Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За цвят и мерудия

Понеже си нямаме крава…

Коментар на изминалата седмица

     Ако ви е замирисало на окосено сено или обикновена плява - има защо. Това е За цвят и мерудия и днес ще бъда вашият пастир на нивата от събития. Нивата е пловдивска, кравефермата също, главният герой - не. Той е от Банкя, но беше там за снимките на новия епизод на „Близо до народа“. Още в самото начало при вида на голяма селскостопанска машина героят премиер възкликна „ Представи си ги онези хора навремето с Белчо и Сивушка как са орали браздата, а сега гледай какви неща има…“. Тук се появява и земеделският министър Десислава Танева с почти 10-минутно експозе, като разяснява на публиката всички възможни мерки и проекти с точните кодове. Дори Борисов отбеляза: „Аз не мога да ги запомня - 76, 41, 52, 3…за мен е важно да има млекце за децата“.

(Ей така седя и си мисля: Аз дали не мога като събитиен пастир да кандидатствам по мярката 735689…Мда, записвам - да питам министър Танева).

Антония ЕневаНо да се върнем във фермата. Видимо очарован от едно добиче, нашият герой отбелязва, че на бодлива крава Бог рога не дава и допълва, че това е много важна приказка. Безспорно народната мъдрост е ненадмината.

Да видим обаче колко държавническа мъдрост е вложена в публикувания от Министерството на финансите законопроект за държавния бюджет за следващата година. Приоритет са политиката на доходите, здравеопазване, социална и пенсионна политика и отбрана. И веднага започнаха коментарите: В една национална телевизия бившият министър на икономиката Николай Василев заяви: „Това е бюджет на хаотичните разхищения. Така правят хора, които нямат намерение да управляват и смятат да оставят на следващите празна хазна". А пенсионната политика коментира така: „Това вече не е пенсионна система. Това е една система за хаотично предизборно раздаване на всички“. В ефира на БНР пък финансистът Любомир Христов заключи: "Цялата ни пенсионна система е основана на подвеждане и заблуда“. И още: „ В кодекса за социално осигуряване има членове, раздели и части от кодекса, които, все едно аз да лепна етикета „Троянска сливова“ върху компот с джанки и да ви продавам компота от джанки за „Троянска сливова“. Това е като в онази поотлежала вече история с пратката медицински консумативи от Обединените арабски емирства, дето се оказаха повече фурми, отколкото маски. Но това е стара история. А аз гледам само напред. След посещението на помощник-държавния секретар Купър, посолството на САЩ съобщи, че ще уважи молбата на българското правителство и ще ни подари два изведени от експлоатация F-16. Така като си мисля, нация техническа сме ние, с тесла и тел чудеса правим, та току виж и литнали тези самолети. А в чудеса трябва да се вярва, какво друго ни остава.

И тук е мястото да ви кажа, че точно днес се навършват 100 години от рождението на фантастичния Джани Родари. Смятам да ви поздравя с едно стихче, за което се сетих покрай самолетите.

Казва се „Стари вещи“:

Търговецо на стари вещи,
Какво успя да събереш ти?
Една обувка без подметка,
Една проядена жилетка,
два чифта стари панталони
Отзад протрити от поклони,
една лакейска ръкавичка,
Една паничка без паричка,
И най-отдолу, вдън торбата,
Един министър на войната.

На последния в наши дни му се казва министър на отбраната, мили деца… но сега си запушете ушичките, следващите думички никак не са възпитателни. Те са на настоящия министър Каракачанов. На церемония по повод деня на парашутиста, той влезе в диалог със случаен гражданин, а видеото обиколи за минути Фейсбук. Ето какво си казаха вкратце:

Гражданин: Вие и вашето правителство сте срам за България…народът не ви иска.
Каракачанов: Кой народ, ти ли си народът?
Гражданин: И аз съм народът, аз лично не ви искам.
Министърът: Ти може да не искаш и майка си, но това си е твоя работа.

