Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Чеширков, ВКБООН:

България трябва да продължи подкрепата си за бежанците от Украйна

Борис Чеширков

През последната една година България, хората и правителството откликнаха с огромна щедрост, за да приемат и помогнат на десетки хиляди украинци в нужда. 
Това беше забележителна проява на солидарност с тежкото положение на бежанците. Страната ни беше сред първите, които предоставиха временна закрила на бежанци от Украйна, което е от решаващо значение за достъпа им до права и услуги.

  • По официални данни на Държавната агенция за бежанците и Главна дирекция „Гранична полиция“ от 24 февруари 2022 г. досега в България са влезли близо 1,1 милиона украински бежанци.

Повече от 151 000 бежанци от Украйна са регистрирани за временна закрила, а около 50 хиляди са останали в страната. В хотели и държавни бази в момента са около 10 хиляди. Другите живеят в общини, в квартири и т.н. и много от тях се справят самостоятелно.

Войната обаче продължава. Остава необходимостта от силна подкрепа за бежанците. 
Много от пристигналите у нас украинци имат добро образование и квалификация, умения, опит и желание да се интегрират и да допринесат за обществото.

Върховния комисариат на ООН в България (ВКБООН) се обедини с още 17 партньори – УНИЦЕФ, СЗО, БЧК, кàмари и др., за да стартира българската глава от регионалния План за отговор на бежанска ситуация (ПОБС) за 2023 г. Те призовават за оказване на помощ в размер на 43,4 милиона щатски долара, за да се помогне на правителството  на България в предоставянето на жизненоважна подкрепа за до 200 000 бежанци от Украйна в страната.

Трагедията от войната е огромна, изтъкна пред Радио София Борис Чеширков – съветник „Комуникации“ във ВКБООН:

„Говорим за милиони хора, които са директно афектирани от военните действия. Над 13 милиона са напуснали принудително домовете си. Сред тях са и 8 милиона, които са станали бежанци из Европа, включително и в България. Други около 5 милиона са разселени вътре в Украйна. Има разделени семейства, много от бежанците, които са извън страната, са жени и майки с деца.“

Чеширков подчерта, че 12 месеца по-късно нуждите за внимание и подкрепа на бежанците растат.

Експертът припомни, че в Европейския съюз бе пусната т. нар. директива за временно закрила, с която всички страни членки да предоставят международна закрила и бежански статут на хората, които бягат от Украйна. Сега Директивата е обновена и ще важи за още 1 година – до 4 март 2024 г.

„Програмите, които развиваме - ние го правим в подкрепа на правителството, е за социално-икономическо включване предимно, за да можем да им помогнем, особено на тези, които имат умения, имат образование“, допълни Чеширков. Съществуват бариери - езика, необходимостта от гледането на децата, но в същото време децата на доста от украинците, които вече работят у нас, са записани в български училища.

Около 3500 от украинците имат сключени трудови договори.

В заключение Борис Чеширков изтъкна: 

„Между 50-те хиляди от тези бежанци в България има много, които са в уязвими категории. Те ще имат нужда от продължителна помощ, докато трае временната закрила. Важно е да преодолеем тази извънредна ситуация, която ни завари. Трябва да продължим да помагаме, солидарността на България е нужна на хората от Украйна. Те трябва да се включват повече в обществото ни, колкото и да искат и да очакват да се завърнат у дома си - в безопасност и с достойнство.“

Чуйте целия разговор на Лъчезар Христов.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Трактатът на Петър Богдан

Петър Богдан съставя първият исторически трактат в новата история на България. Той носи заглавието “За древността на бащината земя и за българските дела”. Годината е 1667. Говорим в детайли за изключителната личност на Петър Богдан и неговият основополагащ трактат с д оцент Василев, преподавател по класически езици към Софийския университет..

публикувано на 01.06.24 в 16:00

Софийски разкази - Биографията на Алеко Константинов

Разговорът е с изкуствоведа Иво Милев, автор на книгата “Алеко Константинов - Das Wunderkind”: "Алеко Константинов е част от една моя стратегия за биографии. Задачата ми е да изведа една друга линия. От 90-те се забелязва нарастваща тенденция на "херменевтика на подозрението". Има опити да се демистифицира Алеко Константинов. Той е един от..

публикувано на 01.06.24 в 15:00
Лобното място на Дилинджър

Адресите на любовта - Гангстерска афера - Анна Акълиева

Българска любовница предава гангстера Дилинджър на ФБР Добричлийката Анна Акълиева, известна в САЩ под името Анна Сейдж издава обявеният за национално издирване Джон Дилинджър и прибира наградата за главата му. Един от най-известните гангстери от 30-те години на ХХ век е извършил 66 обира на банки, а бягството му от непристъпен..

публикувано на 01.06.24 в 14:00

Шевицата говори

Фестивалът "Българите, кои сме ние"  в град Сливница, е с  деца и младежи на възраст от осем до 29 години, разделени в категории.  Фестивалът съдържа конкурсна програма, майсторски класове и работилница с лектори от страната и чужбина. Подробности от  организатора: Маргарита Божкова: "Това е труд на децата от сценария до реализирането му. Има..

публикувано на 01.06.24 в 12:00

Лято, кукли и приятели

На 1 юни в 10:30 предстои откриването на шестото издание на  Международния театрален фестивал „Лято, кукли и приятели“ в парк „Асеневци“ на откритата сцена „Арт лято“ до Художествена галерия „Борис Денев“. Събитието ще продължи през трите летни месеца до 31 август, когато ще се връчи и Наградата на публиката. Веднага след официалното откриване,..

публикувано на 01.06.24 в 11:35
Камелия Тодорова - психолог

Да се грижим за детето в себе си

Как да оставим децата да бъдат по-дълго време деца – интервю с психолога  Камелия Тодорова , психотерапевт от “Психологическо консултиране За мен”: "Много от нашите реакции са на базата на това, което сме били като деца. Да се грижим за детето в себе си! Всяко представяне на детето родителят го носи върху себе си. Друг е въпросът, че животът..

публикувано на 01.06.24 в 10:20
Стани Милев

Млади, зелени, с образователен елемент

Съвременна българска детска анимация ще могат да гледат децата на 1 ЮНИ в “ Кино по детски ”, безплатно събитие на 1 юни с начални часове 10:30, 12:15 и 14:30 часа в кино Одеон – интервю  със Стани Милев от студио Chase a Cloud, един от организаторите: "Няма кой знае какво, което да се случва тук, повечето ни са на чужди езици, които сме..

публикувано на 01.06.24 в 09:59