Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Организират първия музикален конкурс-фестивал за млади пианисти на името на Милчо Левиев

Негов авторски албум с филмова музика ще бъде представен в Банско

За Милчо Левиев музиката бе едно цяло и в творчеството си той се стремеше винаги да обединява нейните различни видове – класика, джаз и фолклор от различни страни. Маестрото бе от първите и водещи творци в Европа от средата на миналия век, дръзнали да направят тази симбиоза.

Той е и най-продаваният български музикант извън операта, с най-забранената по време на социализма музика у нас – джазът. 

Гост в предаването “Радиокафе“ по Радио София бе певицата с кадифен глас, голямата му любов, наричана “Балканският музикален феномен“ – Вики Алмазиду, която разказа повече за предстоящия филмов проект с музиката на Милчо Левиев и за Националния музикален конкурс „Милчо Левиев”, организиран с подкрепата Сдружение за Култура и Образование “Милчо Левиев“ и Община Пловдив, които, със съдействието на НУМТИ "Добрин Петков", ще имат удоволствието да представят на вниманието на младите пианисти един различен конкурс, такъв какъвто бе неговият патрон - нестандартен музикант – пианист, композитор, аранжор и човек.

“Понеделник сутрин“

„Това бе един албум заложен от Милчо, той остави няколко папки и ние се справяме с тях една по една и завършваме неговите идеи – едната беше „Соната 57“, а другата филмовата музика да се изпее на български език, защото това касае български филми“, посочи Алмазиду и допълни, че по филмовия проект работят в продължение на година с Валери Костов, който много често е аранжирал музиката на Милчо и в чието студио са записани повечето албуми.

Заедно със Златна Костова направихме текстовете, макар че е много трудно върху негова музика да се правят текстове, защото тя винаги е малко по-особена…и не много лесна, но така или иначе, мисля че ги направихме добре“, поясни още тя. 

Дизайнер на проекта е Кристина Костова.


“С един щрих тя нарисува Милчо“, възхити се певицата. Албумът носи заглавието “Понеделник сутрин“ по едноименния филм, който за известно време дори е бил забранен. В него актрисата Пепа Николова изиграва една от първите си, незабравими главни роли.

В музикалния филмов проект приъстват и „Няма нищо по-хубаво от лошото време“, “Осмият“ – с Георги Георгиев–Гец, “Опасен полет“, „Един снимачен ден“ и още много от филмите на Милчо Левиев, сред които и мултипликационни и документални продукции.

Накрая на албума „Понеделник сутрин“ Валери Костов добавя още една пиеса наречена „Неделя сутрин“, като своеобразна закачка.

„На Милчо му харесваха такива закачки, така че ето, пропях един цял албум на български“, вълнува се Вики Алмазиду.

„Илиана Щерева – директорката на джаз фестивала в Банско, предложи да го направим като една съпътстваща програма към фестивала и да го представим и там, съвместно с диригента на Биг бенда Антони Дончев, който здраво е стъпил в обувките на Милчо и в последните години много  работя с него“, отбеляза Алмазиду. Аранжиментите са на Валери Костов, участват и Братя Владигерови – изключително ярки, талантливи, много жизнени на сцената, Иво Паунов – флейта и саксофон, басистът Васил Хаджигрудев, който е и студент от Майсторските класове на Левиев, допълни тя.

В град Банско ще бъдат представени филмовият албум „Понеделник сутрин" и „Отклонение“ в събота, 17 февруари, в читалището в града от 19 часа, след като бе представен в град Пловдив.

„От днес вече стартира една моя идея, която успя да се осъществи със съдействието на община Пловдив, за един по-различен конкурс, който бих нарекла фестивал-конкурс, музикален конкурс само за пианисти засега, но в бъдеще можем да включим и други инструменти и певци“, съобщи Алмазиду.

