Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напишете писмо до себе си. Има кой да ви го прати, дори след 20 години

Снимка: selflabs.wordpress.com

Ако можете да изпратите писмо до бъдещото си Аз какво ще напишете? 

Това не е фантасмагория или предговор към книга от библиотека „Галактика“.
Евентуалните писма на смелите участници са в основата на дългосрочния проект „Self lab“.

В семплото описание присъстват участник и автор, маса и два стола, лист и химикалка, пощенски плик, фон и фотоапарат, с усмивка обясни пред Радио София Александра Станишева. Тя е завършила История на изкуството и Археология в Страсбург, както и Антропология в Тулуза, Франция. Преминала е обучения по фотография, драматургия и проза, работи в сферата на изкуствата и културата. В момента изучава магистратура по "Визуална антропология".

В какво е същината на проекта?

Участникът пише писмо, Александра Станишева го снима и когато дойде датата (след 20 години например), изпраща писмото на посочения адрес.

Дали ще го получи, дали човекът ще е на този адрес тогава и ред други условности са в ръцете на съдбата.

Мястото е от съществено значение. 

Първата акция е била малко преди последната Коледа, на Централната жп гара със случайно преминаващи участници, обясни Александра. Писма са си написали 13 души.

Предстоящата втора акция обаче се знае и като място. Тя ще се състои на 6 и 7 март в One book Bookstore (ул. Върбица №8) между 10-13 и 17-20 часа и в двата дни.

Няма някакви ограничения за участие, то е безплатно, а всички противоепидемични мерки ще бъдат спазени.

Вече има две изпратени писма – от и към най-нетърпеливите автори от първата акция. 

Други обаче са насрочили получаването за 2040 година, отбеляза Александра Станишева.

Интересното на проекта е, че участието в него хем е индивидуален жест, хем може да се възприеме като част от общ ритуал, коментира пред Радио София Деница Езекиева, която е сред дузината, които първи написаха писмо до себе си. Занимава се с мениджмънт и комуникация на културни събития и фестивали. От 2014 г. след като е част от екипа, подготвил кандидатурата на София за Европейска столица на културата се занимава и с културни политики, обърнати към развитие на регионите и децентрализация. Развива концепции за творчески програми за крайните квартали на София за деца, ученици и младежи.

Деница призна в ефир, че в писмото си е написала своеобразното пожелание да харесва живота си тук, в България.

„Условията са едни и същи, но всеки го прави по свой, различен начин. Учените казват, че клетките се обновяват, ние ставаме други с течение на времето. Има нещо красиво и поетично – да се обръщаш към себе си в бъдещето, когато ще си друг човек. Това са мечти, представи, и то извън познатите жанрове.“

Чуйте целия разговор на Катя Василева с Александра Станишева и Деница Езекиева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимки: ФМИ, архив

Двудневен форум събира студенти и компании във ФМИ на СУ

"Знам и искам да го докажа" е мотото на Кариерния форум, организиран на 28 и 29 май 2024 г. от Кариерния център на Факултета по математика и информатика (ФМИ) на Софийския университет, съвместно с Фондация "ФМИ Иновации и Образование". Форумът е отворен към всички студенти, които искат да се развиват в сферата на информационните..

публикувано на 27.05.24 в 17:48

В кой век е българският учител?

Учителят на 21. век овластява учениците да са инициативни и активни, като им дава избор и се вслушва в обратна им връзка. Той знае как да използва технологиите, за да премахва различни бариери, които пречат на ученето. Включва в преподаването си разнообразни материали, които правят ученето по-интересно и интерактивно. Създава у учениците..

публикувано на 27.05.24 в 17:02
Д-р Иван Томов

"Кутия за приказки" по повод Световния ден на множествената склероза

По повод наближаващия Световен ден на множествената склероза 30 май, на 28 май ще се проведе медийно събитие, озаглавено "Кутия за приказки". Тази година темата на кампанията е “Диагноза“. Събитието е част от Здравна кампания за повишаване на осведомеността към редките автоимунни и възпалителни неврологични заболявания в България. Целта..

публикувано на 27.05.24 в 16:09

Компании вече предлагат персонализирани придобивки на служителите си

HR специалистите все повече трябва да се грижат за чувството за принадлежност, служителите да видят бъдещето си в самата компания. Фирмите вече залагат повече на персонализирани придобивки, съобразно интересите на хората , които работят. За бизнеса, а и за служителите от важно значение са не само информацията и данните, но и анализа..

публикувано на 27.05.24 в 15:37
Антонио Дачовски

Оперетата "Страната на усмивките" по Франц Лехар с премиера в НМТ "Стефан Македонски"

На 29 и 30 май романтичната оперета на  знаменития австро-унгарски композитор Франц Лехар "Страната на усмивките" ще има премиера в Националния музикален театър "Стефан Македонски. С тази постановка на ще се честват 25 години от основаването на Студентския съвет при Националната музикална академия. Франц Лехар е известен на..

публикувано на 27.05.24 в 13:56

Валентина Стоева: Децата предпочитат да четат книги, които са близки до тях и са си избрали сами

На български излезе книгата „Защо учениците не обичат училището?" от Даниъл Уилингам. Авторът насочва вниманието към своите открития върху цялостната основа на процеса на учене и формулира работещи техники за преподаване. Пред Радио София основателят на Фондация „Детски книги" и Фондация „Четене" Валентина Стоева сподели, че Даниъл Уилингам..

публикувано на 27.05.24 в 12:48