Разбрахте уважаеми слушатели, майките са си ваша работа, но маските - не. С маската, не с майката трябва да ходите навсякъде с некой, както се казва на управленски сленг, изключения. В заповедта на здравния министър първото такова, заведено с буква а е изключение от задължението се допуска за клиентите в местата за хранене и питейните заведения. А последните продължават да работят точно както през лятото - за да поддържат силния дух и вяра у народа. И като казах лято, да не пропусна да отбележа, че Васил Божков вчера съобщи, че създава гражданска платформа Българско лято. Ето какво пише той във Фейсбук: „В условията на 3-та национална катастрофа хунтата е заграбила всичко. Българската държава и българския народ са на път да изчезнат… Да вземем нещата в собствените си ръце“. А дали са измити тези ръце с вода и сапун? – заради Ковида питам. Не че ме тревожи нещо. Той и професор Кантарджиев каза" „Без паника и преекспониране. Здравната система прави каквото може“.

Та и аз така, за Цвят и мерудия днес, направих каквото можах.

А на финала, в деня на вълшебния Джани Родари, завършвам със стихче, което звучи така:

Знам, че това са измислици,
Но темата беше такава,
А не знаех какво да напиша,
Понеже си нямаме крава.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Перфектната формула за баланс във всекидневието ни е 3x8

След двата големи християнски празника в едно Великден и Гергьовден е време отново да пренастроим себе си към обичайния работен ритъм. Вероятно някои от нас по време на тези празници са планирали и други – лятната семейна отпуска например.  Какъв е добрият баланс между делници и празници, за да не се налага да си почиваме и от празниците и..

публикувано на 07.05.24 в 17:10
Весислава Антонова

Весислава Антонова: Не бива да отслабва класическата функция на медиите - да бъдат критици

На общоевропейско ниво и по-специално в страните от Източна Европа днес сериозно личи замирането на културата на дебата . Народното събрание се е превърнало в някакъв символ на този вид култура, на липса на диалог. Медиите, които трансферират идеи между политиците и обществото, също са заразени от тази култура на липса на диалог. Това..

публикувано на 07.05.24 в 16:05
Евелина Славкова

Евелина Славкова: Различните партии ще приложат различни кампании

Предизборната кампания започна още при опита за ротация в управлението. Явно са усещали, че изборите наближават. Сега е важна подребдата на листите, лидерските сблъсъци, както и посланията. Различните политически партии ще имат нужда от различни кампании , подчерта в коментара си коментира пред БНР-Радио София социологът Евелина Славкова ,..

публикувано на 07.05.24 в 15:15

Д-р Тимен Тимев представя новата си книга "Секс, молитва, революция"

Д-р Тимен Тимев е един от най-авангардните писатели на нашето съвремие. Практикувал е като психиатър в Севливо, Карлуково и София. Той е един от най-дълбоките изследователи на човешката психика, личностно и духовно развитие. Тимен Тимев е автор на редица книги, философски трактати и драматургични пиеси. Използващ псевдонимът Материус..

публикувано на 07.05.24 в 14:44

Кубински ритми ще огласят София

На 7 май 2024 от 20:00 ч. в столичен клуб ще бъде представен резултатът от международния музикален проект SOFIA-HAVANA music collaboration с участието на кубинския перкусионист виртуоз Rolando Palacio в колаборация с талантливи български музиканти. Rolando Salgado Palacio е свирил в легендарни кубински групи като Afro-Cuban Allstars, Conjunto..

публикувано на 07.05.24 в 13:57

С 4-дневен фестивал "Люлин" отбелязва празника на района

На 9 май столичният „Люлин“ отбелязва районния си празник. Тази година от администрацията на района са подготвили 4-дневен фестивал, с който да зарадват жителите на най-многолюдния квартал не само в София, но и в страната. Празникът започва на 9 май, в 17.00 часа, с празнично шествие на учениците от район „Люлин“ по бул. „Захари Стоянов“...

публикувано на 07.05.24 в 13:13

Повече трамваи до "Хладилника" и "Бъкстон", "Обеля", "Надежда" и "Люлин"

От днес тръгва новата трамвайна линия №15 от ж.к. "Бъкстон", по ул. "Граф Игнатиев" до МС "Витоша". По линия 6 към "Надежда" и "Обеля" ще се движат модерни, нископодови и климатизирани трамваи. Трамвайна линия 8 към "Люлин" се подсилва и през целия ден ще минават на интервали от 10 минути, а и ще се движат до по-късно, напомнят от "Спаси..

публикувано на 07.05.24 в 11:56