Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Село, обречено на развитие

7
с.Белчин
Снимка: радио София

Гостуваме на с.Белчин и Цари мали град. разкаваме повече за историята, културата, традициите и обичаите на региона; как се развива селският и спа туризъм, за лечебната и профилактична сила на минералната вода.

Първият ни гост е кметът на с.Белчин Венета Спасова:

"В Белчин винаги е приятно. В петък чествахме Петковден - храмовият празник на църквата ни Св.Петка, тя е нашата гордост. Развеселихме хората и отдадохме почит на Св.Петка, която определено ни помага. Вярата ни води напред в правилната посока. Крепостта Цари мали град привлича много туристи, към нея са изградени доста аткракциони, има място за всеки - за деца, родители. Ползваме благата от това, което сме построили. Имаме спа-център на световно ниво.

Много си харесваме отремонтираните три храма. Населението намалява - с постоянен адрес са малко над 200. Но по настоящ адрес имаме още толкова. Има много млади хора със закупени имоти, които пътуват, поддържат къщите си в лицеприятен вид, докато децата тръгнат на училище - тогава се връщат в големия град.

Имаме 2 минерални извора - в Белчин баня и в Белчин. Водата в Белчин баня е прекрасна за костната система и за лекуване на рани безупречно. Този в Белчин е по-минерализиран. Такова село е обречено на развитие. Фондацията обедини живата история на селото и хората от бизнеса. Поставихме частната инициатива в основата на всичко. Това ни помогна да се подготвим за бъдещо осъзнато развитие, водещото беше духовното. Разбрахме, че трябва да почитаме празниците.

Най-честият въпрос е дали се продават имоти. В момента се строят 18 къщи. Селото става все по-красиво. Хората си гледат всичко в градинките. Винаги гостите са добре дошли. Но къщите за гости определено не достигат."

Днешният ден е Ден на авиацията и по този повод ни гостува Свилен Иванов, о.р. полковник, летец собственик на летище:

"Летището ни е с авиационно училище за любители и професионални пилоти. От осем години се базирахме тук, преди това бях в Лесново. Обучаваме хора, които се реализират в гражданската авиация. Сега няма някогашните аероклубове, но има около 150 частни самолета, вкл. нашите в училищата. Най-важното за летеца е да е здрав и мотивиран.

Никой в училище не може да налее в главичката професионализъм. След 50 часа се получава сертификат за любител пилот, професионалните имат нужда от 200 ч и шестмесечен втори теоретичен курс. Поне 2-3 години са нужни за професионален пилот."

Симона Веселинова е екскурзовод в Етнографския музей в Белчин:

"Музеят отваря врати в 2009. Имаме старопечатни книги, традиционни носии и изключителни предмети от бита. Най-значимото са книгите от Св.Петка, които след това са пренесени в църквата Св.Св. Петър и Павел. Таванът на къщата на музея е с белчински и самоковски мотиви. Вътре има работно помещение със стан, соба, одая, чардак.

Аз съм екскурзовод и на крепостта. Най-ранният археологически пласт е от траките, там е имало светилище. Римляните също отбелязват присъствието си с крепост и култова сграда - първо езически храм, после става еднокорабна базилика. В последния период става трикорабна с баптистерий. В самата крепост също има три археологически пласта. Първата е с площ около 1 ха, с няколко кули и променяна няколко пъти крепостна стена. Тя е разрушена през 5 век. Работим от 9 до 17:30, зимата до 16:30, понеделник и вторник почиваме."

Даниела Георгиева е ръководител на детска певческа група „Белчинче“, където пее и малкият Крум Русинов:

"Преди 11 години през октомври се сформира певческата група. Стремим се децата да имат белчински корен. Крумчо дойде на 4 години, най-голямото дете е 11 клас. Съхраняваме и популяризираме фолклора на областта. За нашия район е характерно типичното двугласно пеене по групи. И двете групи си отпяват. Тънък момент е да се намери баланс между групите, първият глас да не е по-силен. 

(Крум пее "Провикна се у селото" и като порасне иска да стане като Веселин Маринов.)

Последните 2 години изявите ни бяха ограничени заради пандемията, но участвахме в онлайн конкурси, както и във фестивалите "Пауталия" в Кюстендил, имаме награда от "Жива вода" в Хисаря и златен медал на "Струма пее" в Невестино. Децата имат самочувствието на можещи и знаещи. За 5 минути показваме работата си с месеци."

Валентина Машова е секретар на Народно читалище Светлина 1909, а Менка Гирова – ръководител на женска певческа група за автентичен фолклор:

"В началото читалището е имало театрални групи, може би две или три. Но с течение на времето не са толкова много, имахме вокална певченска група и танцова група "Белчинчетата", но пораснаха, останаха "Белчинче" и женската фолклорна група (В. Машова)

Създадени сме в 2009, но в 2021 двете "викарии" се разболяха, останахме "влачариите" - това са двете двугласни групи. Нямахме подминат фестивал без златен медал." (М. Гирова) Имаме си витринка и в заличката си подреждаме златните медали. (В. Машова)

Местната ни кухня е както навсякъде. Петровското пиле е за Петровден. Отглеждаме всичко, почти сме прибрали реколтата, остава морков и картоф." (М. Гирова, дава и рецепта за домашна лютеница на фурна.)

