Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Помисли, преди да натиснеш Send“


Столичният район “Слатина“ и местната Комисия за борба с противообществените прояви на подрастващите, стартират кампания за борба със словесната агресия “Помисли, преди да натиснеш Send“. Тя е насочена към двете най-чувствителни възрастови групи - подрастващите между 9 и 11 клас, и родителите, каза в предаването „Ритъмът на столицата“ кметът на района Георги Илиев.

За целта са изработени два видеоклипа, с режисьор Виктор Чучков и оператор Борис Славков, по текстове на Елица Виденова.


Възпитанието и образованието на децата са изключително важни, каза режисьорът Виктор Чучков.

„Чувствам отговорност. Смятам, че в България гражданското общество много бавно се гради. Това общество трябва да се доразвива много, а ние като автори и творци, да помагаме с каквото можем“, добави Чучков.

Първият клип - „Помисли, преди да натиснеш Send“, е с участието на актьора Филип Буков, ултрамаратонеца Краси Георгиев, състезателите по кросфит Светлин Александров и Елина Пашаланова, и кмета на район „Слатина“ Георги Илиев. Текстът чете Борислав Чучков. Клипът е фокусиран върху словесната агресия, онлайн и офлайн.

Вторият клип - „Важен си. Някой те обича“ е с участието на актьора Александър Сано, журналиста и фотограф Константин Вълков и кмета на „Слатина“ Георги Илиев. Той носи посланието да обичаме децата си несъвършено, но откровено.

Кампанията ще обхване периода от септември до май и включва редица събития, насочени изцяло към подрастващите.

Двата видеоклипа можете да видите тук и тук.

Клиповете ще се излъчват преди прожекциите в кината, работещи с Националния филмов център и на предстоящите филмови фестивали.

На 1 октомври 2022 г. като част от кампанията, район „Слатина“ е организатор на първия фестивал на нетрадиционните спортове, „UnBoxing: Спортовете, с които НЕ израснахме“. Ще бъдат представени спортове, които действително са контактни и агресивни, но зад които стои силна и въздействаща философия, устояла на времето.

За учениците в 8 и 12 предстои и провеждането на модул посветен на „Дезинформацията в социалните медии“.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Васил Терзиев

Васил Терзиев: Ситуацията е овладяна след снощния дъжд в София

В началото на извънредното заседание на Столичния общински съвет, по искане на общински съветници, кметът на София Васил Терзиев даде актуална информация за обстановката в града и околните села. 230 сигнала са подадени на телефон 112 заради обилните валежи и градушка в София вчера, а 34 има в контактния център на Столичната община, заяви Терзиев...

публикувано на 23.05.24 в 13:26

Кафето като терапия и на фронта

Има места по света, където освен медицински специалисти като психиатър или психолог, които помагат на хората да се справят със стреса, се вика и... кафе. То е не просто освежителна напитка. Оказва се, че поднесено по определен начин, в точен момент,  може много да помогне.  Със собственика на една такава необикновена Къща за кафе в Израел..

публикувано на 23.05.24 в 13:09

Кристина Агилера и Шер от НМА пеят и танцуват в мюзикъл

"Добре дошли в Бурлеск"  – гласи афишът, но всъщност това казват (изпяват) гостоприемните домакини от  Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров"  (НМА). Поканата е за концертна зала на Академията (бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" №94) и става дума за едноименния спектакъл, чиято премиера ще е на 1 и 2 юни 2024 г. от..

публикувано на 23.05.24 в 11:56
Снимки: iccd.unwe.bg

Кариерният център на УНСС обслужва и студенти от други вузове

Кариерният център на УНСС е най-старият (от 2003 г.) и сред най-добрите. Неслучайно е „междууниверситетски“ - обслужва не само студенти на УНСС , а и от други висши училища от България и чужбина, стига да се обърнат към консултантите. Услугите са напълно безплатни. Това разказа пред БНР-Радио София директорът му Атанас Димитров . И..

публикувано на 23.05.24 в 09:52

Второ класиране за ясли и градини в София за 3080 места

Днес ще бъде оповестено второто класиране за детски ясли и градини в София. Свободни са 3080 места. 11 193 деца бяха приети при първото класиране. София разполага със 198 общински детски градини, в които се полагат грижи за приблизително 44 000 деца. Самостоятелните общинки детски ясли са 24. Те се посещават от приблизително 2000 деца...

публикувано на 23.05.24 в 08:35

"Спирка на азбуката" е до пл. "Славейков"

На пл. "Славейков" Центърът за градска мобилност днес от 11:00 ч. отваря нова "Спирка на азбуката". Тя ще бъде разположена точно до Пункта за продажба на превозни документи. "На нашата спирка ще очакваме всички деца и ученици, за които сме приготвили изненади, включително и възможността да си заредят безплатно картите, ако са до 14 години..

публикувано на 23.05.24 в 08:21

Валежи на много места, в София до 19°

Облачността над страната ще бъде предимно значителна , купеста и купесто-дъждовна. На много места ще има валежи. В отделни райони от Западна и Централна България ще има и гръмотевични бури, там има условия за локални интензивни явления, значителни количества на валежите и за градушки. Ще духа до умерен северозападен вятър. Максималните..

публикувано на 23.05.24 в 07:20