Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Нежни, тайнствени и гневни" на сцената на Военния театър

Снимка: Радио София

Андрей Калудов е един от стожерите на българския театър! Велик режисьор, драматург, педагог и човек! Човекът, поканен лично от Апостол Карамитев, за асистент в театралната академия, през 1973 година! Човекът, който след внезапната смърт на Апостол Карамитев, е асистент на друга театрална легенда - Гриша Островски! Човекът, чийто близки приятели са хора като Недялко Йорданов, Димитър Еленов, Надежда Сейкова, Георги Черкелов... Той гостува в предаването "Добър вечер, София" за да разкаже за предстоящата премиера на софийска сцена на спектакъла "Нежни, тайнствени и гневни". Постановката, която е продукт на театър "Невена Коканова" гр. Дупница ще се състои на 26 октомври 2023 г. в театър "Българска армия", чийто режисьор и автор е именно Андрей Калудов.

"За един режисьор и за един автор най-важно е, когато добива плът онова, което е написано и замислено да стане с точния състав. Всъщност това е основната причина да работя в този театър затова, защото той ми даде възможност да направя актьорско разпределение, което в 100 процента покриваше изискванията на онова, което е написано, на драматургията", сподели той.

В постановката участват Деси Бакърджиева, Силвия Петкова, Люба Пашова, Таня Кожухарова Ана-Мария Николаева, както и актьорът Божидар Попчев. Пиесата е комедия с криминален елемент. "Развръзката около търсенето на изчезналата личност кара всички тях да разкриват и от себе си и от собствения си живот, и от миналото си, и от намеренията си за бъдещето. Кара ги едновременно да са в конфликт и да се подкрепят. Може да е парадоксално, но с жените това може да се случи", сподели авторът.

По думите му репетиционният процес е бил разкъсан от лятната ваканция, но е продължил 40 дена. Той обаче е бил особен. Една от задачите на режисьора е да може да запали актьорите си. И когато това се случи, работата му става по-лека, по-ползотворна и резултатът е по-интересен, отбеляза той. Актьорите много са харесали пиесата и са поискали да добавят по някое изречение, да махнат някое друго и да променят някои неща.

"Те толкова много харесаха героините си, че искаха да им придадат още по нещо, което все пак не беше написано", каза Калудов. Той посочи, че има доста сериозна разлика между театралната сцена, която е била преди години и днешната. Това е така, защото според думите му театърът е най-чувствителният елемент на обществото. Той се мени постоянно заедно с промените в обществото, като например събитията в Чехословакия са тръгнали именно от една театрална постановка.  

"Класическите пиеси на времето са били просто едни актуални за момента пиеси. Същото важи и за днешния ден. И тук трябва да направим една разлика. Става дума за разликата между актуално и злободневно. Злободневното влачи след себе си хумора или проблематиката на бита. Докато ако истински актуално трябва да говорим за сцената, то сигурно трябва да бръкнем дълбоко в духа. В нравствеността, в големите стойности и на отделната личност и на обществото", подчерта режисьорът.

Той сподели, че е много важно какви учители имаме и посъветва младите хора, независимо с какво се занимават:

"Ако не сте срещнали подходящия учител, то потърсете го. Трябва да си намерите оня учител, от когото да вземете и вашето вътрешно трептене, вашето вътрешно устройство да поеме неговия опит, неговите принципи, ако щете неговата сила да продължите в професията."

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Млад мъж се нуждае от средства за лечението си

Константин Сакаян е част от администрацията на Комисия за защита от дискриминация. За жалост, при него е установено злокачествено образувание в единият крак, а именно "Сарком на Юинг", което е силно прогресиращо. Той е спешно е насочен към клиника в България, но поради влошаване на състоянието му Косьо и майка му са потърсили възможмост за лечение..

публикувано на 13.05.24 в 18:45

Първо издание на инициативата за пътна безопасност "Всички заедно за живот" ще се проведе в Банкя

Първото издание на събитието по пътна безопасност "Всички заедно за живот" ще се проведе на 18 май 2024 г. в Банкя. То се организира от родителите на загиналия в пътен инцидент 17-годишен Стефан Стефанов, които основават фондация с неговото име. "Чрез това събитие искаме да посеем зрънцето на отговорността. И да покажем по иновативен начин,..

публикувано на 13.05.24 в 18:23

Призове за най-добър учител на годината

Връчиха наградите на националния конкурс "Учител на годината". В заключителния етап на конкурса са номинирани 70 учители и директори, като измежду тях бяха наградени победителите в десет направления, каза председателят на СБУ д-р на икономическите науки Янка Такева. Направленията са предучилищно възпитание и подготовка; начално образование;..

публикувано на 13.05.24 в 17:20
Ирина Стоянова и Андреа Драгов

Необичаен фестивал за триизмерно изкуство ще обедини всички изкуства в рамките на 4 дни

Ирина Стоянова и Андреа Драгов са организатори на Фестивал за мултиизмерно изкуство Delta Dimensions, един необичаен фестивал, въвеждащ ни в мистериозния свят на огледалата. "Нарекохме го Мулти арт фест, което означава, че той се състои от множество различни изкуства, а целта е те да бъдат съчетани заедно в един поток на въображението...

публикувано на 13.05.24 в 17:16

Бизнесът у нас

Плановете на бизнеса да наема нови хора през предстоящите шест месеца до септември са умерени. В същото време дефицитът на кадри продължава да е най-големият проблем на пазара на труда. Това показва шестото прогнозно проучване на пазара на труда на Българската конфедерация по заетостта, която обединява най-големите HR агенции в страната. В..

публикувано на 13.05.24 в 16:04

В дебютната си изложба Изабел Иванова поглежда към храната като изкуство

В предаването "Радиокафе" е срещата ни с младата художничка Изабел Иванова. На 14 май тя ще открие своята дебютна самостоятелна изложба , носеща краткото, но експресивно заглавие „Яж!“, която е насочена към визуалното "поглъщане" на цветовете и многообразието на храната. Изабел е родена във Видин, занимава се с изкуство от..

публикувано на 13.05.24 в 15:20

Евден Димитров – EVDN представя новия си сингъл "Monroe"

Евден Димитров – EVDN направи премиера в Радио София на новия си сингъл„Monroe”.В него той си колаборира с певицата Лили Янакиева „Последните две години имахме удоволствието да свирим заедно, също и на промоцията на „Семейни ценности“. Мисля, че нейния глас е уникален. Много добро попълнение към нашия колектив“, каза EVDN. Той сподели,..

публикувано на 13.05.24 в 14:58