Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австрия продължава проекта „Дуално обучение в България“

През учебна 2022/2023 г. предлаганите професии стават 12

Австрия се счита за една от водещите страни в света, в които дуалната форма на обучение е отлично развита и е пример за подражание.

По данни от Стопанска камара Австрия/AdvantageAustria 30% от висшия мениджмънт в Австрия завършват дуална система на обучение, а около 30% от обучавалите се по дуална форма стартират собствен бизнес.

По австрийският проект „Дуално обучение в България“ се работи от 2014 година.

Първите паралелки по него са сформирани от учебна 2015/2016 г. Пилотно стартът беше в градовете София, Габрово и Ямбол със специалности: „търговия“, „мехатроника“ и „машини и системи с ЦПУ“.

Общият брой на учениците, обучавани по тази начин в различните випуски надвишава 900.

„Това, което правим по професии, които все още съществуват, е да осъвременим учебните програми съвместно с експерти от училищата и от компаниите, които се включват като партньори. Имаме съдействие и от Министерството на образованието. Знаем нуждите на бизнеса от кадри“, обясни пред Радио София София Дамянова, мениджър проект „Дуално обучение“ в Advantage Austria.

Стопанска камара Австрия/AdvantageAustria подпомага над 30 училища в България при осъществяване на дуално обучение.

Съществуват защитени специалности, по които скоро се очаква недостиг на кадри.

За учебна 2022/2023 г. по австрийски проект са заявени нови 283 ученици като предлаганите досега 10 професии се разширяват с 2 нови: „техник на компютърни системи“ и „оператор в производството на облекло“.

Още подробности ще научите от разговора на Катя Василева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Жителите на общината разпространяват в социалните мрежи карта с местата на евентуалните сондажи

Ще има ли сондажи за добив в Община Своге?

Жители от Община Своге са създали и инициативен комитет с цел спирането на проекта за добив на злато в региона . Те са против този вид дейност, тъй като пряко се застрашава чистотата на въздуха, водата и почвата в района . Според тях са застрашени и множество извори, осигуряващи питейна вода в населените места. В своето възражение жителите..

публикувано на 22.07.24 в 15:13
Предвижда се да има повече

В СОС решават за по-стриктно разделно изхвърляне и събиране на отпадъците

Повече контейнери за разделно събиране на боклуци в Столичната община и засилен контрол върху сметоизвозващите фирми, предлагат общински съветници от ПП-ДБ-Спаси София. Докладът с промените ще бъдат разгледан в Комисия по екология утре, 23 юли, както и на заседанието на Столичния общински съвет на 25-и, четвъртък. Контейнерите за разделно..

публикувано на 22.07.24 в 14:25

Районът на Терминал 1 на летище София е блокиран заради забравен сак

Блокиран е районът на Терминал 1 на летище София заради забравен сак. Екипи на полицията правят оглед. Не се допускат автомобили пред сградата на терминала, а хората, които са били вътре, са изведени. След като проверката приключи, полицията ще съобщи подробности. От летище София уточниха, че полетите не са засегнати.

публикувано на 22.07.24 в 13:46
Фрагмент от корицата

Нова книга за знатни копривщенски фамилии, допринесли за подема на града

Възрожденският град Копривщица отбеляза своя празник на духа, един празник на историята и на фамилиите в града.  Многоуважаваната Райна Тотева е познат деятел, дългогодишен учител по литература и български език, автор на исторически изследвания за поета Димчо Дебелянов и за копривщенските кенета (тънки дантели, шити върху конски косъм, техника..

публикувано на 22.07.24 в 13:07
Д-р Александрина Котова

СЗО отчете 51% ръст на влошеното психично здраве след появата на Covid-19

"След появата на Covid 19 Световната здравна организация отчете 51% ръст на влошеното психично здраве".  Това каза д-р Александрина Котова в епизод 21 на "Двете страни на монетата".  Впоследствие 3 от 7 държави изравниха значението на менталното с физическото здраве. Изолацията приключи, но хората останаха все така самотни. Данните на Евростат..

публикувано на 22.07.24 в 12:58

Атанас Чопов - от народните танци до сцената на МГТ "Зад канала"

Гост в предаването "Добър вечер, София" е актьорът и арт мениджър Атанас Чопов . Той разказва за изпълнения си с премеждия и интересни случки творчески път пред слушателите на Радио София. "Аз съм роден в Благоевград. Аз съм един потомък на Гоце Делчев и на един от неговите родственици - Тодор Чопов, който е основател на благоевградския драматичен..

публикувано на 22.07.24 в 12:38

Временно спират водата в кв. "Модерно предградие"

Във връзка с реконструкция на уличен водопровод по  ул. „Справедливост“, кв. „Модерно предградие“, на 22 юли 2024 г.,  се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 21:00 часа на живеещите в района между  бул. „Сливница“, ул. „Стефан Дуньов“, ул. 3022, ул. „Маслиново клонче“, ул. 3020, ул. 3019 и ул. „Адам Мицкевич“. При продължителност на..

публикувано на 22.07.24 в 09:15