Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Работник vs робот - двубоят се отлага за неопределено бъдеще

Бъдещето принадлежи на хората, които умеят да учат през целия живот

Снимка: Pixabay

В предаването “Радиоприемница” продължава темата за професиите. Тази седмица фокусът на вниманието ще бъде върху модерните професии на XXI век и какви качества и умения се изисква за тях.

Промените, свързани с въвеждането на автоматизация, която да замести необходимостта от човешка работна ръка, не е нещо, което може да бъде въведено от днес за утре, а е процес, който тече много бавно. Не си даваме сметка и за това, че има хора, които са си намерили работа, след въвеждането на роботизирана работа, коментира Филип Анастасиу - член на УС на Българската асоциация за управление на хора. 

“Навлизането на новите технологии отваря страшно много нови работни места и тенденцията през последните години е на увеличаване на работните места, които са свързани с високи технологии, с администрация и в зависимост от сектора”, казва той.
Четвъртата индустриална революция е именно това - смесване на различни дисциплини и технологии от една сфера на живота в друга.

В този смисъл дори работата на фермера е драстично по-различна сега, в сравнение с преди 10 години, заради технологиите, които използва, и познанията, които са му необходими.
Новите технологии правят невъзможните в миналото неща, възможни днес  - например работата на един влогър, допреди години дори не е имало такава професия, а днес могат да изкарват сериозни средства от това. 

Бъдещето принадлежи на хората, които умеят да учат през целия живот.

Това е нещо, които трябва да се разбере и в България, защото инвестициите, които се правят в учене, трябва да се правят и от работниците като време и от работодателите като финансиране. Ако човек минава на обучение по една няколко часа годишно, нищо не се прави, казва Анастасиу и допълва, че професионалистът трябва да научава всеки месец нещо ново, за да се поддържа актуален.
Средно за ЕС 11% от работниците преминават през някакво обучение, докато в България този процент е 2.5%. Въпреки това, нещата се променят и тенденцията е все повече работници да преминават през професионално обучение.

У нас големите компании инвестират в обучения, друг проблем е в кого се инвестира - необходимо е да се правят обучения за всички. Това е нещо, което трябва да се промени, за да може хората да са готови за новите професии или за това как ще еволюира тяхната професия. Това важно, защото в Европа все по-важна ще бъде квалификацията и производителността на труда.
Чуйте целия разговор с Филип Анастасиу в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как и кога ще бъде регулирано движението на електрическите тротинетки

В понеделник младеж с електрическа тротинетка беше блъснат на булевард "Васил Левски" в София. За инцидента стана ясно от видеоклип, разпространен в социалните мрежи. На видеото се вижда как младеж се движи по бус лентата, като внезапно прави ляв завой и навлиза в средната лента за движение на автомобили. Задаващата се кола не успява да спре навреме и..

публикувано на 23.10.19 в 18:25

Промени в движението в София заради автопоход в защита на семейството и марш против Гешев

Столичната полиция ще спира движението по централни столични улици тази вечер заради насрочения автопоход в защита на семейството и последващия "Марш за право и свобода".  Маршът е под наслов "Светлината пробива мрака" и е срещу кандидатурата на единствения номиниран за поста главен прокурор Иван Гешев. Автопоходът започна в 17.00 ч. и преминава под..

публикувано на 23.10.19 в 18:15

Българска танцова формация събра овациите в Мароко

Танцовата формация „Софистик - Живо“ години е донесла над 33 медала за България през последните години. Преди няколко дни те се прибраха със специален приз от Международния фолклорен фестивал в Мароко. Децата, които са част от формацията, са обиколили едни от най-екзотичните места на света, за да покажат нашето народно изкуство и най-вече да изразят..

публикувано на 23.10.19 в 17:20
салами колбаси месо

Всички количества риба и колбаси, заразени с листерия, вече са изтеглени от българския пазар

Всички количества риба и колбаси, заразени с листерия, вече са изтеглени от българския пазар, съобщиха за Радио София от Агенцията по храните. Опасната бактерия беше открита преди по-малко от седмица при рутинни проверки в търговската мрежа. Инспекторите на Агенциятата по храните установиха наличието й в над 250 килограма пушена скумрия, внесена от..

публикувано на 23.10.19 в 16:49

Никола Рахнев: Ние не засаждаме дървета, а бъдеще

Никола Рахнев, създател на гората.бг - най-голямата инициатива в България за засаждане на дървета и гори в страната, е един от номинираните за наградата “Будител на годината”. Веднага побърза да отбележи, че номинацията, която е получил е за всички хора, които са част от неговата инициатива, а това са над 50 хил. души, които са участвали в различни..

публикувано на 23.10.19 в 15:59

Предстои финално обучение преди "Предприемаческа борса 2019"

43 души, които искат да стартират собствен бизнес или да реализират идея в подкрепа на обществото, ще се включат в Предприемаческата борса на фондация „Каузи“. На нея те ще се срещнат с потенциални инвеститори, които могат да им помогнат да осъществят намеренията си. Част от начинаещите предприемачи са от София, но има и доста представители на..

публикувано на 23.10.19 в 15:01
Ива Дойчинова в студиото на предаването.

Ива Дойчинова: Будителите във всяко едно време вървят срещу течението

Тази седмица предаването “Радиоприемница” е посветено на будителите. “Будителството в днешни дни е много чувствителна тема. Ако навремето онези будители, които честваме на 1 ноември, са се борили за свобода и знание, всяка година, откакто се занимавам с тази кампания, има някакъв различен акцент. Будителите във всяко едно време вървят срещу течението,..

публикувано на 23.10.19 в 14:56