Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Център Кристо и Жан-Клод отваря врати в Габрово

Снимка: Fb/Център Кристо и Жан-Клод, Габрово

От 18:00 ч. на 6 октомври до 18:00 ч. на 8 октомври 2023 г. в Габрово отваря врати Център Кристо и Жан-Клод. Той се помещава в бившия Текстилен техникум, като тридневното събитие ще бъде с участието на Владимир Явашев, директор "Операции и проекти", Кристо и Жан-Клод. За стълбата в изкуството и прехода между 20 и 21 век разказа художникът Стоян Дечев, който участва в инициативите по обособяването на арт пространството.

Той вече е направил инсталация върху част от сградата на новия център за изкуства. По думите му задачата е била т. нар. "намеса в публична среда" и това е продължение на  поредица от събития започнали в края на август и свързани с Фестивала на реките в Габрово. Дечев сподели, че когато той е пристигнал, сградата на бившия Текстилен техникум е бил много занемарена.

"Художникът, който иска да използва вече съществуващата среда трансформирайки я показва, че изкуството всъщност се занимава точно с реакцията към съществуващото, а не е просто самоцел. Моята задача беше също такава, да потърся връзка със самата сграда така, както проектите на Кристо и Жан-Клод винаги са били свързани с архитектурната среда и взаимодействието с нея. По същия начин аз също се опитах да бъда в контакт с нещо вече съществуващо и да го трансформирам", поясни артистът.


Според думите му инсталацията представлява огъната стълба, която се вие по фасадата на сградата, а някои от нейните части са близо до зрителите. Така те могат да усетят масата и тежестта на това, което се случва на покрива. През нощта тя е осветена и на фона на тъмната сграда може да бъде акцент в публичната среда на града. По темата се включи и Маргарита Доровска, директорка на Център Кристо и Жан-Клод:

"Това е една прекрасна дългогодишна идея, зад която стоят много хора и много енергия. Появява се преди повече от 30 години като предложение на страниците на местния вестник. В града ни трябва постоянна изложба на Кристо и Жан-Клод и както казваме - криволичи, затаява се, забавя се, ускорява се. Малко като проектите на Кристо и Жан-Клод, но от няколко месеца имаме сграда, имаме артrсти, които имат ателиета в центъра. Имаме доста идеи, предстои ни архитектурен конкурс и сега този уикенд, петък, събота и неделя Център Кристо и Жан-Клод отваря врати само за три дни."

Тя каза още, че Владимир Явашев е отбелязал, че сградата има огромен потенциал и, че трябва да се проведе архитектурен конкурс за нейното реновиране. Какво да се очаква от програмата:

-  Изложби, посветени на проектите на Кристо и Жан-Клод и детството на Кристо в Габрово;

-  Отворени студиа - вече има група от великолепни артисти и дизайнери, творящи в Центъра;

-  Синтез на кръпките - звукова инсталация, разположена в зали, стаи, кътчета и пролуки в сградата; автори - Стефан А. Щерев и Емилиян Гацов-Елби

-  Работилници - ще бъде построена мастаба - умален модел на Мастабата, от тенекиени кутии;

-  Филми, посветени на емблематични проекти на Кристо и Жан-Клод;

-  Поп-ъп магазин за лимитирани издания;

-  Партита и DJ сетове;

-  Инсталации и скулптурни обекти в пространството около Центъра Кристо и Жан-Клод и Музея на хумора и сатирата на Невена Екимова (2021), Стоян Дечев (2023), Ханс Хамъндс, Пиа Рогнес (2023) и Мартин Пенев (2023).


"Нещо, което е боклук, което смятаме за излишно, за грозно в един момент, когато се смени контекстът се превръща в център, в смяна на самия смисъл. По същия начин аз исках да смени представата си от грозно и зловещо, от смачкан куб желязо към нещо, което може да изненада публиката", каза Дечев.


