Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как може да се намали бедността и социалното неравенство?

Петър Ганев
Снимка: БГНЕС

Институтът за пазарна икономика работи по дългосрочно усилие за оценка на ефективността на социалните помощи и услуги в България. От 2019 г. насам той изпълнява Проект "Намаляване на бедността и неравенството във възможностите чрез реформи в социалните трансфери и услуги", който ще приключи през септември 2022 г. Подробности за предложените реформи в социалната политика и къде са най-необходими пред Радио София говори Петър Ганев, старши икономист от Института за пазарна икономика.

По думите на Ганев, целта на проекта е социалната политика в страната да постига по-голям резултат, а това, което липсва е да може се види какво би могло да се промени в самите политики, така че да има реална промяна в показателите на бедност.

"Бюджетът на Министерство на труда и социалната политика е около 3 млрд. лв. и този бюджет не постига сериозно намаление на бедността и неравенството. За разлика от социалното подпомагане, което наблюдаваме в Европа, което е много по-ефективно. Не че е по-голямо, а просто даването на определен ресурс там дава по-голям резултат, тъй като ресурсът е насочен към най-бедните, а у нас много често се разпилява ресурса по твърде голям брой цели, които се следват - и градски, и семейни, и какви ли още не", коментира Ганев.

По думите му, данните са относителни и не показват драматична промяна, макар такава да е имала сред хората, които са изгубили работата си през първите няколко седмици от пандемията, но хората, които са в най-голям риск от бедност (20%) и хората, при които трудовата мобилност отсъства (10%) са имали проблеми и преди самата пандемия. Той допълни, че едва 10% от бюджета се отделя за класическо социално подпомагане.

Ганев поясни, че социалните услуги са над 10 типа и са ресурс в рамките на около 1 милиард лв., който се предоставя в натура, и добави:

"Всички тези разпокъсани услуги, които се предоставят от общините се финансират по 4 начина: през бюджета, второ - като делегирана дейност, трето - като местен бюджет през общината и четвърто - като европейски проекти".

Ганев посочи, че всичко това трябва по някакъв начин да се обедини като общ вход в системата, да има общо звено между общините и териториалните дирекции за социално подпомагане, където всеки човек да може да има оценка за неговите потребности.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В УНСС 2 магистърски специалности ще осигуряват и диплома от шотландския Abertay University

„Духът прави силата“ – такова е мотото на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) в София, а стартът на тазгодишния академичен сезон е на път да надмине очакванията за магистърски програми във висшето учебно заведение. Кандидат-студентите вече ще могат да избират между 2 възможности за изучаване на дуална магистърска програма в..

публикувано на 24.07.24 в 17:19

Връщане на стари законови текстове може да превърнат София в протестен къмпинг

Българското кемпер общество сигнализира в отворена позиция, че служебното правителство се опитва да върне стария вариант на наредбата за свободно къмпингуване . Въпреки че преди 6 години, когато тя се дискутираше и бяха отправени над 600 отрицателни становища, а по време на кабинета „Денков“ се изготви нов вариант, сега отново се планира да се..

публикувано на 24.07.24 в 16:30
Васил Терзиев

Съдът отхвърли жалбата за ревизия смяната на шефове на 6 общински дружества

Административният съд в София отхвърли жалбата на кмета Васил Терзиев срещу предварителното изпълнение на решението за смяна на бордовете на 6 общински дружества до провеждането на конкурс. Определението на съда може да се обжалва в срок от 7 дни. Спорове за рокадата в ръководствата на големи столични дружества Отстраниха съветите на..

публикувано на 24.07.24 в 16:13
Любомир Кючуков

Любомир Кючуков: Ненчев може да стане временно управляващ, но преди това трябва да бъде назначен като дипломат

" България трябва максимално бързо да изпрати в Украйна свой извънреден и пълномощен посланик с всичките нужни професионални и политически качества , за да представя страната ни там. Тази страна води война, ние ежедневно изразяваме солидарност с нея, а нямаме в Киев свой постоянен представител на най-високо равнище. Фактът, че вече 2 години..

публикувано на 24.07.24 в 15:20
Стефан Марков представи

Книга дава насоки в разбирането на сложните алгоритми на заблудата

В предаването "Радиокафе“ разговаряме с автора Стефан Марков, за книгата му  “Алгоритми на заблудата. Фалшива информация и социални мрежи в епохата на постистина“ .  Книга, която разобличава псевдонауката и е пътеводител за критично мислещите в днешната сложна и тревожна обстановка.  В свят, изпълнен с лъжи и заблуди, ангажиментът ни към истината..

публикувано на 24.07.24 в 14:30

Творчески лагери за ученици и срещи с изявени имена в кино изкуството

"Научи, разкажи, заснеми! Климатът и екологията се срещат с изкуството" е съвместна инициатива на  Arte Urbana Collectif  и EUNIC клъстър България – мрежа на чуждестранни културни центрове и посолства в страната ни. Като част от проекта, в началото на месец юли се проведе първият летен творчески лагер. Той се състоя в Троян, а..

публикувано на 24.07.24 в 12:37

"Празник на село" събира в Ягодово почитателите на истинската храна

За четвърта поредна година ценителите на прясната храна от местни производители, както и на хубавата музика, ще могат да посетят "Фестивал на село" в козеферма в Ягодово, Берковица. Идеята на празника е да се популяризират автентичните продукти, които се произвеждат в региона от малки местни производители и ферми. Да бъде представено..

публикувано на 24.07.24 в 12:33