Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Росица Кръстева: Крайно време е България да има свой антираков план

Д-р Росица Кръстева
Снимка: Личен архив

22 научни, съсловни, пациентски и други неправителствени организации се обединиха в Национален онкологичен алианс. Заедно с Българското онкологично научно дружество алиансът ще работи по изготвяне на предложение за Национален противораков план.

Основната цел е да се подкрепи въвеждането у нас на Европейския план за борба с рака в неговата цялост и начин на разписване, приет от Европейската комисия и адаптиран за нашата страна.

По този начин тази дейност ще получи политически ангажимент за полагане на максимални усилия в борбата с рака за подходи към целият цикъл на заболяването.

Първото работно предложение се очаква да бъде готово и представено през март т.г.

България много закъсня по отношение изготвянето на антираков план. За сравнение ще посоча, че в САЩ такъв план с подкрепата на правителство и президент има от 1971 година. Сега Европа въвежда тези мерки, които имат отношение към профилактиката, превенцията, ранна диагностика и адекватно лечение на злокачествените заболявания“, отбеляза пред Радио София д-р Росица Кръстева, началник на Отделението по медицинска онкология в Онкологичен център към МБАЛ “Уни Хоспитал“.

Европа поставя рамката, а страната ни трябва да изготви плана, допълни водещият онколог.

Всички мерки са приложими, но всяка страна трябва да ги преосмисли и приложи в зависимост от съответните специфики.

Според д-р Кръстева има много фактори, които допринасят за увеличаване на заболеваемостта. Важното е да знаем как да предотвратим или максимално рано да открием онкологичните прояви, за да не се стига до тежки последствия.

Чуйте целия разговор на Катя Василева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ваксина

Започва ваксинирането с новите вариантни ваксини срещу Covid-19

Стартира имунизационната кампания срещу Covid-19 за есенно-зимния сезон 2024/2025 г., съобщиха от здравното министерство. В страната вече бяха доставени 84 960 дози иРНК ваксини срещу новия вариант JN.1 на SARS-CoV-2 на производителя Pfizer-Biontech. Те вече са предоставени на регионалните здравни инспекции за организиране на имунизационния..

публикувано на 11.09.24 в 12:25

Мобилни пунктове приемат опасни отпадъци от домакинства

През този месец в много населени места текат есенните кампании за събиране и предаване на опасни битови отпадъци. Мобилни пунктове се разполагат по график в Кюстендил, Радомир, Правец и други градове. Безвъзмездно се приемат опасни отпадъци, образувани от домакинствата, като например: Живак и уреди, съдържащи живак (живачни..

публикувано на 11.09.24 в 12:12

Кметът на "Люлин": До март 2025 г. на опасното кръстовище светофар ще има!

Светофарна уредба на кръстовището на булевардите „Панчо Владигеров“ и „Петър Дертлиев“ в "Люлин" ще бъде поставена , обеща кметът на едноименния столичен район Георги Тодоров в ефира на БНР-Радио София. Той увери, че е добре запознат с проблема. Провеждал е няколко срещи с гражданите, жители на района. Изпращал е писма до структурите в..

публикувано на 11.09.24 в 11:21

Жители на "Люлин" протестират заради опасно кръстовище

В столичния квартал "Люлин-5" днес сутринта се проведе протест за безопасно движение преди първия учебен. Недоволните се събраха на кръстовището на булевардите "Д-р Петър Дертлиев" и "Панчо Владигеров" . Причината за протеста са поредица молби към Столичната община за обезопасяване на опасното кръстовище , които молби остават нечути. Пред..

публикувано на 11.09.24 в 10:20

"Аз съм София" – новият градски фестивал на изкуствата и емоциите

Фондация "Аз съм София" с подкрепата на Столична община организира най-новия и най-голям градски столичен фестивал "Аз съм София" , като част от програмата "София празнува 17 септември" с вход свободен. Фестивалните събития ще бъдат от 17 до 23 септември, в пространството пред НДК и кино "Кабана". Посетителите ще се потопят в улични..

публикувано на 11.09.24 в 09:23
Листопадът започна

Валежите спират, облачността намалява

Днес ще преобладава облачно време. На много места ще има валежи от дъжд, главно в източната половина на страната ще са придружени с гръмотевици и ще са значителни по количество. След обяд от запад валежите ще отслабват и спират, вечерта облачността ще започне да се разкъсва и намалява. Вятърът ще е слаб до умерен, в източните райони - от..

публикувано на 11.09.24 в 07:15

Ролята на медиаторите в междусъседски спор

Какви са правата ни в междусъседски спор и как да подходим най-умно в решаването на казуси? Проблемите могат да бъдат от най-различно естество, а има и случаи завършили фатално за едната от страните. Подробности разказа адв. Албена Комитова. Тя е медиатор, обучител с 18 години медиаторска практика и 24 годни адвокатска практика към Софийска..

публикувано на 10.09.24 в 18:26