Маргарита Доровска посочи, че българската културна политика напоследък се сблъсква с идеята за център и първият такъв е "Топлоцентрала":

"Нашият показ е повече в полето на визуалното изкуство. Съвременно изкуство и едновременно с това много интердисциплинарна работа, която включва архитектура, дизайн, инженерство, екология, в някакъв смисъл занаяти, които човек прави с ръцете си, но не традиционни занаяти. Всичко това някак си стъпва на разопаковането на проектите на Кристо и Жан-Клод, защото те включват в себе си много различни видове знания и експертиза. И точно тази амалгама от сътрудничества е изключително интересна за нас."

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 10 000 работодатели вече дават електронни ваучери за храна

От началото на следващия месец ваучерите за храна ще бъдат само електронни. От Нова година насам течеше преходният 6-месечен период, в който работодателите можеха да дават на служителите си и хартиени талони. Данните показват, че в България ваучери за храна ползват около 20 хиляди работодатели и  над 750 хиляди души . Размерът на месечната..

публикувано на 07.06.24 в 18:32

Студенти ще продължат да учат в StudyHub – денонощно

Единственото у нас денонощно пространство, в което студенти могат да учат и да споделят идеи - StudyHub, ще продължи да работи. В навечерието на своята пета годишнина, мястото, в което много учащи намираха спокойствие, приятели и възможност да се съсредоточат върху учебния материал, беше изправено пред опасността да затвори врати...

публикувано на 07.06.24 в 16:59
Яница Петкова

Яница Петкова: Избирателната активност ще даде много отговори

Очакваната избирателна активност на изборите на 9 юни е 40,2% и е съизмерима с предишните избори за Народно събрание. В сравнение с началото на предизборната кампания няма драстично разместване на партиите като възможност да участват в българския парламент и като численост на своите представители. Това показват електоралните нагласи според..

публикувано на 07.06.24 в 16:10

Седмицата в САЩ: указ за имигрантите, репродуктивни права, опасностите от ИИ

В началото на седмицата американският президент Джо Байдън обяви указ за спиране на достъпа до САЩ на имигранти в случи, в когато имигрантският поток е прекалено голям. До тази негова стъпка се стигна в момент, в който законодателни мерки за контрола на границата са блокирани от републиканци. Toва се случва на фона на наближаващите избори, когато..

публикувано на 07.06.24 в 15:05

"Как се сприятелих с един комар или разкази от пандемията" - от едно изречение до 7-8 страници

"Как се сприятелих с един комар или разкази от пандемията" е новият сборник с разкази от Иван Димитров. Писателят бе гост в предаването "Радиокафе", където разказа за своята книга.  "Мисля, че пандемията е много важен период от нашето съществуване, който бележи 20-те години на този век" - отвърна той, попитан защо е трябвало да издава..

публикувано на 07.06.24 в 14:53

Нео-пънк групата "Каке?" представят своята музика

Група "Каке?" представиха музиката си пред Радио София. Кети Мартинова, Мартиан Табаков, Мартин Пенев, Андрю Андерсон и Стефан Прохоров разказаха подробности. По думите на музикантите "Каке" на старобългарски означава "какво става с твоето нещо". "Всички мислят, че е "кейк", отбеляза Табаков. "Каке?" е нещо повече от музикална група. "Каке?" са..

публикувано на 07.06.24 в 14:45
Яна и Ева Перчемлиева - сестра на Газа

Концерт почете Иван Перчемлиев-Газа - един от пионерите на хип-хоп културата през 90-те

Екипът на предаването "Добър вечер, София" бе част от концерта, който се проведе в памет на Иван Перчемлиев-Газа, един от основателите хип-хоп и градската култура в България  през 90-те години на 20. век. Срещнахме се с български артисти, които продължават да творят и до днес. Атмосферата бе с привкус на носталгия, малко тъга,..

публикувано на 07.06.24 в 14:25