Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ентусиасти превърнаха стара каравана в "Библиотека под дърветата"

Чуйте Михаил Нинов и Сара Бадр в "Радиокафе"

Сара Бадр и Михаил Нинов
Снимка: Радио София

Библиотека под дърветата - ръчно изрисувана каравана беше поставена в Южен Парк. Целта ѝ е да даде достъп на четящите да се насладят на книга, докато почиват.

Какво вдъхнови организаторите на тази чудесна инициатива - Михаил Нинов и Сара Бадр, разказват те в предаването "Радиокафе".

"В близост е нашият офис и бяхме поставили там ретро-автомобил украсен с цветя, но впоследствие забелязахме, че хората оставяха в него книги. Имаше захвърлени и до кофите за боклук и оттам дойде идеята за каравана в парка, от която всеки да може да си взима книга и да чете, сподели Михаил Нинов.


Приятната разходка, съчетана с отмората в парка с книга в ръка, несъмнено е двойно удоволствие за всеки от нас.

В цветната каравана вече има няколко книги и всеки, който желае може да сложи в нея любимо четиво, както и да вземе от тези, които вече са там.

"Идеята не е да се чете само в парка, някой ако иска може да вземе и книга за вкъщи, но би било добре след като я прочете да я върне или да остави друга. Всеки, който има интересни книги, които не ползва има възможност просто да ги сподели с други хора, които да ги прочетат", поясни Михаил Нинов.

При Михаил идеите се раждат с "хрумна ми нещо", споделя Сара. В началото мисията за нея изглежда трудна, дори  невъзможна но…

"Ето че вече е факт – нещата се случиха лека-полека. Аз помагам повече с финалните щрихи, както и колегите. Михаил е човекът, който започна процеса, ние помагаме с идеи, подкрепа и вече нещата са налице", отбеляза тя.

Художник на караваната е талантливата млада дама от Бургас, дошла специално за да нарисува караваната.

"Мисля, че се справи доста добре и подхожда на горския фон. Доста се чудихме какво да нарисуваме на нея, тя беше просто стара, бяла каравана, а идеята беше да бъде и малко ретро", каза Михаил.


Освен красивата част на инициативата съществува и административна.

"Мястото където я поставихме е на ОП  "Зелени системи". Подадохме молба за поставяне, но истината е, че ни подкрепиха и служители на общината, разговаряхме и с кмета на района, а два месеца след подаването на молбата получихме нужното одобрение" , поясни Михаил Нинов.

Красивата "Библиотека под дърветата" е разположена в Южен парк 2 и очаква всеки желаещ да донесе любимата си книга, или да прочете някоя от тези, които са на разположение.

Още за инициативите, които планират ентусиастите, чуйте в разговора на Алекс Илиева в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Десислава Алексиева и Петко Славов

Музикално поетични събития "Live на червения диван" завладяват София от утре

В горещите летни дни Столична община, съвместно с FOX book café и музиканта и писател Петко Славов, представят "Live на червения диван" – серия от литературно-музикални вечери на открито с вход свободен. От 17 юли до 6 септември 2024 г. гостите и жителите на лятна София ще могат да се насладят на четири представления на открито с..

публикувано на 16.07.24 в 15:41

Повече контейнери за събиране на текстил

От Столичната община (СО) планират изграждане на система за разделно събиране на текстил, тъй като т. нар. "бърза мода" е много вредна за околната среда. Коментар по темата направи Надежда Бобчева, зам.-кмет по направление "Зелена система, екология и земеползване". По думите й към момента има три фирми, с които СО работи и които са специализирани..

публикувано на 16.07.24 в 15:24

Световни музикални виртуози на една сцена на "Pravets Art Nights"

На 19 и 20 юли 2024 г. в Правец ще се проведе "Pravets Art Nights". Музикалната програма и тази година е дело на Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров. Първият концерт е на 19 юли, а вечерта е посветена на музиката на Гершуин. Заедно с оркестъра на Филхармонията, ще чуем и виртуозния немски пианист Себастиан Кнауер, каза пред Радио..

публикувано на 16.07.24 в 13:21
Никул Георгиев

Независими български музиканти представят проектите си в онлайн поредицата Lampa Sessions

Петима музиканти от българската независима сцена представят своите експериментални  музикални проекти в рамките на Lampa Sessions - авторската oнлайн поредица на творческия  колектив Lampa Collective.  Проектът може да бъде гледан в канала на организацията в YouTube,  слушан в Spotify, а всичко за артистите и техните сесии можете да..

публикувано на 16.07.24 в 12:30

Родопската теснолинейка с атракционни пътувания от Септември до гара Цветино всеки уикенд на юли

Атракционни пътувания с ретро-теснолинейката по живописните маршрути на линията от град Септември до гара Цветино предлагат от БДЖ всеки уикенд на юли. Едно от имената, които стои зад идеята е това на Кристиан Ваклинов. Пред Радио София той разказа, че преди 20 години група ентусиасти, служители на държавните железници, решават с много..

публикувано на 16.07.24 в 11:29

На 16 юли почитаме Света мъченица Юлия

На 16 юли Православната църква чества паметта на Света мъченица Юлия.  Св. Юлия била родом от Картаген. Произхождала от бележит род. Родителите ѝ били християни и ѝ дали християнско възпитание. Когато персийците покорили Картаген, те отвлекли много народ. И малката Юлия била между пленниците. Купил я някой търговец езичник в Сирия. Много настоявал..

публикувано на 16.07.24 в 09:06

Червен код за опасно горещо време в четири области

Червен код за опасно горещо време обявиха за днес от НИМХ за четири области в страната - Плевен, Велико Търново, Русе и Благоевград. Ще бъде слънчево, след обяд над източните райони и Дунавската равнина с незначителна купеста облачност. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от изток-североизток, съобщиха от НИМХ. Много горещо, с максимални..

публикувано на 16.07.24 в 07:35