано на 12.11.19 в 18:52

Преходът свърши, да живее преходът...

Четиринайсет автори, всеки от които разгръща в по 12 страници своите спомени и размисли за отминалите 30 години - това предлага уникалното по мащаба и формата си издание "Преходът - 30 години по-късно" , заедно с голяма доза полемика по важни за обществения живот теми и поглед към бъдещето. Авторите са имена на съвременници, познати с..

публикувано на 12.11.19 в 16:50
Доц. Костадин Ангелов

Александровска болница посреща 140-годишнината си с планове за още ремонти

Ремонт на три сгради, оборудване с най-съвременна апаратура на Клиниката по урология, създаване на център за лечение на рак на простатата и разширяване на центъра за лечение на пациенти със затлъстяване са сред основните цели на ръководството на Александровска болница в 3-годишната програма за управление. Лечебното заведение ще отбележи 140 години от..

публикувано на 12.11.19 в 16:08

Дарявайки орган, се запазва частица от дарителя

Темата в предаването “Радиоприемница” тази седмица е донорството. Министерство на здравеопазването започна кампанията “Да! За живот!”, в която участва и актрисата Неда Спасова , известна с ролята си на сестра Кая от известния сериал “Откраднат живот”. С нея разговаряме за трансплантациите и донорството без табу по темата. “Много хора не знаят за..

публикувано на 12.11.19 в 15:32
Йорданка Фандъкова

Фандъкова иска нови ресори "Строителство", "Дигитализация и инвестиции" и "Транспорт"

Да бъдат създадени три нови ресора в Столичната община - "Строителство", "Дигитализация и инвестиции" и "Транспорт", предложи столичният кмет  Йорданка Фандъкова , след като положи клетва и официално встъпи в длъжност за четвърти път. Тя изтъкна, че това са големите мотори на промяната за София и това е начинът да бъде увеличена скоростта на..

обновено на 12.11.19 в 15:01

Тежката следродилна депресия е опасна за психичното развитие на детето

В предаването „Прощъпулник“ по Радио София засегнахме една тема, която нерядко е болезнен спомен за онези, които вече са минали през бременността и раждането, а именно следродилната депресия. Защо минаваме през това състояние, кога то е обострено и как по-лесно да се справим? Отговори на тези въпроси потърсихме от Цвета Таманова ,..

обновено на 12.11.19 в 14:18

Трамвай излезе от релсите и блъсна жена пред Съдебната палата

Жена е пострадала, след като трамвай излезе от релсите пред Съдебната палата в София на кръстовището на бул. „Витоша“ и „Алабин“. Пострадалата е откарана в болница. Жената е преминавала в близост до трамвая и е била блъсната. Заради инцидента бе спряно движението на трамваите в посока „Лозенец“. На място има екипи на полицията. Около 13.30 часа..

публикувано на 12.11.19 в 13:08