Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Доброволецът не се задоволява само с една кауза или инициатива

Снимка: facebook/CVS.Bulgaria
Седмицата, която започва, в „Радиоприемница“ решихме да посветим на будителството в съвременните измерения, на хората, които правят добро, които вдъхновяват с личен пример, не спират да мечтаят и да се борят да реализират идеите си, вярват, че позитивната нагласа променя мисленето и се отразява върху човешки съдби.

Съвременните будители могат да се срещнат в различни сфери, да упражняват различни професии, но обединяващото при тях е, че умеят да докосват умовете и сърцата на много други и така да мотивират за добри дела.

В първия ден от работната седмица говорим за доброволчеството.

Гостуват ни Диляна Гюрова и Катерина Стоянова от доброволческата мрежа Си Ви Ес – България (CVS - Bulgaria) с партньори в над 40 държави.

Пред Радио София те разказаха как са се запалили в доброволческата дейност и как сега те са в основата на въвличане на нови желаещи в събития и каузи.

Катерина Стоянова, Катя Василева и Диляна ГюроваОрганизацията им води началото си от 1998 г. в резултат на техни приятели, желаещи да внесат работещ, полезен модел. Менторът им, от когото са се учили да управляват ефективно доброволци, е от Швейцария.

Ползата винаги е за всички – за тези, на които се помага, но и за самите доброволци – изтъкват Диляна и Катерина. – Учим (се) с лекота, неусетно -  на общуване, например, разширяваме си хоризонтите, откриваме, занимаваме се и правим нещо ново. Лесно се намира мотивация и лесно израстваш. Често пъти от доброволчество човек прекрачва към съответната дейност професионално. Откривателският дух е важен и нужен, особено за младите хора.

Организацията на Диляна Гюрова и Катерина Стоянова и в момента набира доброволци (чуйте как може да се възползвате – след заявление, има среща, обучение). Въведена е и система за споделяне на наученото.

Освен това желаещите се насочват и включват в различни инициативи, в зависимост от техните интереси, умения и качества. Двете дами, колегите и съмишлениците им се занимават и с културни проекти (напр. София филм фест), с екологични, работят с бежанци, дори подкрепят и популяризират идеи на други организации, свързани с каузи и доброволчество.

За радост старите схващания отстъпват и българите все повече променят отношението си към доброволната дейност и се отварят за подобни идеи.

В аванс дамите от Си Ви Ес – България съобщиха, че готвят събитие (с работно заглавие) Панаир на организациите на 10 декември т.г. в Зала „В парка“ (над кино Люмиер).

Там всеки ще може да намери своето доброволческо поприще. Пък станеш ли веднъж доброволец, след това продължаваш се включваш когато и където има нужда от теб….

Чуйте повече по темата в разговора на Катя Василева с Диляна Гюрова и Катерина Стоянова.