Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

"Наука за природата" ще ни убеди да се оттърсим от страха към прилепите

| обновено на 09.10.19 в 10:30

"Международна нощ на прилепите“ ще се проведе през 2019 година за 23 път. На 13 октомври от 15:00 до 19:00 часа Фондация „Наука за природата“, заедно със „Зоологическа градина  -  София“, ще отбележат това събитие с интересни и образователни дейности, чрез които ще обяснят защо прилепите са супер-героите на природата и защо трябва да ги опазваме.

Събитието ще предложи редица разнообразни занимания и игри за децата и техните родители, които ще ни дадат повод да заобичаме прилепите още повече. Всеки, който харесва малките летящи животни, може да се запознае с тях и навиците им идната неделя. В България събитието се организира за трета поредна година. Целта е хората да се запознаят с природата и навиците на прилепите и да се включат в тяхното опазване.

В страната ни най-много прилепи живеят в пещери, гори или в бивши минни тунели. В града също ги забелязваме често.Тук те избират покривните пространства на блоковете, където температурата е относително постоянна. Ако искаме да опазим популацията на прилепи в България, трябва да внимаваме при санирането на сградите, а също така да се съобразяваме с тяхната среда, когато влизаме в пещерите.

Прилепите имат благоприятно въздействие за нашия живот, защото се хранят с насекоми, най-вече комари. От Фондация "Наука за природата“ съветват, ако се срещнем с прилепи при санирането на сграда например, да се обадим на компетентна организация, която да се погрижи за животните.

Предстоящото събитие ще помогне и на възрастните и на децата да се отърсят от страха си към прилепите и ще им покаже, че конфликт между хората и прилепите не съществува. Всеки, който има възможност може да дари средства за опазването на прилепите в България. За участниците в кампанията са предвидени и подаръци.

Колко вида и какви прилепи има в България, както и с какво ще ни зарадват организаторите в неделя ни разкрива Рашид Рашид от „Фондация наука за природата“.