Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И след 100 прожекции интересът към филма "Ваклуш" не намалява

Режисьорът на документалната лента разказва

Николай Василев

С първите 100 прожекции документалният филм за Ваклуш Толев вече е обиколил цяла България, гостувал е в Рим, Париж, Виена и Женева.

Николай Василев е автор и режисьор на лентата и присъства на всяка прожекция на "Ваклуш", за да бъде на разположение на зрителите, да отговори на техните въпроси и да разкаже относно филма.
С него говорим за предстоящи прожекции, за това откъде е вдъхновението му за този филм.

Ваклуш Толев е личност на нашето съвремие, чиято многопластовост трудно може да бъде обхвана в рамките на определено време. Той завърши своя земен път преди 10 години, а на 6 януари 2023 година се навърши 1 век от рождението му. Дванадесет години от живота си е прекарал като политически затворник, провъзгласен за "враг на народа", минава през почти всички затвори по времето на комунизма, включително лагерът Белене.
След като излиза от затвора по време на една обща амнистия, с много перипетии успява да завърши висше образование, специалност "Богословие".

Много по-късно е поканен в Пловдивския и в Софийския университет да преподава "История на религиите".

Около него започва да се формира едно общество – кръг от преподаватели и студенти, които започват да организират провеждането на негови лекции из цяла България, става известен като Учителя на Мъдростта, а името му "Ваклуш" носи една интересна енигма, защото в превод от санскрит и латински  означава "висша духовна сила" – Така че си говорим за някой, който е "владетел на силата", разказа Николай Василев.


За вдъхновението си да създаде филма “Ваклуш“, режисьорът споделя:

„Мога да кажа, че дори е повече от вдъхновение, оказа се съдбовност, самият филм се превърна в мисия, тъй като съм го снимал повече от 20 години. Срещнах самият Ваклуш, когато аз бях на 21 години. Бях първа година студент по "Кино и телевизионна режисура" в Нов български университет. Срещнах го в екзистенциален момент, когато търсех смисъла на живота. Беше среща, от която сякаш нещо ти светва, чуваш неща, които дълбоко в себе си си ги знаел, но не си могъл да формулираш. Той ги формулираше. Беше някаква необичайна личност, която не говори и не изглежда по стандартен начин, в първия момент в мен се породи желание да започна да го снимам.

Казах си, това е изключителен персонаж, още повече, когато разбрах за драматичните сюжети в живота му. Той беше човек, който е бил въпреки средата, въпреки статуквото – един бунтовник. Започнах тогава да го снимам с една камера от самия университет и търсех всякакви възможности, да мога да се срещам с него и да записвам някои безкрайни разговори, които бяха много интересни, не съм имал тогава осъзнат момент, че ще направя след 20 години филм."

Във „Ваклуш“ участват хора, познати на обществото ни в друго амплоа, но във филма говорят за духовността.

Ваклуш Толев казваше "Няма зло, има нееволюирало добро“ ,“Няма страдание, има развитие“ – как да не искаш да направиш филм за някой, който е бил политически затворник, не иска да се изживява като жертва, не иска да бъде мъченик, нито дисидент и твърди, че това, което е преживял, е било „услуга за него“, как да не поискаш да разкажеш за такъв човек, сподели с вълнение режисьорът.

По думите му, именно енергията на тази преживяна духовност в затвора води след себе си интереса на публиката, защото филмът "Ваклуш" се оказва един от най-гледаните филми във боксофиса на Националния филмов център.

В началото на новата 2024-та година предстоят още прожекции, които всеки желаещ ще може да посети  и да се запознае с личността на Ваклуш Толев – пътникът оставил път, който е нарекъл “Път на Мъдростта“.

Чуйте още  в разговора на Кристиан и Десислава в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нова придобивка очакват колоездачите в София

Единственият у нас полигон по пътна колоездачна безопасност и тренировъчно трасе за този спорт се очаква да бъде изграден в София. Това обяви специално за Радио София Александър Стоянов, председател на сдружение "Колоездачен клуб Генезис". Очаква се това да стане факт в близките години, а избраното място за съществуването му е землището на кв...

публикувано на 03.07.24 в 17:22
Любомир Стефанов

Гласуват проектокабинета Желязков

Парламентът гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС. От партията номинираха бившия председател на 49-ото НС Росен Желязков за министър-председател. Гласуванията са разделени в отделни точки – първо ще стане ясно дали депутатите одобряват номинирания за министър-председател Росен Желязков, след това - структурата на Министерския съвет и..

публикувано на 03.07.24 в 16:04
Снимката е илюстративна.

Десетки пътници блокирани на Летище София

Десетки българи с малки деца стоят с часове на Летище София заради отменен полет на нискотарифната компания "Райънеър". За това сигнализира пред БНР един от потърпевшите пътници, които трябва да излетят за Мадрид. Повече от 15 часа хората нямат никаква информация. Елена Митева и десетки други пътници е трябвало да излетят от София за Мадрид..

публикувано на 03.07.24 в 15:50

Стартира информационна кампания за родители на тийнейджъри, зависими от наркотиците

Фондация "За един чист живот" стартира информационна кампания за родители на тийнейджъри от 14 до 18 години, зависими от наркотиците. На безплатна телефонна линия те могат да получат информация и насоки как да помогнат на децата си, експериментирали с различни опиати. Близките трябва да разберат, че опиатите са силно пристрастяващи и много опасни,..

публикувано на 03.07.24 в 14:55

Празнуваме културата на първото у нас Международно изложение за съвременно изкуство

От 3 до 6 октомври, в София Тех Парк ще се проведе първото у нас Международно изложение за съвременно изкуство - Sofia Art Fair.  Целта е да развие пазара на изкуство в България. В него ще вземат участие български и чуждестранни галерии, художници, куратори, колекционери, меценати и бизнесмени. Организатор на форума е Фондация „София диша“...

публикувано на 03.07.24 в 13:33

"Игри на три поколения" в радомирското с. Бобораци

Три поколения ще отбележат заедно на открито 8-мия рожден ден на Сдружение "Безопасни детски площадки". За първи път празникът е извън София и ще се проведе в с. Бобораци, община Радомир. По инициатива на сдружението, читалището в с. Бобораци изгради наскоро пространство за събития на открито, каза пред Радио София Мая Цанева от Сдружение..

публикувано на 03.07.24 в 12:07