Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Инджов: ПП-ДБ трябваше да останат конструктивна, но бойка опозиция

От сближаването с ГЕРБ пропиляват енергията от протестите и ще си навлекат негативи за местните избори, смята експертът по политически комуникации

Иво Инджов
Снимка: Ани Петрова

Шансовете за правителство в това Народно събрание са по-големи, отколкото в предишното – било заради страха на партиите за шести избори, било заради външно-политически натиск за „евроантлантическо“ правителство на фона на войната в Украйна и лъкатушещия в това отношение курс на служебните правителства и т.н.

Въпреки усилията и компромисите, дори и да се състави кабинет, не значи, че той ще бъде стабилен и ще има успех по отношение на кризите.

Това коментира пред БНР-Радио София доц. Иво Инджов, преподавател по политически комуникации във Великотърновския университет:

„Лично аз смятам, че принципите и ценностите трябва да се отстояват докрай. Не знам какви са причините, които тласкат ПП-ДБ да се сближават с ГЕРБ, рискувайки да изгубят електорат при следващи парламентарни избори.
На фона на неяснотите в държавата и приближаващите местни избори, най-добрата игра на ПП-ДБ беше да бъдат конструктивна, но бойка опозиция, да подкрепят всички разумни стъпки и законопроекти, а партия ГЕРБ да бъде оставена да си носи тежкия кръст и да опита да състави правителство.“

Според Инджов, ако още в началото от партията на Борисов бяха предложили експертен състав на правителство - след разговори с БСП, ДПС и ИТН, вече щяхме да виждаме контурите на това правителство.

Анализаторът е на мнение, че с помощта на медии и експерти, малко предварително и изкуствено беше изфабрикувана и наложена в общественото съзнание коалицията ГЕРБ с ПП-ДБ на базата на евроатлантинческата ориентация.

Сега лидерите на „Промяната“ трябва пият кафе със същите хора, срещу които протестираха преди 3 години и чийто модел на управление искаха да разграждат.

Окрилени от протестите, силите на промяната, влезли във властта през 2022 г., положиха усилия и имаха добри заявки и плахи успехи – в идеите за реформа на съдебната система, в социалната политика и т.н., но времето не им стигна, смята още доц. Инджов:

Със сегашния си колаборационизъм с ГЕРБ, от ПП-ДБ действително пропиляват енергията от протестите. Гражданите - участници в тях, се фрустрират дълбоко и виждат, че накрая политическите лидери действат в разрез и с посланията на протеста, и със собственото си поведение и реторика.

Сядат на една маса с основния политически противник, дори казват: Ние ще направим правителство на малцинството, а вие ще ни контролирате. Това е недопустимо, според мен.“

Сближаването с Борисов ще отнеме правото на ПП-ДБ остро да критикуват корумпираните кметове на ГЕРБ и това да им донесе симпатии и гласове за местните избори, отбеляза още експертът.

Чуйте разговора на Лъчезар Христов.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
В Ропотамо

Хармонията на подводния свят

Ивелина Петкова, археолог в Центъра за подводна археология - Созопол за тишината на дъното: " Долу, където е тишината, сме само ние и това, което правим. Тишината на морето. Налягането прави лек шум в ушите, понякога си говорим под вода, но не е добър вариант. Гледаш какво правиш и какво има. В южния китенски залив разкопаваме второ корабокрушение...

публикувано на 07.07.24 в 13:15

Има защо да сме заедно

Младежки арт-фестивал Солинария в Созопол в поредната съвместна продукция с Радио Бургас, също и на вълните на Програма "Христо Ботев": "Родена съм и съм израснала тук. Магичната душевност запленява. детството тук е емоция, Созопол подарява невероятни лета. Всеки опитал дамгите се влюбва в този сладък десерт. Все още сме млад фестивал и търсим още..

публикувано на 07.07.24 в 11:44
Досю Амуджев

Историята оживява: Досю Амуджев

Днес ще ви разкажем за занаят, изпълнен със знания, специално отношение към детайлите и научен подход.  Това е професията реставратор на книги. А главният герой на историята ни дава пример колко безграничен може да бъде човешкия стремеж за развитие.  Срещаме се с Досю Амуджев. Дълги години познат от предаванията по радиата RFI и Jazz FM, и..

публикувано на 06.07.24 в 16:00

Софийски разкази - Хора и улици. Град като град

Разговорът за предстоящата разходка по Царя с Павлина Делчева - Вежинова.  Събитието  е тук: ."Навремето, по левия тротоар, по посока Орлов мост е вървяла аристокрацията, за простолюдието е бил десният. Може би защото по-хубавите сгради са били отляво. Нашата сегашна разходка ще е по сянката. Започваме от пл. "Батенберг". През 50-те е трябвало да..

публикувано на 06.07.24 в 15:00
Христо Смирненски

Адресите на любовта - Христо Смирненски

За поета, Женя Дюстабанова е „най-нежната муза и най-огнената отрова“ Голямата любов на  „момичето с тъмните бръшлянени очи“, както я нарича в стихотворението „Пролетно писмо“, остава с поета и след смъртта му.  Тя се затваря в себе си,  дълги години пази пълно мълчание за техните чувства и никога не се омъжва. Емоциите им са споделени, но..

публикувано на 06.07.24 в 14:00

Въздушни целувки на всички приятели

Световен ден на целувката е обявен от ООН през 1988 г. Колегите ни от програма "Христо Ботев " подхождат научно по въпроса. Стажант-репортерът ни Надежда Герова пита столичани защо целувката ни прави щастливи: "Знак на близост, може би на обич. Споделяне, приятелство, щастие, радост. Начин да покажеш на партньора си колко го обичаш. Знаеш, че имаш..

публикувано на 06.07.24 в 11:50
Десислава Иванова

Има много красиви, не толкова популярни места

Най-атрактивните летни дестинации с бюджет под 1000 лв. – интервю с травъл влогъра, Десислава Иванова : "Почнах да пътувам преди 10 години, когато не беше толкова популярно. Нямаше толкова полети. Днес бюджетът ми е малко по-висок. Не спирам да пътувам. Има много начини да се пътува бюджетно, с нормален за българин бюджет, всичко е в..

публикувано на 06.07.24 в 10:59