По думите й, различното на конкурса се състои в неговата програма. След пристигането и регистрацията на участниците (10-25години), журито ще изнесе концерт. Неговият състав също се състои от блестящи личности :Людмил Ангелов, диригентът Константин Добройков, Антони Дончев, Вики Алмазиду, не на последно място е и изпълнителният директор на Нов български университет, чиято институция предоставя на конкурса огромна стипендия. 

Конкурсът, за който от днес може да се кандидатства, има вече своя първи кандидат, българско дете от Испания, сподели с вълнение Вики Алмазиду.

Чуйте повече за програмата на конкурса и още от разговора  на Лили Големинова в звуковия файл. 

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В "Musicca Per Dramma" Йордан Владев влага свои авторски композиции от спектакли и филми

55 души на сцената е ангажирал композиторът Йордан Владев, за да представи авторския си концерт, озаглавен "Musicca Per Dramma", в Централния военен клуб (ЦВК) в София. Събитието е насрочено за 28 април, навръх Цветница. "Това е проект, който е базиран върху музика за театър, за кино, която съм писал през последните над 20 години...

публикувано на 25.04.24 в 13:10

Дами от 5 страни свирят и пеят в любимата на публиката поредица "Ритъмът на Балканите"

На 25 април от 19.00 ч. в Първо студио на БНР   Оркестърът за народна музика с диригент Димитър Христов ще представи деветото издание на "Ритъмът на Балканите".   В концерта публиката ще има възможността да чуе впечатляващи изпълнения на традиционна балканска музика от невероятните  Неда Николич от Сърбия (фрула), Байса Арифовска от..

публикувано на 18.04.24 в 11:05

“Великият Гетсби“ – новият балетен хит на сцената на Софийската опера

В едното от двете най-големи събития в областта на музикално-сценичните изкуства, заедно с “ Фантомът на операта “, които белязват ярко столичния афиш през изминалата и тази седмица, се превърна премиерата на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – спектакъл на знаменития хърватски хореограф Лео Муич по музика на Гершуин, Бърнстейн, Барбър и..

публикувано на 17.04.24 в 12:05
Фантомът на операта

Отзвук от “Фантомът на операта“ в НДК

35 години след премиерата си, след близо 14 000 спектакъла и баснословни приходи, миналата година – на 16-и април, най-дълго играният на Бродуей мюзикъл – “Фантомът на операта“ на Андрю Лойд Уебър, слезе от афиша на нюйоркския Majestic Theatre заради постпандемичната криза. Знаменитият продуцент Камерън Макинтош обеща, че някой ден “Фантомът“ ще се..

публикувано на 16.04.24 в 09:42

“Фантомът на операта“ на Андрю Лойд Уебър на софийска сцена

Преди дни най-големият карго самолет в света - Боинг 747 Freighter, кацна в София с декорите за предстоящите спектакли на “Фантомът на операта” у нас. Знаменитият мюзикъл на Андрю Лойд Уебър ще се играе от 11-и до 21-и април в зала 1 на НДК.  Една от най-мащабните продукции, гостували някога на българска сцена, пристига със стотици тонове декори,..

публикувано на 11.04.24 в 14:25

Тромбонист от Датския радиооркестър с майсторски клас в София

В „Радиокафе“ в четвъртък гостува Ларс Карлин, роден в Швеция, понастоящем първи тромбонист на Симфоничния оркестър на Датското национално радио. Той е в България по покана на сдружението „Брас перспективи“, представено от Атанас Карафезлиев, който пък е първи тромбонист на Симфоничния оркестър на БНР, така че в студиото ни бяха представени цели..

публикувано на 29.03.24 в 14:05
Финалът на международния конкурс беше вчера

Певци от Двореца на децата спечелиха големи награди в Малта

Голямата награда на Международния музикален конкурс "Златният глас" в Малта в две от категориите спечелиха младите изпълнители от Националния дворец на децата.  За БНР вокалният педагог Светлана Струнджева даде подробности за представянето на децата: "Нашите представители от Националния дворец на децата в лицето на вокална формация "Sweet teens" беше..

публикувано на 25.03.24 в 13:51