Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работник vs робот - двубоят се отлага за неопределено бъдеще

Бъдещето принадлежи на хората, които умеят да учат през целия живот

Снимка: Pixabay

В предаването “Радиоприемница” продължава темата за професиите. Тази седмица фокусът на вниманието ще бъде върху модерните професии на XXI век и какви качества и умения се изисква за тях.

Промените, свързани с въвеждането на автоматизация, която да замести необходимостта от човешка работна ръка, не е нещо, което може да бъде въведено от днес за утре, а е процес, който тече много бавно. Не си даваме сметка и за това, че има хора, които са си намерили работа, след въвеждането на роботизирана работа, коментира Филип Анастасиу - член на УС на Българската асоциация за управление на хора. 

“Навлизането на новите технологии отваря страшно много нови работни места и тенденцията през последните години е на увеличаване на работните места, които са свързани с високи технологии, с администрация и в зависимост от сектора”, казва той.
Четвъртата индустриална революция е именно това - смесване на различни дисциплини и технологии от една сфера на живота в друга.

В този смисъл дори работата на фермера е драстично по-различна сега, в сравнение с преди 10 години, заради технологиите, които използва, и познанията, които са му необходими.
Новите технологии правят невъзможните в миналото неща, възможни днес  - например работата на един влогър, допреди години дори не е имало такава професия, а днес могат да изкарват сериозни средства от това. 

Бъдещето принадлежи на хората, които умеят да учат през целия живот.

Това е нещо, които трябва да се разбере и в България, защото инвестициите, които се правят в учене, трябва да се правят и от работниците като време и от работодателите като финансиране. Ако човек минава на обучение по една няколко часа годишно, нищо не се прави, казва Анастасиу и допълва, че професионалистът трябва да научава всеки месец нещо ново, за да се поддържа актуален.
Средно за ЕС 11% от работниците преминават през някакво обучение, докато в България този процент е 2.5%. Въпреки това, нещата се променят и тенденцията е все повече работници да преминават през професионално обучение.

У нас големите компании инвестират в обучения, друг проблем е в кого се инвестира - необходимо е да се правят обучения за всички. Това е нещо, което трябва да се промени, за да може хората да са готови за новите професии или за това как ще еволюира тяхната професия. Това важно, защото в Европа все по-важна ще бъде квалификацията и производителността на труда.
Чуйте целия разговор с Филип Анастасиу в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 25.04.24: Парламентът отстрани председателя Росен Желязков

На днешния 25 април 2024 година гости в предаването "Форум" бяха Емил Соколов и Стоян Панчев. Те се спряха на следните теми: Политическите акценти от деня Ден преди да спре да заседава редовно: парламентът отстрани председателя Росен Желязков ПП-ДБ-СС пак поискаха Благовест Георгиев да се оттегли от Столичния общински съвет Повече..

публикувано на 25.04.24 в 18:12

Популяризиране на социалните услуги сред църковната общност

Стартира проект за популяризиране на социалните услуги сред църковната общност озаглавен "Социална свързаност и подкрепа". Началото беше дадено с двудневен семинар на 25 и 26 април 2024 г., като събитието се провежда в село Горна Малина и град Елин Пелин. Домакини на семинара ще са Центровете за социална рехабилитация и интеграция "Свети Йоан..

публикувано на 25.04.24 в 17:34

Информационни сесии в областите Монтана и Русе в полза на сезонните работници

Европейският орган по труда ( ЕОТ) организира Информационни сесии в България с насоченост към български сезонни работници в селското стопанство във Франция. В тях на 24 и 25 април 2024 г. ще вземат участие експерти от администрацията на Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ), както и местните комисии за борба с трафика на..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

Третото издание на Международния фестивал "Артис" се открива на 30 април

На 30 април ще се открие Третото издание на Международния фестивал за класическа музика и изкуства "Артис".  В предаването "Радиокафе" с акцент по темата  е разговорът с Ваня Пешева – създател на фестивала, и младата участничка Йоана Милкова . "Преди няколко години стартирах тази идея за фестивал с единствената цел да предоставя възможност..

публикувано на 25.04.24 в 16:15

Какъв ще бъде туристическият сезон тази година

С майските празници се поставя и началото на морския туризъм. Оказва се, че почивката тази година ще ни струва около 10-15% повече. Много от българите ще предпочетат отново да пътуват за празниците, като една от обичайните дестинации е не само Гърция, но и нашето Черноморие. Подробности разказа Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на..

публикувано на 25.04.24 в 15:57
Хари Тончев и Даниеле Феббо

Двама от "Хари Тончев трио" свирят на живо по специфичния си начин

Българският джаз китарист Хари Тончев от 2 седмици е в България и се готви за сценична изява с формацията си, в която участват и контрабасистът Даниеле Феббо и барабанистът Борислав Петров. Китаристът е роден в Пловдив, но от 2019 г. живее в предградията на Чикаго и се изявява в различни американски щати. Пред БНР-Радио София той посочи,..

публикувано на 25.04.24 в 15:40

Село Шишковци ни очаква да празнуваме Лазаровден

Как се празнува Лазаровден в село Шишковци – родното място на художника Владимир Димитров-Майстора? Това може да разберете, ако се отзовете на поканата от кмета Илияна Петрова, и посетите селището на 10-ина километра от Кюстендил тази събота, 27 април. "Спряхме се на този празник, заради позабравените традиции – обясни пред БНР-Радио..

публикувано на 25.04.24 в 14:26