Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зорница София: "Майка" не е филм, който се гледа с пуканки

В главната роля е Дария Симеонова
Снимка: Киномания

Автентичен филм, суров и нежен едновременно, вдъхновен от реалната история на една българка и от нейната борба да превърне травмата си от невъзможността да има свои деца - в триумф на един различен тип „родителство“. Това показва и разказва последният заснет филм "Майка" на режисьорката Зорница София, копродукция с Германия и Хърватия.

Заглавието беше определено и за българското предложение за наградата "Оскар".

Лентата докосва болката, която все повече съвременни семейства носят и крият, опитвайки се да добият деца, но докосва и други пътища към тази мечта. Филмът е за „алтернативна форма на майчинство“, както точно го анонсира "FilmNewEurope" преди година, той е първата част от дуология на тази тема, която силно вълнува режисьорката.

Историята, която е дала вдъхновяващ тласък за филма, е съдбата и животът на Елена Панайотова, включени в предишен документален филм, разказа пред Радио София режисьорката. Споделила със сценаристката Миглена Димова дали да не направи нов документален филм за Панайотова, но в крайна сметка решили да бъде игрален.

"Винаги са ме вдъхновявали изборите, които една жена прави – така беше и във "Воевода". Наша измислена героиня дава друг прочит на този човешки инстинкт - да бъде родител. Избор, който може да се окаже родителство, по-голямо, по-мощно, даващо благо на повече от двама трима - обясни Зорница София. – Мисля, че планетата ни има много повече шанс, ако излезем от частното и мислим за голямото."

Да припомним: Досега Зорница София е написала, режисирала и продуцирала 4 игрални е 2 документални филма, режисирала е 7 телевизионни сериала, театрално представление и опера. Първият ѝ филм "Мила от Марс" (2004) печели 16 награди, сред които 5 са на "Златна роза", включително и за най-добър филм. Предпоследният ѝ филм – "Воевода" (2017, вдъхновен от разказа на Николай Хайтов „Румена войвода”), в който тя изпълнява и главната роля, стартира на фестивалите Шанхай и Москва, а у дома беше бокс офис хит с близо 100 000 зрители в кината.

"Мисля, че "Майка" ще провокира въпроси и избори у зрителите. Филмът е по-скоро дискусионен, не мога да си представя да се гледа с пуканки. Това ме вълнува. Винаги има изход", допълни Зорница София.


Във филма участват Дария Симеонова, Леон Лучев от Хърватия, Дария Димитрова, Перис Уамбуи, Стив Матиас, Ламар Мунене и други. Оператор е Крум Родригес.

"Майка" ще бъде филмът, с който ще се открие новото издание на "Киномания" на 17 ноември от 19:00 часа в зала 1 на НДК. Преди това ще участва в конкурсната програма на "Златна роза" във Варна (23-29 септември). Вече валят покани от Варшава и от други международни фестивали.

Разпространението в българските кина е предвидено за януари 2023-та.

Очакваме и втората част от дуологията - „Три килограма щастие“.

Чуйте целия разговор на Катя Василева.

Децата, снимани в Кения, са включени във филма от улицата...
По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Онлайн платформа събира творчеството и житейския път на Стефан Гечев

Онлайн платформа събира творчеството и житейския път на българския поет, драматург, публицист, преводач и дипломат Стефан Гечев. Чрез аудио-визуални материали са представени значими момента от живота му, както и връзката му с Гърция и Франция. Пред Радио София племеникът на Стефан Гечев - Стефан Аргамонцев и Янис Лиалиос от сдружение „Аристотел“..

публикувано на 23.04.24 в 13:05

Покана за 4 часа благотворителност срещу домашното насилие

Благотворителна изложба под наслов "Изкуство срещу насилието" ще се проведе на 25 април от 16.30 до 20:30 ч. в УНСС , съобщиха пред БНР-Радио София организаторите от Института по интелектуална собственост и технологичен трансфер „Проф. д-р Борислав Борисов“ (ИИСТТ). Техни партньори и съмишленици са НАТФИЗ "Кр. Сарафов" и Българският филмов..

публикувано на 23.04.24 в 11:35

Мисия Зелена София: подготвени за бъдещето

Доклад със 150 идеи за успешна зелена трансформация на София и на останалите общини в България беше публикуван от Move.bg. “Мисия Зелена София: подготвени за бъдещето” обхваща пет ключови направления за успешната зелена трансформация: -   Въвеждане на хоризонтален подход към климатичните политики на ниво местна власт -   Извършване..

публикувано на 23.04.24 в 10:24

Над 5300 души до момента са подписали петицията "За свързани, удобни и безопасни велоалеи"

Петицията на екологично сдружение "За Земята" - "За свързани, удобни и безопасни велоалеи"  е подписана от над 5300 души до момента.  Документът съдържа шест символни искания, сред които такива за изграждане и свързване в смислена мрежа на велосипедни алеи, велосипедни ленти и успокоени зони, съгласно утвърдените нормативни изисквания и..

публикувано на 23.04.24 в 09:53

Отново дъжд, със значителни количества на места в Западна България

Днес ще бъде предимно облачно с валежи от дъжд. На места в Западна България количествата ще са значителни, съобщиха от НИХМ. Вечерта валежите ще отслабват и спират, а облачността ще започне да се разкъсва и намалява. Ще духа до умерен вятър от изток-югоизток, главно в Лудогорието ще е временно силен. Максималните температури ще са между 12° и 17°, в София..

публикувано на 23.04.24 в 07:35
Ротацията във властта не се осъществи, но някои предричат нова сглобка.

"Форум", 22.04.24: Ще има ли второ издание на сглобката?

Тази предпразнична седмица (преди кратка предизборна ваканция) форматът на предаването ще бъде малко по-нестандартен за "Форум". Познатите от предишни коментари  доц. Иво Инджов - експерт по политически комуникации, и журналистът Иво Божков ( ►) този път се спират на следните явления и процеси от последните дни и седмици:..

публикувано на 22.04.24 в 19:35