Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алек Алексиев и необходимостта на помагаш

Снимка: People of Sofia

Алек Алексиев е познат на българската публика с десетките си роли в театъра и киното. През последните седмици обаче, той се е отдал на друга роля – тази да помага. Вече няколко пъти Алек пътува до Украйна, за да води към и от България бежанци, да пренася лекарства и друга хуманитарна помощ.

Самият той произхожда от родове на украински и австрийски евреи. Майка му е от Коми.

Казва за себе си, че е "социално ангажиран човек, който се опитва по някакъв начин да допринася с нещо в обществото, в което живее".

В понеделник той се завърна от поредното пътуване до Украйна, в което с бус претоварен с над 1 тон от допустимото, откарва хуманитарна помощ.

"Ние носим основно храна, малко медицинска помощ, пелени. Пътуванията стават все по-тежки, защото хората, които пътуват с нас към България са хората, които или нямат къща вече или руската армия вече е влезнала в тяхната къща и са я превърнали на щаб", каза в ефира на Радио София Алек Алексиев.

При последното си пътуване на българо-румънската граница, граничарите качват в багажника на буса момче - Хамза, разказа той.

"Аз не разбрах защо го направиха. И двете страни му помогнаха да влезе в България. Ние бяхме с препълнен бус. Хамза е мароканец, с лична карта от Украйна за временно пребиваващ чужденец. Хамза го докарахме до София. Жена му е украинка, избягала оттам преди месец. Хамза е останал в Харков, за да бъде доброволец, за да помага. Хамза го закарахме в "Овча купел", откъдето беше изгонен. Беше изгонен от бежанския център, защото той не бил техен проблем. Те го нарекли "проблем", разказа Алек.

И продължи. Паспортът на Хамза е в Харков, но той не може да стигне до къщата си. Бил е на границата само с маратонки, панталон и кожено яке. Не е имал в себе си нищо, продължи Алек Алексиев.

Радио София се свърза с Елеонора Йорданова – началник отдел "Производство за международна закрила" в "Овча купел", която каза, че ще коментира случая, когато се консултира с директора на бежанския център.

Темата защо Хамза е бил изгонен от бежанския център в "Овча купел" ще продължи и следващия петък в "Радиокафе".

Подробности можете да чуете в звуковия файл


>

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Музей на българския спорт

Разговорът е с Катя Иванова - уредник на Музея на спорта в София. Дама, която заедно с нейния екип, носи вдъхновение и увереност в бъдните спортни успехи на нашата страна! Снимки от Музея на спорта може да откриете в описанието на епизода. С уговорката, че най-добре да го посетите лично. Припомням - намира се в сградата на Сектор А на..

публикувано на 27.04.24 в 16:00
Никола Фурнаджиев

Адресите на любовта - Никола Фурнаджиев

Поетът Никола Фурнаджиев и съпругата му са бохеми цял живот За поета Никола Фурнаджиев, Христо Радевски казва: “С него можеш да вървиш през цветя и тръни, да си сигурен и спокоен, да ловиш риба, да пиеш вино и да разделиш последната цигара. От близостта с такъв човек ти винаги се чувстваш виновен за това, че вземаш, а не можеш да дадеш“. Със..

публикувано на 27.04.24 в 14:00
Надя Розева

Как изкуството може да гради мостове

Надя Розева – за медалната скулптура и голямата си експозиция в Скопие: Надя Розева е художник, но твори основно в една много специфична ниша – медалната скулптура. В момента в 4 от залите на Националната художествена галерия в Скопие е подредена нейна изложба, която се радва на голяма посещаемост, медийно внимание и сериозен интерес в..

публикувано на 27.04.24 в 13:00
Божана Славкова

Поезията е откровение

Стереотипи и очаквания към жените в литературата – продължаваме дискусията, която започна Литературна агенция София на срещата им на 25.04 с дами от българската литературна сцена. С нас е  Божана Славкова – първият български автор спечелил най-големия международен конкурс за поезия Mili Dueli със стихотворението „Дървото с некролозите“: Ето и..

публикувано на 27.04.24 в 11:56

Изчезват ли врабците

Броим врабчетата на 27.04  – интервю с Димитър Градинаров , експерт природозащита към „Българско дружество за защита на птиците“: "Идеята на кампанията е да привлечем вниманието към изчезването на врабчетата. Освен домашните са испанските, които гнездят в гнезда на щъркели и евентуално полските. Навремето имаше струпвания в крайните квартали,..

публикувано на 27.04.24 в 10:30
Андрей Илиев

Какво търси поколение зет

Конференцията Gen Z rEvolution e мястото, на което се срещат бизнсът и Gen Z – интервю с организатора, Андрей Илиев: "Mного е удовлетворяващо. Резултатите и разчупиха стигмата, и потвърдиха някои очаквания. Ако преди години младите не са имали толкова възможности, сега те са много. По-важното е работодателите да дадат възможност да бъдат..

публикувано на 27.04.24 в 09:48

Младите и ЕС

Трябва ли ЕС да включи младите хора при вземане на решения – интервюта с  Никол Делчева – председател на студентски Клуб „Европеистика“ към СУ ; ·   Виктор Михайлов и Искра Лазарова – членове на студентския Клуб „Европеистика“ към СУ : "В училище тези теми не се повдигаха. Влизането ми в специалност "Европеистика" ми помогна..

публикувано на 27.04.24 в 11:00