Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 2 ноември ще бъдат връчени литературните награди "Перото"

за осма поредна година

Снимка: Радио София

На 2 ноември 2022 литературен клуб "Перото" и Национален център за книгата "Национален дворец на културата – Конгресен център София" ЕАД, България на специална церемония за осми пореден път ще връчат годишните си награди на най-изявените български писатели, поети и преводачи. Събитието ежегодно се провежда от 2015 г. насам. Лауреат на една от тях в категорията "Детска литература" е Цвета Брестничка с книгата "Небивалици с буквите от А до Я". Авторката, която е и член на журито тази година разказа подробности за конкурса пред Радио София.

"За пръв път съм член на журито, като за мен беше голямо изпитание и продължава да бъде. Защото книгите, които издателствата номинираха за наградата бяха повече от 80 и всъщност измежду тях трябваше да изберем тези, които да влязат в дългия списък. По 10 във всяка от категориите, които вече са публични. На 24 октомври ще обявим краткия списък", каза Брестничка.

Тя сподели, че нейните срещи с деца от училища и детски градини показват, че те много се ентусиазират от книгата. Освен това децата се провокират да експериментират с езика, да измислят думички, да измислят истории, което е най-добрият начин да развиват любовта и познанието към родната реч, както и любовта към четенето.


"Ако ти не усещаш една книга като част от себе си, като нещо, което самият ти по някакъв начин преживяваш, правиш, или ти се случва, няма как да обикнеш литературата. За мен радостта от преживяването на книгата е най-важното и небивалиците по някакъв начин успяха да стигнат до сърцата на читателите", добави тя.

По думите й, журирането не е никак лесно, тъй като в момента има много добри книги от български автори, а ролята на оценяващите е да бъдат обективни, както и да намерят баланса в различните тенденции в литературата. Целта на наградите "Перото" е не толкова да отличи един автор в категорията, колкото да обърне погледа на читателя към това, че има между какво да избира. В категориите "проза" и "детска литература" има много утвърдени писатели, докато при поетите имената са нови.

Брестничка заяви, че наградите са важни, но дават възможност на хората да фокусират вниманието си върху различни имена и да потърсят това, което е за тях. Защото може наградената книга да не е това, което всеки ще хареса.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Красимира Ангелова

Ментор за личностно развитие: Благодарете!

Красимира Ангелова е бизнес-ментор, ментор за личностно развитие, автор на книги, водещ на събития. Тя бе гост в предаването "Добър вечер, София“ и сподели свои разсъждения и съвети. "Човек трябва да управлява своите мисли, идеи и желания, за да може да привлича наистина само доброто в живота си. Можем да го постигнем чрез..

публикувано на 29.05.24 в 13:15

15 представления за 15-ия Летен фестивал "Опера в парка"

От 29 юни до 21 юли 2024 г., в парка на Военната академия „Г. С. Раковски", ще се проведе летния фестивал „Опера в парка“. Вече 15 години Софийската опера предоставя възможност на най-малките зрители да се забавляват на открито с любими герои и познати артисти. Врамките на фестивала децата ще видят „Мечо Пух“, „Трите прасенца“, „Изгубената принцеса“,..

публикувано на 29.05.24 в 12:47

Търсят се млади градски новинари

Задава се поредният интересен градски проект на сдружение „Безопасни детски площадки“. За него пред БНР-Радио София разказа Мая Цанева от организацията: "С началото на активния сезон за дейности на открито, стартираме един много интересен нов проект. Искаме да подпомогнем подготовката на млади хора на възраст между 14 и 21 години, които искат..

публикувано на 29.05.24 в 11:44

Катастрофа спря движението на трамваите по бул. "България"

Лек автомобил е катастрофирал в района на булевард "България", съобщиха от МВР. Инцидентът е станал около 9:30 тази сутрин. Колата е застанала на трамвайните релси. Движението на мотрисите е блокирано. В района има и сериозно задръстване. Екипите на полицията изясняват причините за инцидента.

публикувано на 29.05.24 в 10:10

Два часа до езерото "Ариана" раздават малки дъбчета за бъдещ лес

Софийският планински клуб и "Клуб 200: Дъбче с бъдеще" ще раздават саксии с покълнали дъбчета на желаещите, които наесен ще ги засадят на определен терен край София. Двете организации досега са провели няколко доброволчески залесявания. "Зеленият гигант може да живее над 1000 години, достигайки височина от 60 м. Най-старото дърво в..

публикувано на 29.05.24 в 10:05
Димитър Дилчев

Димитър Дилчев: Спирането и на последния лифт на Витоша е абсурдно и ненормално

Изпаднали сме в безумната ситуация да търсим автобусен транспорт, който да компенсира липсата на лифтове на Витоша, коментира пред Радио София директорът на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев. „Това е нещо абсурдно и ненормално за този век и за това време. Навремето с три лифта можеше да се стигне до Витоша, а в момента говорим за..

публикувано на 29.05.24 в 09:31

Сряда започва със слънце, следобед - дъжд

Днес облачността ще е разкъсана. Още около обяд отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици, съобщиха от НИМХ. Главно в Южна България има условия за локални интензивни явления и градушки. Ще духа слаб до умерен запад-северозападен вятър, който по време на гръмотевична буря временно ще се..

публикувано на 29.05.24 в 07:35