Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви ще бъдат последствията от въвеждането на европейски регламент за нови геномни техники

Пред Радио София д-р Светла Николова от "Агролинк"

Светла Николова
Снимка: Невена Николова

Какви ще бъдат последствията от въвеждането на европейски регламент за ново поколение ГМО растения или т. нар. "нови геномни техники"?

Преди дни учени и браншови организации отново призоваха за оттегляне на документа и определиха предложените текстове като лобистки. На кръгла маса те алармираха, че новият регламент предвижда храни произведени по този начин да бъдат оставени без етикетиране, без проверка и без оценка на риска. На 11 януари 2024 г. предстои заседание на работна група към сектор "Земеделие" и въпросът за новия регламент отново ще бъде обсъждан.

Какви са опасенията свързани с този регламент е акцентът в разговора с д-р Светла Николова – доктор на науките, председател на сдружение "Агролинк".


Тя посочи, че 97% от българите се противопоставят на ГМО независимо дали са нови или стари. По думите й от края на декември миналата година, те не се наричат "нови геномни техники", а прецизни.

"Първо, не са прецизни и това го признават самите генетици, защото никой не може да изреже един ген точно в неговите размери, винаги може да бъде повече или по-малко. На обсъждането за което говорим (кръгла маса), не е отчетено мнението на всички учени, напротив, те са пренебрегнати, защото зад този регламент, всъщност стои лобито, което не се задоволява с това, че Европа остана един оазис, където не се отглеждат генетично модифицирани организми", обясни д-р Светла Николова.

Новите геномни техники не могат да бъдат еквивалентни и да бъдат отделени от досегашните ГМО, защото промяната в гена е промяна в генома, а промяната в генома означава модифициран организъм, допълни още тя.

Д-р Светла Николова уточни, че изрязването, преместването, пренареждането на гените в генома е промяна в генома и е модифициран организъм.

"Абсолютно ненаучно обосновано. Въобще целият регламент, защото целта му е да се освободят и да не бъдат подлагани на оценка на риска, да не бъдат подлагани на проверка и да не бъдат етикетирани всички семена и растения, които се произвеждат лабораторно засега от новите геномни техники", посочи тя. 

Отпадането на регулацията – контрола, оценката на риска е най-голямото опасение на земеделските учени, допълват от “Агролинк“


ГМО замърсява необратимо и то е несъвместимо с конвенционалното и биологичното земеделие, бе категорична д-р Светла Николова.

В звуковия файл ще чуете и становището на д-р Ивелин Ризов, който представлява България в работните групи по новия Европейски регламент.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проверките на НАП се концентрират по морските ни курорти

Националната агенция за приходите (НАП) започва лятната си контролна кампания за спазване на данъчното и осигурително законодателство по българското Черноморие. До края на сезона предстоят над 6000 проверки на ресторанти, нощни заведения, магазини, атракциони и паркинги. Под активно наблюдение вече са поставени стотици обекти по..

публикувано на 04.07.24 в 18:51
Андрей Велчев

И в България идват доста гурме туристи, кухнята се отразява пряко на репутацията

През последните 2 години се отчита фактът, че в страната ни идват гости, заради туристическото удоволствие, наречено храна – различна и специфична за даден регион. "Има немалко гурме туристи", изтъкна пред БНР-Радио София д-р Андрей Велчев- председател на Сдружение за достъпна храна . Хората научават за български дестинации от споделени..

публикувано на 04.07.24 в 17:18
Атанас Димитров

Атанас Димитров: Туризмът ни трябва да усеща гърба на държавата

Туризмът е пътуване, настаняване, хранене, преживяване.  България има много какво да покаже и да даде и като атмосфера, и като природа, и като интериор на местата за отсядане. Секторът обаче се нуждае от държавен гръб – дори само за реклама. Това коментира пред БНР-Радио София Атанас Димитров  - зам.-председател Българската хотелиерска..

публикувано на 04.07.24 в 16:43

Един убит и двама ранени при престрелка в кв. "Модерно предградие"

Престрелка в столичния квартал "Модерно предградие" е станала около 15 часа днес пред пред офис за бързи кредити (блок №3), като са били простреляни  трима мъже - един е починал на място, а двама са ранени. По случая към момента има двама задържани. Главният секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев, който пристигна на мястото, съобщи,..

публикувано на 04.07.24 в 16:05
Димитър Манолов

Димитър Манолов: Да не забравяме за заплатите и КТД не само заради евродирективата

Директивата за адекватни минимални заплати в Европейския съюз трябва да бъде транспонирана в българското законодателство, независимо от срока (15 ноември-бел.ред.), независимо от възможните санкции и от това, че България може да се „шмугне“ някак си. Това коментира пред БНР-Радио София президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов ...

публикувано на 04.07.24 в 15:17

Историята да спасиш едно куче

Тери не е българин по месторождение, а е австралиец. Но е направил за България повече отколкото много българи някога ще направят за животните. Той е създател на приюта за бездомни кучета  Every Dog Matters EU   до Костинброд, благодарение на който стотици бездомничета са се превърнали в страхотни домашни любимци някъде по света, включително и..

публикувано на 04.07.24 в 12:26

Велосипедното движение в центъра на София се е увеличило двойно

Велосипедното движение се е увеличило двойно София. Това каза пред Радио София Радостина Петрова от сдружение "Велоеволюция", цитирайки данни от столичния зам.-кмет по транспорта. „Същевременно автомобилното движение е намаляло в участъка. Това е търсеният ефект и мисля, че хората, които се движат там го виждат това нещо. Има дни и часове, в които..

публикувано на 04.07.24 в 11:23