Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хранилка за душата

Снимка: Радио София

"Птиците на моята хранилка" е практическо ръководство с 38 вида птици, които все още се срещат на любителски хранилки в градската и полуградска среда. Повече за първата си самостоятелна книга разказа Милена Радева, организатор на Биенале на илюстрацията и създател на изд. "Българска илюстрация". Тя е завършила бакалавърска и магистърска степен в Националната художествена академия, специалност "Книга и печатна графика", а през 2017 г. защитава своя дисертационен труд "Българска художествена илюстрация от началото на 40-те до края на 80-те години на ХХ век. Тенденции и явления". Автор е на различни статии по темата за илюстрацията в България и е художник на над 200 издания за деца. През 2018 г. възражда единственото в България Биенале на илюстрацията, като трите му издания до момента са представили 1 000 творби на близо 500 родни илюстратори от страната и чужбина. През 2020 г. основава издателство "Българска илюстрация", в чийто фокус попадат български автори и илюстратори на литература за деца.

"Идеята дойде именно както звучи и заглавието. Имах хранилка на терасата, където живея и наблюдавайки птиците един ден просто реших, че би било страхотно хората, които се интересуват, или често си задават въпроса каква е тази птичка, която ми дойде на балкона, да имат един много лесен наръчник за това, какви птици живеят около нас. В случая в тази книга са представени около 40-50 вида с над 80 илюстрации, които аз съм правила. Това всъщност е един много лесен и удобен наръчник, така представен и като за любители и като за родители, и като за деца. Тоест, работи на всякакви нива на възприятие и в интерес на самите читатели", сподели Радева.

По думите й това са птиците, които най-често идват на домашната хранилка, която се намира в градска и полу-градска среда. Тя отбеляза, че хлябът не е най-препоръчителната храна, която да се дава на животните, тъй като той съдържа набухватели, изкуствени добавки и сол, която животните не консумират в природата. Всички ядки и семена, които им даваме трябва да бъдат максимално естествени.

"В природата нито едно птиче не си пече слънчогледови осолени семки", каза Радева. Тя добави, че има огромно количество птици, които не са прелетни и остават в нашата страна. Това са синигерите, различните видове дроздови видове, като косовете и скорците, врановите - врани, сойки, свраки, а също така и хищните птици като соколи и ястреби.


"Градът е изключително богат откъм фауна и съответно ние съжителстваме с тези животни без много да ги забелязваме. Именно чрез хранилките можем от една страна да ги наблюдаваме, ако имаме интерес към тях, а от друга страна пък и да им помогнем през по-тежкия зимен период. В града няма толкова много богатство на храна, което те да могат да намерят в този тежък сезон. Повечето семена от дърветата са изпопадали, за жалост много хора събират листата и семената, които падат в градините и дворовете им и лишават животните от тяхната храна", посочи тя.

Радева посъветва да се поставят белени или небелени слънчогледови семки, но без да са печени. Тя отбеляза, че илюстрациите в книгата са натуроподобни с научна цел, като това са птиците, които можем да видим в природата. По думите на Радева идеята на книжката е, че поставяйки хранилката човек има възможност да води дневник, в който да отбелязва на коя дата е започнал да подхранва птиците, с какъв вид храна, какви са метеорологичните условия и т. н. С натрупването на тази информация човек може да си изготви базов дневник.

Авторката е изкарала курс в Природонаучния музей към БАН, след което е взела онлайн изпит към Норвежката орнитологична централа и оттогава комуникира с професионалисти в сферата. Четвъртото Биенале на илюстрацията започва през септември 2024 година, след което петчленно жури оценява творбите и прави крайната селекция, като изложбата ще се състои на 20 ноември.  

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Владимир Стоянов в розоварната си

В Буново по розобер

Софийското село Буново пази от векове традициите в отглеждането на рози и тайните в производството на славното българско розово масло. За хората тук брането на рози не е просто събиране на цвят, а зареждане с положителна енергия, празник за сетивата и душата. Може би не знаете, но в Буново е започнало за първи път отглеждането на рози у нас преди..

публикувано на 02.06.24 в 10:13

Историята оживява - Трактатът на Петър Богдан

Петър Богдан съставя първият исторически трактат в новата история на България. Той носи заглавието “За древността на бащината земя и за българските дела”. Годината е 1667. Говорим в детайли за изключителната личност на Петър Богдан и неговият основополагащ трактат с д оцент Василев, преподавател по класически езици към Софийския университет..

публикувано на 01.06.24 в 16:00

Софийски разкази - Биографията на Алеко Константинов

Разговорът е с изкуствоведа Иво Милев, автор на книгата “Алеко Константинов - Das Wunderkind”: "Алеко Константинов е част от една моя стратегия за биографии. Задачата ми е да изведа една друга линия. От 90-те се забелязва нарастваща тенденция на "херменевтика на подозрението". Има опити да се демистифицира Алеко Константинов. Той е един от..

публикувано на 01.06.24 в 15:00
Лобното място на Дилинджър

Адресите на любовта - Гангстерска афера - Анна Акълиева

Българска любовница предава гангстера Дилинджър на ФБР Добричлийката Анна Акълиева, известна в САЩ под името Анна Сейдж издава обявеният за национално издирване Джон Дилинджър и прибира наградата за главата му. Един от най-известните гангстери от 30-те години на ХХ век е извършил 66 обира на банки, а бягството му от непристъпен..

публикувано на 01.06.24 в 14:00

Шевицата говори

Фестивалът "Българите, кои сме ние"  в град Сливница, е с  деца и младежи на възраст от осем до 29 години, разделени в категории.  Фестивалът съдържа конкурсна програма, майсторски класове и работилница с лектори от страната и чужбина. Подробности от  организатора: Маргарита Божкова: "Това е труд на децата от сценария до реализирането му. Има..

публикувано на 01.06.24 в 12:00

Лято, кукли и приятели

На 1 юни в 10:30 предстои откриването на шестото издание на  Международния театрален фестивал „Лято, кукли и приятели“ в парк „Асеневци“ на откритата сцена „Арт лято“ до Художествена галерия „Борис Денев“. Събитието ще продължи през трите летни месеца до 31 август, когато ще се връчи и Наградата на публиката. Веднага след официалното откриване,..

публикувано на 01.06.24 в 11:35
Камелия Тодорова - психолог

Да се грижим за детето в себе си

Как да оставим децата да бъдат по-дълго време деца – интервю с психолога  Камелия Тодорова , психотерапевт от “Психологическо консултиране За мен”: "Много от нашите реакции са на базата на това, което сме били като деца. Да се грижим за детето в себе си! Всяко представяне на детето родителят го носи върху себе си. Друг е въпросът, че животът..

публикувано на 01.06.24 в 10:20