Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Корейската култура - все по-популярна сред младите хора в България

Снимка: Радио София

Посолството на Република Корея в България съвместно The Seoul Shinmun Daily оргнизират за първи път в България конкурса K-POP COVER DANCE FESTIVAL, в който групата спечелила първо място заминава за финален кръг в Сеул. Той включва освен представяне пред публика, но и тренировки с известен хореограф, среща с к-поп звезда и др. 15-те най-добри български к-поп кавър групи ще премерят сили пред корейско и българско жури на 28 юли 2023 г. от 19:00 ч. в Аула Максима (800 места) на УАСГ. Входът е свободен. K-POP COVER DANCE FESTIVAL се провежда само в 13 държави в света годишно, като България за пръв път е избрана за домакин поради силната популярност на стила и изключителните умения на групите, някои от които вече са работили с корейски хореографи и танцували пред публика там. Подробности разказаха Ким Бонг-ън, трети секретар на корейското посолство в София, София Елефтериу, експерт отдел "Култура" и Емил Тодоров, продуцент на филма "София и к-поп музиката".

По думите на Ким Бонг-ън, тя е дошла преди повече от година в България, като й е направило впечатление, че българите имат силен интерес към корейската култура. И тогава е осъзнала, че културата е едно средство за комуникация, чрез което различните хора могат да се разбират помежду си.

"Ние се върнахме съвсем наскоро от град Бургас, където от началото на месеца организирахме "Ден на корейската култура" и разбира се ние сме абсолютно съсредоточени върху организирането и провеждането и на други събития. В края на месец септември планираме да организираме модно ревю с корейски традиционни носии, имаме и дата - 20 септември", сподели тя. 

Освен това на 22 ноември е Международния ден на "кимчи". Правенето на "кимчи" е традиция, която е вписана в списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство и по този повод ще бъде организирано събитие. Това е вид корейска зимнина, която се приготвя от ферментирали зеленчуци, като най-лесно може да бъде сравнено с българската туршия.

"Когато организираме събитие, ние не таргетираме определена възрастова група. Не искаме да правим разграничение между млади, възрастни, мъже и жени, ние се опитваме да работим за всички. Изключително много се радвам, че младите хора в България проявяват такъв силен интерес към Корея и корейската култура, защото младите са бъдещето и те в бъдеще ще изпълняват главна роля във взаимоотношенията между нашите две държави", сподели Ким Бонг-ън.

Журито в конкурса K-POP COVER DANCE FESTIVAL ще бъде от България и Корея, а по време на събитието ще продължи да се снима късометражният филм "София и к-поп музиката".

"Искахме просто да представим на българското общество тази субкултура на к-поп фенове и по-конкретно на тези, които се занимават с танци. Впоследствие, когато започнахме процеса се установи, че всъщност има много хубава драматургична линия в това състезание", отбеляза Тодоров. Той допълни, че филмът се осъществява с подкрепата на Столична община и ще бъде готов този октомври, а освен него ще бъдат направени три музикални танцови клипа.

"За мен това, което прави най-силно впечатление в този филм са хората и то не само за филма, а за обществото. Аз влязох в това общество като режисьор на такива танцови музикални клипове, в които те си показват хореографиите и изключително впечатляващо е да видиш млади хора, които много се стараят за това, което правят", каза Тодоров.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Софийски разкази: Софийските символи - ул.Московска, архикултурни разкази

Улицата в самия център на София е от първите и доста знакови. Началото ѝ от запад е от бившия пл.Александър, сега Желю Желев. Образци на архитектурата на модернизма и баухаус от преди войната са от двете страни на ул.Малко Търново. Историята им, както и тези по протежението на бившата "Орханийска" - в разказа на Здравко Петров от "Исторически маршрути":..

публикувано на 24.08.24 в 15:00
Никола Коев и Антоанета Баева

Без субективност и без дидактика

Антоанета Баева разказва за  " Вижте " - първите анимирани новини от деца за деца. Новините на детски език от Книговище оживяват във видеоклипове, създадени от талантливи млади автори, с които също ви запознаваме - Никола и Виктория Коеви (12 г. и 18 г.): "Преди повече от 5 години бе създадена образователната платформа "Книговище" - обяснява на..

публикувано на 24.08.24 в 11:50
Капка Кънева

Книжният дизайн откликва на потребностите на съвременния човек

Как се променят кориците на книгите? Какви са тенденциите в илюстрирането на книги? Какъв е процеса по изработване на корица и как той се променя спрямо жанра на книгата? До колко влияе корицата при избора на четиво? Повече с  Капка Кънева , художник - илюстратор: "През годините дизайнът на книгите много се е променял. Когато се появи технологична..

публикувано на 24.08.24 в 10:51
ремонти в Дружба

Нова връзка до Околовръстното

ЖК Дружба вече е по-светла, но улиците в малките квартали на район Искър са и тъмни и разрушени.  Тече активна подмяна на улично осветление в кв. Дружба. Паралелно с ремонтите на тротоарната настилка се подменят и остарели стълбове и осветителни тела. Големите булеварди в район Искър са претърпели вече ежегодните частични ремонти, но не са малко..

публикувано на 24.08.24 в 10:02
архив

Кметът на Елин Пелин: Пожарът в близост до село Нови хан е "почти овладян"

Пожарът в близост до село Нови хан е "почти овладян". Това каза кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов. Той обясни, че няма опасност за хората. И посочи, че наред с двете пожарни, много доброволци са се отзовали на призива за помощ. "Има над 150 доброволеца на терен. За жалост обаче, пожарът е на много голямо пространство и вятърът като го..

публикувано на 23.08.24 в 18:08
Михаил Вешим

Какво казва сатиричната журналистика и на какво се смее?

Наскоро беше свален сатиричен сайт, който иронизира част от политическия елит. Това е отправна точка, която повдига въпросите за важността и ролята на сатиричната журналистика, какво казва и на какво се смее, какви образи използва и как се различава от преди и сега в чувството си на хумор? По темата говори българският писател Михаил Вешим...

публикувано на 23.08.24 в 17:21
Скрийншот от видео на пожара близо до Нови хан

Пожар гори във вилна зона "Побит камък" в близост до с. Нови хан

За пожар в близост до село Нови хан, съобщиха от община Елин Пелин във Фейсбук. От Областната дирекция на МВР - София обясниха, че пожарът е във вилна зона "Побит камък". Общо три екипа на пожарната извършват действия по погасяване на пламъците, съобщиха от ОДМВР. Междувременно кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов съобщи за БНР, че вече е..

публикувано на 23.08.24 в 17:06