Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова софийска сцена на открито за културни събития

Снимка: Facebook/studiovoxpopuli

10 години след основаването си "Студио за документален театър VOX POPULI" откри пространство за култура в градска среда, съобщават от Столичната община.

Павилионът е разположен в Княжеската градина – до паметника на Съветската армия. Реализира се с подкрепата на Общината и е част от Календара на културните събития на столицата в раздел "Открити сцени". 

Необичайното, иновативно и съвременно пространствено решение за театър ще присъства в градската среда подобно на „жив билборд“ – зад витрините му ще тече спектакъл с осветление и аудио система, което ще позволява на разположените около него зрители да „влязат“ пълноценно в действието. Дървената сценична площадка пред павилиона, както и откритото пространство около него ще дават възможност за адаптация на различни мероприятия. През нощта павилионът ще бъде осветен и в него ще се прожектира видео съдържание – също част от програмата със събития.

Още през 2020 г. екипът на VOX POPULI започва да търси нови стратегии за достъп до публики – от една страна заради рестрикциите, наложени от извънредното положение, от друга – заради органичната нужда да се излезе от театралната зала и да се стигне до хората, да бъде извадена театралната акция на открито и документалният театър да се срещне с реалността, от която той възниква.

"В София създаваме още едно място за артисти от независимия сектор. Сценичният павилион ще присъства в градската среда до края на октомври и ще предложи разнообразна артистична програма" – каза заместник-кметът Мирослав Боршош.

За програмата на сцената следете тук.
По публикацията работи: Георги Нейков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Задържаха кандидат-депутат в София, отказал проба за наркотици

В София 48-годишен кандидат-депутат е отведен от полицията, след като е отказал да спре на полицейски сигнал. Инцидентът е станал късно снощи в столицата. Мъжът е отказал и проба за наркотични вещества, както и е обяснил, че има имунитет като кандидат-депутат. От МВР уточняват, че мъжът не е известен на полицията. Случаят е..

публикувано на 10.05.24 в 11:23

Транспортната комисия в СОС заседава заради движението по бул. "Витоша" и "Патриарха"

Комисията по транспорт към Столична община ще заседава днес от 10:00 ч. заради реорганизацията на движението в центъра на София. Комисията е оглавявана от Иван Таков от БСП и се събира специално да разгледа новите правила по булевардите "Витоша", "Патриарх Евтимий" и "Фритьоф Нансен", където бяха изградени велоалеи, а местата за паркиране..

публикувано на 10.05.24 в 08:14

Започва предизборната кампания за вота 2 в 1

Официално в полунощ започна предизборната кампания за насрочените на 9 юни избори за народни представители в следващия парламент, и за български евродепутати. Тя ще продължи до полунощ на 7 юни. Кампанията стартира 30 дни преди изборният ден, и се води на български език. Гражданите, партиите, коалициите, инициативните комитети,..

публикувано на 10.05.24 в 07:56

Столичният инспекторат извърши над 770 проверки за замърсяване

От началото на април на територията на Столичната община екипите на Столичния инспекторат са извършили 742 проверки на строителни обекти и още 30 на други потенциални замърсители на околната среда. Контролът е свързан със замърсяване на общински терени от строителни дейности и други работни процеси, от които следва замърсяване. Най-често..

публикувано на 09.05.24 в 18:03

Около 200 души се включиха в шествието на т. нар. Безсмъртен полк в София

Около 200 души се включиха у нас в шествието на т. нар. Безсмъртен полк, което се провежда всяка година на 9 май по инициатива на Русия. Въпреки забраната от Столичната община те проведоха шествието.  Президентът Румен Радев поздрави лично участниците в инициативата.  "Историята не трябва да се забравя. Тука сме хора, които повечето от тях..

публикувано на 09.05.24 в 14:55

Район "Възраждане" празнува с куклен театър, кино под небето и концерт

Столичният район "Възраждане" ще отбележи своя празник на 11 май (събота) от 11:00 часа. В поканата на кмета Станислав Илиев се казва, че предстои официален концерт и специална програма, подготвена от талантливите деца на района и гост-изпълнители. Спектакълът ще включва музика, танци и изненади. Мястото на празничната програма..

публикувано на 09.05.24 в 14:35

Столичната община помага на софиянци с информация за изборите на 9 юни

От днес на  уеб страницата на Столичната община  може да се откриете актуална информация, свързана с предстоящите избори за Европейски парламент и Народно събрание, които ще се проведат на 9 юни 2024 година . Там са обобщени основните въпроси, които могат да възникнат преди и в самия ден на изборите . "Така ще помогнем на всеки..

публикувано на 09.05.24 в 13:04