Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Куче-асистент предупреждава диабетици за хипогликемична криза

Новите и модерни професии са темата на предаването “Радиоприемница” тази седмица. Докато гледаме към професиите на бъдещето и изкуствения интелект, не можем да пренебрегнем и професиите, които се упражняват от животни. Фондация “Очи на четири лапи” обучава кучета - асистенти на диабетноболни хора. Рязкото повишаване или понижаване на кръвната захар може да доведе до сериозни кризи при диабетиците. Кучетата могат да усетят това по промяната на миризмата на тялото.

В момента в България има две работещи кучета - асистенти на диабетноболни хора, а още три кучета скоро ще започнат активна работа, разказва Явор Крумов - сертифициран обучител и инструктор във фондация “Очи на четири лапи”. В работата си кучетата-асистенти на диабетноболни хора основно реагират на ниската стойност на кръвната захар. При хипогликемия кучетата идват и с побутване предупреждават собственика си за настъпващата криза.

“Когато се обучават такива кучета се използват миризми със стойности на кръвна захар, които са под 4. Това предизвиква кучето да реагира по този начин. При рязко падане на кръвната захар от 20 към 10 миризмата също е една и съща и кучето отново предупреждава собственика”, обясни Явор Крумов. Обучението на едно такова куче продължава около една година, като още преди това се прави внимателен подбор на кучето, което трябва да бъде спокойно, социално и да се привързва към собственика си.

Има кучета - асистенти, които помагат на хора с двигателни увреждания. Тяхната работа е да помагат на стопанина си в бита - да му отвори вратите, да ги затвори, да отвори хладилника и да му подаде водата или нещо, което е пакетирано добре, да му донесе телефона при подаден сигнал, да му извади дрехите от пералнята и да ги сложи в леген, а също и да му подава щипките за пране.

Подборът при избор на куче, което да стане асистент, е еднакъв. Разликите са в самото обучение по предназначение на кучето - дали ще помага на диабетик, или сляп човек, или на такъв с двигателни проблеми. “Направи ли се правилният избор, след това кучето много лесно може да се насочи към определената професия”.
Вече има развъдна програма и сами си произвеждат кученцата като по този начин имат възможност от най-ранна възраст да ги наблюдават и да ги социализират от двуседмична възраст.

Първият тест е на 50-я ден на кученцето, след това кученцата минават в приемни семейства, където се доизгражда възпитанието им. Приемните семейства всяка седмица посещават с кученцето обучителите и обикновено в този етап вече се преценява накъде да бъде насочено. След година кученцата излизат от приемното семейство. Отново се правят тестове и вече се прикрепя към определен инструктор и  започва работа с него за обучение като определен асистент.

От фондацията са се спрели на лабрадорите като порода, но всяко куче, което прояви добри работни качества, може да бъде обучавано. Като цяло обаче се акцентира върху работните породи кучета. От фондацията са се спрели върху лабрадорите.

В приемни семейства фондацията има около 40 кученца, а в момента се обучават от инструктор около още 20.  “Имаме нова програма, при която кучето е при собственика си и обучението минава там”, казва Явор Крумов.

Човек, който иска куче-асистент, може да се свърже с фондацията и от там ще му кажат какви са условията. Може да се вземе обучено куче, но може и да се вземе кученце, чието обучение ще премине в дома на бъдещия му собственик и ще идва на училище във фондацията. Не се спазва линейния ред при подаване на документи на куче и получаване на такова, защото се прави психологичен профил и на човека, който ще получи куче и се преценява дали кучето и човека са подходящи един за друг.

Още за кучетата-асистенти - чуйте в интервюто на Катя Василева с Явор Крумов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 19.04.24: Феминистките застрашават ли привилегиите на мъжете?

Завършва седмицата, в която коментатори на "Форум" бяха социологът Мила Минева и Матю Стоянов, по-известен като рапърът Жлъч. В последния работен ден ангажимент остави на дистанция Жлъч, но се включи с мнение по телефона. Сред акцентите, които детайлно коментира Мила Минева (както и Жлъч от Стара Загора), бяха: Българското..

публикувано на 19.04.24 в 18:25

Нова възможност за децата в нужда

Фондация "Програма Генерация" помага на деца без родители чрез менторска програма и набиране на средства за по-добър старт в самостоятелния им живот. Мисията е те да бъдат предпазени от декласиране и да получат подкрепа в професионалния им път, за да станат пълноценни хора за себе си и останалите в общността. Усилията на фондацията са..

публикувано на 19.04.24 в 17:48
Иво Желев

Иво Желев: Не знаем достатъчно за украинските бежанци, за да им помогнем за интеграцията

Над 180 хил. украински бежанци са получили временна закрила в България след избухването на войната през 2022 г. В момента на територията на страната пребивават 72 хил. души . Тези факти говорят, че България е по-скоро транзитна дестинация за украинците. Това отбеляза пред БНР-Радио София Иво Желев  - експерт-анализатор, след..

публикувано на 19.04.24 в 17:11
Светът е настръхнал от възникналия конфликт между Израел и Иран

Седмицата в САЩ: Израел, Иран, Украйна, Тръмп

Израелско нападение в Иран Тази сутрин израелската армия е нанесла удар в Иран в отговор на баража от ракети и дронове срещу Израел миналия уикенд. Не се знае все още какви са щетите, но намерението е било да се изпрати послание, че Израел има възможността да нанася удари в Иран. Погледите са насочени към реакциите. Съединените..

публикувано на 19.04.24 в 15:57
Хърватският премиер Андрей Пленкович

Година и 3 месеца след влизане в еврозоната, в Хърватия цените са удвоени

Оправдаха се опасенията за масово поскъпване след приемане на еврото за валута в Хърватия , съобщи пред БНР-Радио София оттам журналистката Диана Гласнова , главен редактор на сп. "Родна реч". Поскъпването беше обусловено от превръщането на предишната национална в евро, както и от закръгляването нагоре от страна на търговците. Освен..

публикувано на 19.04.24 в 15:24
Гергана Димитрова  и Даниел Ненчев -

"За фотографията" на Сюзън Зонтаг - писана преди съвремието ни, важна и до днес

За фотографията и визуалната култура, разказва книгата на Сюзън Зонтаг "За фотографията". Тя беше представена в предаването "Радиокафе"   от издателя Гергана Димитрова. Преводът е на Христина Кочемидова и Юлиан Антонов. Има ли нужда от фотография в епохата в, която всеки уж е фотограф? "Нашата визуална култура се е оформяла..

публикувано на 19.04.24 в 15:16

"Веднъж прекосиш ли океана" с премиера за България

"Веднъж прекосиш ли океана" е театрален вербатим моноспектакъл на Мартина Новакова с премиера за България. Това е полет от София до Ню Йорк, на който шестима души пътуват в едно тяло. Какво е да емигрираш? Как пресъздаваме културата си в чужда страна? Какъв образ бихме искали да има България в чужбина? Каква е ролята на изкуството във всичко..

публикувано на 19.04.24 в 14:34