Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Дундаков и филмовата звучност

| обновено на 22.03.21 в 13:16
Петър Дундаков в студиото на Радио София
Снимка: Владислав Христов

Петър Дундаков е добре познато име както на меломаните, така и на любителите на киното. Поводът за сегашното му гостуване не е свързан с поредния успех на "Мистериите на българските гласове" с негово участие, а в демистифицирането на филмовата музика.

Конкретният повод - музиката му към бъдещия филм за българска рок-група от 80-те - "Голата истина за група "Жигули". Но междувременно два други филма с музика на Петър Дундаков току-що бяха отличени на последния София Филм Фест: "Февруари" на Камен Калев - за най-добър български филм и "Сантияго" на Андрей Кулев - за най-добър късометражен филм.

Пред Лили Големинова, Петър Дундаков разказва какво за него е писането на филмова музика. Какви са спецификите в жанра? 

Петър Дундаков не харесва определението "филмов композитор", но най-интересното за него е да работи с история. Признава, че усеща влияние на филмовата му музика в авторската. Не го привлича само забавлението в музиката, а образа, това, което е зад нея.

"Няма да е днес" е песен, част от репертоар на група от 80-те, на които е посветен музикалния филм. "Това е нещо ново като предизвикателство пред мен" - започва Дундаков. "Историята съвпада с възрастовата ми граница. Чисто поколенчески имаш да разкажеш нещо чрез музиката. Опитахме се да направим един хомогенен звук, но по един нов начин. Това е връщането ми към времето, което бях преживял. Филмът разказва за едно поколение, разказва се човешката история на пет музиканти, разпаднали се, и събрали се сега отново. От друга страна е първокласна комедия, филмът има потенциал да бъде гледан от много хора." - продължава Дундаков.

Бунтарството на онези години? "Обществото ни стана много конформистко, забихме се в клишето. Бунтът на 80-те и 90-те носеше усещането ни да преживеем уникално живота си, музиката може да обедини хората, но и да ги прави уникални. Тази независимост я носим и ние, и филма" - завършва Дундаков.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Учителят Петър Дънов, части 1, 2 и 3

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 27.07.24 в 16:00

Софийски разкази - София преди Освобождението

Как е изглеждала София през 1878-9? Изостанал град ли е бил? Къде е бил "Хендекът", ограждал града? Какво е било населението? Защо е намаляло преди да стане столица? Кои са махалите/кварталите: Язаджийска, Баш чешма, Драз и други? На всички и на други подобни въпроси, отговорите са в звуковия файл:

публикувано на 27.07.24 в 15:00
Ева и Йордан Соколови

Адресите на любовта - Ева и Йордан Соколови

В тежък развод пламва любовта на биохимичката и юристът Ева Соколова е професор по биохимия. Специализирала е като Хумболтов стипендиант в Германия, а докторската си дисертация е защитила в Московския химикотехнологичен институт Менделеев.Йордан Соколов е изявен юрист, председател на Народното събрание, бивш министър на вътрешните работи,..

публикувано на 27.07.24 в 13:55
Калоян Захариев

Във Вселената няма правилен ред

„Ех, магесническа му работа“ от Калоян Захариев - интервю с автора: "Писането ми отне малко време. Роди се без план, идея. Всичко тръгна от самосебе си. Главният персонаж е некромант. Тръгнах с идеята да бъде като Тери Пратчет, но реших да си измислям неща. Във Вселената няма правилен ред. Пиша нещо, което ми харесва, като пишеш един роман си мислиш..

публикувано на 27.07.24 в 11:35

Всеки може да помогне

Националната асоциация на доброволците в Република България организира безплатен уебинар на тема "Основни знания и умения за спонтанни доброволци за действие по време на горски пожари". Георги Влайков, директор ЦПО „Доброволец” с подробностите: "Планираме да запознаем доброволците как се работи на терен, какви са основите рискове, с каква лична..

публикувано на 27.07.24 в 10:43

Да има пълноценно общуване на село

Практически уъркшоп „Малка пермакултурна градина" - събеседник от с.Негушево е Михаела Танева от Фондация "Повей": "Стартираме поредица от практически насочени семинари, показваме различни начини да пшроизвеждаме собствената си храна и така да съживим мястото, училището. Вече е възстановено първото училище, с което започнахме преди години. Проектът..

публикувано на 27.07.24 в 09:52

Изкуственият интелект и здравеопазването

Изкуственият интелект става нещо все по-всеобхватно и намира приложение във все повече сфери. През последните години той значително навлезе и в здравеопазването. „Да кажеш, че изкуственият интелект участва в нещо е като преди 20 години да кажеш, че софтуер участва в нещо“, смята Георги Къдрев – съосновател на две от революционните компании в..

публикувано на 26.07.24 в 18:24