Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През лятото в столицата

Отварят „Правна клиника“ и нов център за пострадали от домашно насилие

За помощ могат да се обръщат хора от цяла България, не само от София

Председателят на СОС Георги Георгиев
Снимка: БГНЕС

„Правна клиника“, в която пострадали от домашно насилие да получават адекватна помощ от компетентни юристи, и още един кризисен център на територията на Столичната община ще отворят врати до броени месеци по инициатива на кметът на София Йорданка Фандъкова и председателя на Общинския съвет (СОС) Георги Георгиев.

По данни на националния омбудсман, за 2020 г. българските съдилища са издали 3057 ограничителни заповеди, от които над 2/3 са били в полза на жени и деца. По информация от неправителствени организации има увеличение на потърсилите помощ чрез позвъняване на специализирани телефонни линии претърпели домашно насилие.

„През последната година-две, в следствие и на изолацията, причинена от извънредната Covid ситуация, има ръст на случаите на домашно насилие, някои от които с фатален край. Като юрист разбирам важността на квалифицираната правна помощ и затова искаме да създадем първата в страната „Правна клиника“ за предоставяне на консултации и възможни решения, съдействие при подготовка на молба за издаване на заповед за защита, събиране на необходими доказателства, процесуално представителство пред компетентния районен съд и съдействие пред държавни институции във връзка с изпълнение на издадената заповед за защита. Даваме си сметка, че това е иновация“, обясни Георгиев при представянето на новите общински социални услуги.

Поне 80 лица, и то от цялата страна, ще получат безплатна адвокатска помощ, допълни пред Радио София председателят на СОС. Пострадалите ще бъдат насочвани от специалисти на неправителствена организация, специализирана в борбата с домашното насилие, която Столичната община ще избере като партньор.

Изборът на помещение за настаняване на пострадалите от домашно насилие ще се обсъди на закрито заседание на СОС.

В момента на територията на Столичната община съществува един кризисен център, който осигурява подкрепа на около 100 жени годишно, но в него едновременно могат да бъдат настанени 8 души. Новият център ще може едновременно да приюти 10 пострадали.

Скоро ще бъдат проведени конкурси, за да може двете нови услуги да заработят още през лятото.

Чуйте разговора на Луиза Лазарова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Законодателният акт за изкуствен интелект на ЕС и бъдещето на технологичните компании

Повече от месец на територията на Европейския съюз са в сила нови правила, свързани с изкуствения интелект. Причината – прилагането на вече приетия законодателен акт за ИИ, който поставя на първо място правата на европейските граждани. Извън фокуса остава ефекта, който се постига върху фирмите и по конкретно софтуерните компании. Пред Радио..

публикувано на 05.07.24 в 18:15
Георги Проданов

Георги Проданов: Политическите партии все повече се откъсват от действителността

Политическите партии все повече се откъсват от действителността. Така обобщи пред Радио София събитията от изминалата седмица политологът и преподавател в НБУ Георги Проданов. „Имам предвид концентрирането върху не толкова политика, а математика, ако щете – колко депутати са необходими, за да мине едно правителство на малцинството, колко..

публикувано на 05.07.24 в 15:47

С над 30% се увеличават разходите на НОИ за болнични

Разходите на Националния осигурителен институт за болнични се увеличават с малко над 30%, съобщиха от Института. Причината е нарастване с 15 на сто на броя на боледувалите, както и увеличаване на доходите на осигурените. През първото тримесечие на тази година изплатените суми по болнични листове нарастват с близо 70 млн. лева спрямо същия..

публикувано на 05.07.24 в 13:25

Дигиталният маркетинг и инфлуенсърството

Етиен Янев е дигитален маркетолог с над 12-годишен опит, включващ работа със стартъпи и B2B компании. Преподава в основната програма на Softuni Digital, както и в най-големия студентски кампус за предприемачество в света - RANEPA International. Автор е на обучителната Facebook общност - Дигитален маркетинг за предприемачи. Част е и от Асоциацията..

публикувано на 05.07.24 в 13:05

Да напишеш есе

Книга с особено подходящо заглавие за обществено-политическата действителност, макар и по предмета си на изследване да е рязко отдалечена от нея, вече може да бъде намерена на книжния пазар. Сборникът "Вслушвания" на писателя, литературен критик и журналист Митко Новков съдържа няколко културологични и литературоведски есета продукт на..

публикувано на 05.07.24 в 12:25

"Безцветните зелени идеи яростно спят" казва със своята изложба Наталия Йорданова

Наталия Йорданова (1991) е интердисциплинарна визуална художничка, родена в София и базирана в Амстердам. Като част от постоянно развиващото се търсене на възможни светове и широкото използване на спекулация, артистичната практика на Наталия е проекция за бъдещето, субективен синтез и материално предложение за това, което определя настоящия..

публикувано на 05.07.24 в 12:10