Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мечтата на проф. Вечев ще стане пътеводна звезда за младите ни таланти

Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии към СУ „Св. Климент Охридски“ (INSAIT) беше открит през април т.г.
Снимка: БГНЕС

Защо да работим в София?
Малко изненадващо този въпрос е зададен, за да му се отговори в сайта на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии на световно ниво INSAIT.

В създаването на този иновативен и научен център заслугата в голяма степен дължим на проф. Мартин Вечев. Той не само е идеолог и основател на INSAIT, но е успял да обедини представители на публичния и частния сектор на национално и международно ниво и по този начин да осигури финансиране за развитието на центъра през следващите 10 години в размер на близо 200 млн. лева.

Институтът вече обяви докторантска програма по компютърни науки и изкуствен интелект със стипендия, която позволява талантите на България да градят още знания без да напускат родината. Преподаватели ще бъдат топ професори от водещи американски и швейцарски университети.

Проф. Мартин Вечев, Ива Дойчинова и инж. Борислав Петров

Пред Радио София проф. Вечев разказа, че за център като INSAIT е мечтаел още като аспирант в Кеймбриджския университет.

"Надяваме се през следващите 5-10 години да виждаме как тази мечта се сбъдва – казва той с усмивка. – Искаме да привлечен най-силните студенти от целия свят. Мисля, че това започва да се случва. Този прецедент има шанс да промени посоката на държавата. България може да се утвърди като световна дестинация, където се измислят технологиите, създават се визионерите на бъдещето."

По думите на учения, INSAIT подобрява имиджа на България и вдига самочувствието на нацията, вдъхва доверие у инвеститорите и вяра, че сред приоритетите на държавата са и темите, свързани с науката и технологиите.

INSAIT е място, център, какъвто досега не е имало в Източна Европа, допълни пред Радио София инж. Борислав Петров – изпълнителен директор на института.

Проф. Вечев е сред номинираните за Будител на годината в инициативата на БНР.

За да си помогнете за гласуването, чуйте разговора на Ива Дойчинова.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Радина Велчева и кметът Владимир Александров

В Етрополе общински фонд "Ин витро" ще помага на двойки с проблеми

Кметът на Община Етрополе инж. Владимир Александров и Радина Велчева, основател на Фондация "Искам бебе" подписаха меморандум за сътрудничество с фокус демографското развитие и подкрепа на жителите с репродуктивни проблеми. Сътрудничеството с Община Етрополе е важна стъпка към разширяване на дейността на фондацията и достигане до повече..

публикувано на 01.08.24 в 16:45
Доц. Мариана Тодорова

Защо да учим езици, когато разполагаме с технологични преводачи

Технологиите, Гугъл алгоритмите и изкуственият интелект най-много трансформираха медиите . Социалните мрежи в много отношения изместиха като тежест традиционните медии, но невинаги за добро. Те станаха много гостоприемни за фалшиви новини. Те са лесен инструмент и в предизборни кампании. За съжаление младите се информират предимно от там...

публикувано на 01.08.24 в 15:57
Светлана Жекова

Общините могат да се възползват от 11 млрд. евро за адаптация към климатичните промени

Българските общини могат да се възползват от над 11 млрд. евро за адаптация към климатичните промени до 2030 г.. Ще се приемат проектни предложения, които се отнасят до различни сектори на икономиката – транспорт, енергетика, жилищна и пътна инфраструктура, социална и техническа помощ. Финансова подкрепа ще получат проектите, които са базирани на..

публикувано на 01.08.24 в 15:14

Нови забележителни разкопки в крепостта "Кокалянски Урвич" откриха археолозите

Забележителни находки бяха открити в крепостта “Кокалянски Урвич“, известна още като “последната крепост на Шишмановци“, "желязната крепост на Средец“, която ни връща в последните години на Втората българска държава, времена на славни царе, героични битки и подвизи. Археолозите Виолина Кирякова и д-р Филип Петрунов от Националния..

публикувано на 01.08.24 в 14:55

Добрин Иванов, АИКБ: Малките предприятия да бъдат освободени от ненужна свръхрегулация

Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) настоява за промени в Закона за счетоводството, чрез които да бъде намалена административната и финансова тежест за микро и малките предприятия у нас. По принцип, законовите промени се налагат във връзка с хармонизиране на българското законодателство с европейското и конкретно заради..

публикувано на 01.08.24 в 14:48

Стотици вярващи поеха по поклонническия път от София до Рилския манастир

Стотици вярващи от цялата страна поеха по поклонническия път "Рилският Чудотворец“ от София до Рилския манастир.  Началото на похода беше дадено в столичния храм "Св. София", с тържествена Света Литургия и водосвет, предстоявани от Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Даниил. Поклонението, посветено на..

публикувано на 01.08.24 в 13:55
Гриша Атанасов - журналист, преводач, специалист по книгоиздаване

"Децата, които Хитлер отвлече" разкрива шокираща конспирация за Хитлеристкия режим, разказана през лична история

Историята помни всякакви нацистки ужаси, но за една  трагедия, касаеща милиони семейства в Европа , не е говорено достатъчно и до днес.  Програмата  Lebensborn  (или „Извор на живот”), създадена от дясната ръка на Хитлер – Хайнрих Химлер, на 12 декември 1935 г., е отговорна за  отвличането на над половин милион деца от окупираните страни ...

публикувано на 01.08.24 в 13:31