Борис Дерилов, Деница Йосифова, Янко Узунов, Слави Чакъров - млади хора, които живеят в Белчин:

"Имам много приятели и невероятно спокойствие (Борис), на малката ни дъщеря много ѝ харесва (Деница). И двете ми баби са от Белчин (Янко). Израснал съм като дете и цяло лято съм тук" (Слави).

Привличат ги удобствата, близостта до София, имат вайбър-групи за да си организират купона. Обичат България и искат да я направят по-добро място за живеене. 

"Има нужда от работещи тук млади, които да прилагат наученото навън тук. Белчин е пример как се поддържа, всеки, който е дошъл веднъж, се връща."(Яни)

"Промените се дължат на самите хора, а не на политиците. Няма стойностни политици, мислят повече за себе си, а не за хората. В чужбина пътуват с метро или колело, даряват, а в България е обратното. Хубаво е всеки да помага на всеки. С корупцията трябва да се борим от най-ниско ниво и тя да се изкорени на всички нива."

Малкият Николай учи в София и е в Белчин само за уикенда, още не знае какъв ще стане като порасне. Изгражда се и бяло и зелено училище в Белчин - зимата на ски, лятото - на басейн.

"Високо в планината има две хубави хижи, има два върха - Св. Спас и Св. Петър, там си правим и пикници. Нашето послание е живеещите в чужбина да се връщат по-често и да споделят идеите си. Училището се възстановява - сградата е над 70 години, това бе идеята." (Яни и Боби)

"Имаме идея да озеленим селото още повече." (Деница) Всеки млад специалист може да се реализира където иска, това е и пример за децата, личният пример на родители и близки е много важен."





 

По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Трактатът на Петър Богдан

Петър Богдан съставя първият исторически трактат в новата история на България. Той носи заглавието “За древността на бащината земя и за българските дела”. Годината е 1667. Говорим в детайли за изключителната личност на Петър Богдан и неговият основополагащ трактат с д оцент Василев, преподавател по класически езици към Софийския университет..

публикувано на 01.06.24 в 16:00

Софийски разкази - Биографията на Алеко Константинов

Разговорът е с изкуствоведа Иво Милев, автор на книгата “Алеко Константинов - Das Wunderkind”: "Алеко Константинов е част от една моя стратегия за биографии. Задачата ми е да изведа една друга линия. От 90-те се забелязва нарастваща тенденция на "херменевтика на подозрението". Има опити да се демистифицира Алеко Константинов. Той е един от..

публикувано на 01.06.24 в 15:00
Лобното място на Дилинджър

Адресите на любовта - Гангстерска афера - Анна Акълиева

Българска любовница предава гангстера Дилинджър на ФБР Добричлийката Анна Акълиева, известна в САЩ под името Анна Сейдж издава обявеният за национално издирване Джон Дилинджър и прибира наградата за главата му. Един от най-известните гангстери от 30-те години на ХХ век е извършил 66 обира на банки, а бягството му от непристъпен..

публикувано на 01.06.24 в 14:00

Шевицата говори

Фестивалът "Българите, кои сме ние"  в град Сливница, е с  деца и младежи на възраст от осем до 29 години, разделени в категории.  Фестивалът съдържа конкурсна програма, майсторски класове и работилница с лектори от страната и чужбина. Подробности от  организатора: Маргарита Божкова: "Това е труд на децата от сценария до реализирането му. Има..

публикувано на 01.06.24 в 12:00

Лято, кукли и приятели

На 1 юни в 10:30 предстои откриването на шестото издание на  Международния театрален фестивал „Лято, кукли и приятели“ в парк „Асеневци“ на откритата сцена „Арт лято“ до Художествена галерия „Борис Денев“. Събитието ще продължи през трите летни месеца до 31 август, когато ще се връчи и Наградата на публиката. Веднага след официалното откриване,..

публикувано на 01.06.24 в 11:35
Камелия Тодорова - психолог

Да се грижим за детето в себе си

Как да оставим децата да бъдат по-дълго време деца – интервю с психолога  Камелия Тодорова , психотерапевт от “Психологическо консултиране За мен”: "Много от нашите реакции са на базата на това, което сме били като деца. Да се грижим за детето в себе си! Всяко представяне на детето родителят го носи върху себе си. Друг е въпросът, че животът..

публикувано на 01.06.24 в 10:20
Стани Милев

Млади, зелени, с образователен елемент

Съвременна българска детска анимация ще могат да гледат децата на 1 ЮНИ в “ Кино по детски ”, безплатно събитие на 1 юни с начални часове 10:30, 12:15 и 14:30 часа в кино Одеон – интервю  със Стани Милев от студио Chase a Cloud, един от организаторите: "Няма кой знае какво, което да се случва тук, повечето ни са на чужди езици, които сме..

публикувано на 01.06.24 в 09:59