Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детският хор на БНР с Пролетен концерт в зала "България"

Световната слава на българското певческо изкуство е безспорна. Детският хор на БНР, със своята 64-годишна история, вече има легендарен статут у нас и на световната сцена. Певческата формация е изнасяла концерти на почти всички континенти, с репертоар от ренесансови до съвременни композиции. Ню Йорк, Вашингтон, Лондон, Париж, Берлин, Москва, Виена, Прага, Будапеща, Брюксел, Копенхаген, Стокхолм, Хелзинки, Мексико Сити, Кайро, Пекин, Хонолулу – това са само част от градовете, в които Детският хор на БНР е прославил българската хорова традиция. Само в Япония хорът е имал 18 турнета – пял е над 500 пъти в 150 града в Страната на Изгряващото слънце. 

Записите на Детския радиохор са многобройни, а много детски песни са написани специално за него –  включително и от основателя му и първи диригент маестро Христо Недялков. Тези записи са включени във Фонда на БНР. Наградите на Детския радиохор са десетки, а сред тях се откроява титлата "Посланик на европейската култура", присъдена му за втори път през 2022 година от Европейската федерация на хоровете към ЕС. Година по-рано маестра Венеция Караманова, сегашният главен диригент на хора, е избрана от слушателите на Радиото за български посланик на културата. Маестра Караманова гостува в "Нашият ден", за да сподели със слушателите подготовката за Пролетния концерт на Детския радиохор на БНР., който предстои на 24 март (неделя) от 19 ч. в Зала "България". 

По думите на диригента пролетта е време на възраждане както на природата, така и на този безкрайно млад и талантлив състав. "Всяка година нови и нови лица излизат. На сцената показваме нови малки и талантливи български певци. Това показва устойчивост и доказва че творчеството, песента и  детския радиохор ще живеят много", казва маестра Караманова. Тя помни всяко юбилейно честване и всяка сценична изява на Детския радиохор, в който заема поста главен диригент от 1978 година. Караманова разказва, че от самото начало изпитва респект към строежа и маниера на работа, към отговорността, която тогавашният екип вече е изградил под ръководството на маестро Недялков. Тя разбира, че формулата е печеливша и избира да не я променя. "Йерархията, дисциплината, взаимното уважение са в основата на творческия резултат, който даваме", заявява диригентът. 

Маестра Караманова споделя за скорошната изява на хора в Букурещ по повод 3 март, по покана на българския посланик там. При гостуването си Детският хор пее в същата зала, в която е направил през 1964 година първото си турне – доказателство, че стабилната основа и сериозната работа водят до приемственост и дълъг живот.   

Концертните изяви Венеция Караманова определя като емоционално преживяване и за артистите, и за публиката. Често сред слушателите има и бивши хористи, които се вълнуват да чуят познати песни от репертоара на хора през десетилетията. Диригентът обещава, че на Пролетния концерт ще прозвучат и неизпълнявани досега произведения – подарък към публиката. Ще участват и младите музиканти Цветомир Радев (кларинет) и Марина Аврамова (пиано), които вече имат обещаващи сценични успехи. 

"Ева квартет" е музикален състав, посланик на културата за 2021 година, с който Детският хор на БНР има красиво сътрудничество още от 2016 година. Тогава за първи път двете формации споделят една сцена. На Пролетния концерт те ще изпълнят заедно песента "Минавай, любе" на композитора Димитър Христов. Квартетът ще изпълни и нещо от своя личен репертоар. 

Евелина Христова от "Ева квартет" се присъединява към разговора, като споделя мнение, че наградите и традициите на Детския хор на БНР трябва да бъдат изключително оценявани у нас. Относно фолклора, Христова заявява, че за 28 години международни изяви на "Ева квартет"  хората не спират да се удивляват на българската музика, на характерното пеене и на  традиционното облекло. Това е лицето на България в положителен смисъл. 

