Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владислав Филев, председател на Студентски съвет към ВУТП:

Студенти не искат обединяване на вузове, готови са на стачка

| обновено на 10.03.22 в 17:37
Снимка: utp.bg

Студентският съвет на Висшето училище по телекомуникации и пощи (ВУТП) се обяви срещу идеята за обединяване на университетите и заяви готовността си за протест, ако позицията им не бъде чута.

Младежите са категорични, че идеята на акад. Николай Денков за сливане на висшите училища по механичен начин не е в полза на обществото.

Студентите водят консултации с другите висши училища, за да имат общи действия и да се противопоставят на решението.

Според МОН, за да станат видими българските университети на европейската карта и да бъде оптимизирана системата на висшето образование, вузовете ще могат да се обединяват в общи консорциуми. Те ще могат да ползват обща база, преподаватели и ресурси. По този начин консорциумите ще предлагат по-качествено обучение и ще могат да се изскачат в рейтинговите класации на най-добрите университети в света, с което да привлекат повече чуждестранни инвеститори и студенти.

При анонсираното механично окрупняване на висши училища младите хора се притесняват от това - как ще се осъществи и какви ще са последствията, отбеляза пред Радио София Владислав Филев, председател на Студентски съвет към ВУТП.

„Така студентите ще се слеят в много разнопосочни университети. Разликите са както в дейностите, в базите, така и в преподавателите, опита в специалностите.“

В проекта на МОН „под шапката“ на единен политехнически университет ще са обединят ВУТП, Химико-технологичния и металургичен, Минно-геоложкия, Лесотехническия и Висшето транспортно училище.

„Ние почти нямаме общи точки, за да говорим за единно образование на студентите в нов университет. ВУТП е на европейско ниво, имаме редки специалности, имаме кандидати за обучение и от Запад“, допълни още Филев.

По думите му, въпреки добронамереността от страна на просветния министър, на среща с него въпросите от страна на председателите на студентски съвети не са получили своите отговори. Акад. Денков ги е уверил, че трябва да му се доверят, обучаващите се в момента няма да изгубят местата си, но това не е удовлетворително за младежите, за да се съгласят с провеждането на подобна реформа.

От отзивите и от други студентски съвети може да се обобщи, че всички се опасяват, че обединението на университетите ще доведе до загубване на собствения специфичен облик и на вече извоювани позиции в общността на висшите училища у нас и в чужбина.

В момента реформата е неструктурирана, няма анализ на проблемите и яснота за близкото бъдеще, допълни Владислав Филев и заяви възможни стачни действия на учащи в различни университети.

Чуйте целия разговор на Данаил Конов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Янакиев

Иван Янакиев, БДВО: Трябва да обогатяваме и надграждаме езика

Силата и ролята на комуникациите в днешно време са особено важни в отправянето на послания по значими за обществото теми. Това е мултидисциплинарна област, изискваща комплексни умения, динамиката на развитието дори е още по-голяма от тази на технологиите. Експертите в тази област трябва да са не само за пример в изказа, но чрез медиите..

публикувано на 24.05.24 в 17:54

БЕРОН - правописен и правоговорен речник на едно място

Дигиталната езикова платформа за Б ългарски е зикови р есурси он лайн ( БЕРОН ) – версия на официалния правописен речник на българския език, вече помага на ученици и възрастни, които държат да се изразяват добре и да пишат правилно думите, да спазват граматичните правила. Съдържанието на БЕРОН се разработва от езиковеди от Секцията..

публикувано на 24.05.24 в 16:32

Мисията ми е не просто да съм известен, а да предам посланието на музиката

В предаването “Добър вечер, София“ Роман и Яна посрещнаха рапъра FYRE , който представи своята песен "Дишай" - част от новия му албум "Откровение III: Новорождение". Песента е поредното музикално предложение от младите хип-хоп артисти, което не само приковава и увлича своите слушатели, но и носи смислени послания, които доказват силата..

публикувано на 24.05.24 в 16:20

Ще окаже ли влияние върху избирателите делото срещу Тръмп?

Тази седмица приключи изслушването на свидетели в делото срещу бившия американски президент Доналд Тръмп за плащане на пари за купуване на мълчание с цел повлияване на изборите през 2016-а. В залата на съда в Манхатън продължи разпита на ключовият свидетел – бившият адвокат на Тръмп Майкъл Коен, като защитата се опита да постави под съмнение..

публикувано на 24.05.24 в 15:25
Дамян Дамянов, художник, илюстратор, автор на

"Шекспир за деца", стикери за Вайбър и "Под езика" представи художникът Дамян Дамянов

Дамян Дамянов е художник и писател. Автор на проекта “Под езика“, на стикери за Вайбър, посветени на 24 май, художник на книгата "Шекспир за деца“. Освен всичко това, Дамян Дамянов е баща на 12-годишната Яна, която е от поколението изключително свързано с дигиталните устройства, поколение, за което целият свят минава през екрана. Но Яна..

публикувано на 24.05.24 в 14:29

Васил Терзиев: Деца, обичайте книгите, не спирайте да търсите знанието!

По случай 24 май столичният кмет Васил Терзиев поздрави софиянци пред паметника на Кирил и Методий и Народната библиотека с думите: "Празнуваме един от най-светлите и вдъхновяващи български празници. Ден, посветен на великото дело на светите братя Кирил и Методий, които ни дариха с азбука и писменост, поставяйки основите на нашата идентичност,..

публикувано на 24.05.24 в 14:14