След Пролетния концерт месец април също ще е чудесен за Детския радиохор, разказва маестра Караманова. Тя изрежда някои от предстоящите интересни и предизвикателни изяви на състава, които ще продължат да обогатяват неговия репертоар и да поддържат интереса към различни жанрове и епохи. 

И Венеция Караманова, и Евелина Христова са съгласни, че такива музикални симбиози, като тази, която Детският радиохор и "Ева квартет" са подготвили за Пролетния концерт, са най-добрият начин да се съхрани българското фолклорно, класическо и хорово изкуство. 

Успех на Пролетния концерт на Детския хор на БНР!


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В "Musicca Per Dramma" Йордан Владев влага свои авторски композиции от спектакли и филми

55 души на сцената е ангажирал композиторът Йордан Владев, за да представи авторския си концерт, озаглавен "Musicca Per Dramma", в Централния военен клуб (ЦВК) в София. Събитието е насрочено за 28 април, навръх Цветница. "Това е проект, който е базиран върху музика за театър, за кино, която съм писал през последните над 20 години...

публикувано на 25.04.24 в 13:10

Дами от 5 страни свирят и пеят в любимата на публиката поредица "Ритъмът на Балканите"

На 25 април от 19.00 ч. в Първо студио на БНР   Оркестърът за народна музика с диригент Димитър Христов ще представи деветото издание на "Ритъмът на Балканите".   В концерта публиката ще има възможността да чуе впечатляващи изпълнения на традиционна балканска музика от невероятните  Неда Николич от Сърбия (фрула), Байса Арифовска от..

публикувано на 18.04.24 в 11:05

“Великият Гетсби“ – новият балетен хит на сцената на Софийската опера

В едното от двете най-големи събития в областта на музикално-сценичните изкуства, заедно с “ Фантомът на операта “, които белязват ярко столичния афиш през изминалата и тази седмица, се превърна премиерата на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – спектакъл на знаменития хърватски хореограф Лео Муич по музика на Гершуин, Бърнстейн, Барбър и..

публикувано на 17.04.24 в 12:05
Фантомът на операта

Отзвук от “Фантомът на операта“ в НДК

35 години след премиерата си, след близо 14 000 спектакъла и баснословни приходи, миналата година – на 16-и април, най-дълго играният на Бродуей мюзикъл – “Фантомът на операта“ на Андрю Лойд Уебър, слезе от афиша на нюйоркския Majestic Theatre заради постпандемичната криза. Знаменитият продуцент Камерън Макинтош обеща, че някой ден “Фантомът“ ще се..

публикувано на 16.04.24 в 09:42

“Фантомът на операта“ на Андрю Лойд Уебър на софийска сцена

Преди дни най-големият карго самолет в света - Боинг 747 Freighter, кацна в София с декорите за предстоящите спектакли на “Фантомът на операта” у нас. Знаменитият мюзикъл на Андрю Лойд Уебър ще се играе от 11-и до 21-и април в зала 1 на НДК.  Една от най-мащабните продукции, гостували някога на българска сцена, пристига със стотици тонове декори,..

публикувано на 11.04.24 в 14:25

Тромбонист от Датския радиооркестър с майсторски клас в София

В „Радиокафе“ в четвъртък гостува Ларс Карлин, роден в Швеция, понастоящем първи тромбонист на Симфоничния оркестър на Датското национално радио. Той е в България по покана на сдружението „Брас перспективи“, представено от Атанас Карафезлиев, който пък е първи тромбонист на Симфоничния оркестър на БНР, така че в студиото ни бяха представени цели..

публикувано на 29.03.24 в 14:05
Финалът на международния конкурс беше вчера

Певци от Двореца на децата спечелиха големи награди в Малта

Голямата награда на Международния музикален конкурс "Златният глас" в Малта в две от категориите спечелиха младите изпълнители от Националния дворец на децата.  За БНР вокалният педагог Светлана Струнджева даде подробности за представянето на децата: "Нашите представители от Националния дворец на децата в лицето на вокална формация "Sweet teens" беше..

публикувано на 25.03.24 в 13:51